Versojen kasvatus

Valjasta valoisa ikkunalauta versojen kasvatukseen. Tarvitset vain astian, siemeniä ja hieman multaa. Erityisissä idätysastioissa versot kasvavat ilman multaa.

Mistä saa siemeniä versotukseen?

Hanki siemeniä ruokaosastolta, luontaistuotekaupasta tai puutarhamyymälästä. Myynnissä on myös varta vasten versokasvatukseen tarkoitettuja siemeniä ja siemenseoksia.

Jos versotat vihannesviljelyyn tarkoitettuja siemeniä, valitse luomusiemen. Huuhdo siemenet lävikössä ennen kylvöä. Suuria, kovakuorisia siemeniä (esim. herne, auringonkukka) kannattaa liottaa muutama tunti ennen kylvöä.

Versojen kasvatukseen on tarjolla myös erityisiä idätysasioita. Niissä ei käytetä multaa, vaan siemenet ripotellaan ritilälle ja pidetään kosteina sumuttelemalla. Kun siemenet itävät, juuret sukeltavat ritilän alla olevaan vesitilaan. Idätysastiassa voi kokeilla kasvattaa vaikka retiisiä, punajuurta tai rukolaa. Myös yrttien miniversot onnistuvat idätysastiassa. Rotevammat versot, kuten herneen tai auringonkukan alut kasvavat paremmin mullassa.

Versojen kasvatus mullassa

Laita astiaan pari senttiä kosteaa, puhdasta multaa. Herneille multaa saa olla viidestä kymmeneen senttiä, jotta versoista kasvaa rotevat. Kylvä siemenet mullan pinnalle ja taputtele ne lusikalla kiinni multaan. Aseta kylvöksen päälle rei’itettyä mustaa muovia tai kostea pyyhe. Kun siemeniä ei peitä mullalla, versoista tulee puhtaita. Sumuta siemeniä välillä suihkepullolla. Isot siemenet on hyvä peittää ohuella multakerroksella; ainakin herne ja auringonkukka itää silloin varmemmin.

Poista peite ja aseta kylvös valoisalle ikkunalle, kun versot ovat itäneet. Kasvilampun tai tavallisen loisteputken antama lisävalo on hyväksi marraskuusta helmikuulle. Kastele ja suihkuttele. Leikkaa versot syöntiin, kun niissä on vihreät sirkkalehdet. Yleensä versoista saa vain yhden sadon. Herne ja vehnänoras versovat leikkaamisen jälkeen uudestaan. Versot sopivat esimerkiksi salaatteihin ja leivän päälle. Versoja voi käyttää myös lämpimiin ruokiin kuten wokkeihin. Saksittuina versot säilyvät jääkaapissa pari päivää.

Auringonkukanversot maistuvat hieman pähkinäisiltä. Taustalla punaisia punajuurikkaan versoja.

Mitä siemeniä voi versottaa?

Yleisimpiä versokasvatukseen käytettäviä lajeja ovat sinimailanen eli alfalfa (Medicago sativa) ja vehnänoras (Triticum aestivum). Viimeksi mainittu on tunnettu terveysvaikutuksistaan ja se versoo uudelleen leikkaamisen jälkeen. Suosittuja kasvatettavia ovat myös herne ja auringonkukka. Kuivattuja herneitä löytyy ruokakaupan kuivatarvikehyllystä ja auringonkukansiemeniä linnunruokahyllystä (valitse versotukseen kuorelliset siemenet).

Erilaiset kaalit ovat hyviä versotukseen. Kuvassa kyssäkaalia eli kaalirapia.

Kokeile versottaa myös näitä

  • Basilikat (Ocimum). Hidaskasvuisia, kuten monet muutkin yrtit. Versoissa on täysikasvuista basilikaa voimakkaampi maku.  
  • Härkäpapu (Vicia faba). Näyttävä annosten koriste. Mehukas, mieto ja satoisa.
  • Tattari (Fagopyrum esculentum). Mieto ja monikäyttöinen. Helppo ja satoisa.
  • Kaalit (Brassica oleracea). Kaikki kaalit käyvät, mutta versokasvatuksessakin parsakaalin sanotaan olevan terveellisin.
  • Keltasinappi, ”sinapinsiemen” (Sinapis alba). Kaupan maustehyllystä löytyvä laji versotukseen ympäri vuoden. Pippurinen maku.
  • Mangoldi (Beta vulgaris). Värikäs ja koristeellinen. Mieto punajuuren maku.
  • Retiisi ja retikka (Raphanus sativus). Kirpakoita. ’Sango’-retiisi on versotuksessa suosittu punavioletti lajike.
  • Rukola (Eruca sativa). Korjaa versot vasta, kun niissä on jo ensimmäiset kasvulehdet, niin saat enemmän syötävää. Kirpeän aromikas.
Vehnän versot ovat ravinteikkaita ja lisäksi gluteenittomia.
Vehnänorasmehu maistuu kesälle! Sen maku on ruohoinen.

Kiinnostuitko?

Tilaa Kotipuutarha-lehti nyt tutustumishintaan.
Saat seuraavat 4 lehteä vain 29 €!

Tilaa nyt

Tilaa Kotipuutarha-lehti

Tutustumistarjous 4 lehteä 29 €
Tilaa nyt