Unohtumaton Pohjois-Wales 19.–23.5.2023

Walesin pohjoisosa tunnetaan karun kauniista rannikkomaisemista, vanhoista kaivoskylistä, UNESCOn maailmanperintökohteista ja kuuluisista puutarhoista. Lähde kanssamme matkalle, jolta palaat monta elämystä rikkaampana.


Matka on täynnä, ilmoittaudu jonotuslistalle!


1. päivä, perjantai 19.5.

Helsinki – Manchester –Snowdonia

Kotipuutarhan edustaja Maija Stenman ottaa ryhmän vastaan ennen turvatarkastusta Helsinki-Vantaan lentokentällä. Ennen lentoa nautimme yhteisen aamiaisen kahvilassa Schengen-alueen ulkopuolelle lähtevien lentojen hallissa. Lento Helsinki-Manchester klo 8.20–9.20. Perillä meitä vastassa on Walesin perinpohjaisesti tunteva oppaamme Paula Hiltunen.

Juuri ennen kuin ylitämme Englannin ja Walesin välisen rajan vierailemme yksityispuutarhassa, jossa kukinta keskittyy erityisesti puihin ja pensaisiin. Toukokuussa kukassa ovat erityisesti alppiruusut, kiinanliljakanukat sekä hyvällä onnella myös harvinainen nenäliinapuu. Iso osa puutarhan puuvartisista kasveista on kasvatettu itse siemenestä.

Pontcysyllten akvedukti. Kuva DronePics Wales

Walesin puolelle saavuttuamme pysähdymme jaloittelemaan 307 metriä pitkällä ja 38 metriä korkealla Pontcysyllten akveduktilla, joka kuuluu UNESCOn maailmanperintöluetteloon. Koko Britannian pisin, kivi- ja teräsrakenteinen akvedukti valmistui vuonna 1805. Se ylittää Dee-joen ja sen päällä virtaa Llangollenin kanava. Aiemmin kanava oli merkittävä tavaraliikenteen väylä, mutta nykyään se on museoitu ja varattu vain kanavaveneliikenteelle.

Puolilta päivin poikkeamme viehättävään Llangollenin kaupunkiin omakustanteiselle lounaalle. Meille jää myös hiukan aikaa tutkia pikkukaupungin kujia ja kauppoja sekä niiden walesilaista tunnelmaa.

Caeraun puutarhaa, kuva Dave Spicer

Iltapäivällä vierailemme Caeraun puutarhassa. Se perustettiin vuonna 1994, kun omistajat, puutarhasuunnittelija ja viherrakentaja, muuttivat Walesiin Etelä-Englannista. He kunnostivat rapistuneen maalaistalon ja poistivat sen edestä villiintyneen pensasaidan, mikä paljasti upean näkymän maisemaan ja Berwynin kukkuloille. Itse puutarha on jaettu pensasaidoilla moneen erilaiseen osaan ja alueeseen kuuluu myös metsäpuutarha. Osa istutusten kasveista ja puutarhan rakenteista on peräisin suurista puutarhanäyttelyistä, joiden osastoja omistajat ovat olleet rakentamassa.

Hotel Dolserau Hall, kuva Ruth Riddle

Illansuussa saavumme Snowdonian kansallispuistoon, jonka sydämessä hotellimme sijaitsee. Dolserau Hall**** on tasokas viktoriaaninen kartano, joka on varattu kolmeksi yöksi vain meidän ryhmämme käyttöön. Yhteinen illallinen hotellin ravintolassa.

2. päivä, lauantai 20.5.

Snowdonia – Caernafon–Portmeirion – Snowdonia

Crûg Farmin näytepuutarhaa

Aamiaisen jälkeen ajamme ensin Caernafonin kaupunkiin merenrantaan ja pysähdymme kuvaustauolle kuuluisan Caernafonin linnan luo, jota pidetään yhtenä keskiajan mahtavimmista rakennuksista. Sieltä jatkamme Crûg Farmille, jonka omistajat ovat innokkaita kasvilöytöretkeilijöitä ja tuoneet yli 30 vuoden ajan materiaalia eri puolilta maailmaa taimistonsa jalostusohjelmaan ja lisättäväksi. Näitä erikoisuuksia näemme myös paikan laajassa näytepuutarhassa.

Plas Brondawn on yhtä aikaa dramaattinen ja romanttinen.

Puolilta päivin vierailemme sir Clough William-Ellisin (1883-1978) kodissa Plas Brondawnissa. William-Ellis oli yksi 1900-luvun tunnetuimmista arkkitehdeistä Britanniassa ja hänen intohimonaan oli historiallisten kohteiden säilyttäminen sekä rakennusten harmonia ympäristön kanssa. Tilan romanttinen puutarha on saanut vaikutteita italian renessanssipuutarhoista, ja leikatut pensaat sekä marjakuusipensasaidat rytmittävät sen huonejakoa. Mahdollisuus nauttia omakustanteinen lounas puutarhan viihtyisässä kahvilassa.

Portmeirionin italialaistyylinen kylä.

Iltapäivällä siirrymme Walesin suosituimpaan nähtävyyteen, Portmeirionin merenrantakylään, jonka on suunnitellut edellisen kohteemme sir Clough William-Ellis. Tunnelma ja rakennusten tyyli on kuin Portofinon pikkukaupungissa Italian Rivieralla. Arkkitehti oli suunnitellut tiiviisti rakennetun kylän mielessään jo vuosia ennen kuin hän löysi sille paikan, ja nyt kylä tunnetaan 1900-luvun menestyksekkäimpänä rakennusprojektina koko Britanniassa. Portmeirion rakennettiin kahdessa vaiheessa, 1926-39 ja 1954-76. Kylässä on useita teemapuutarhoja ja lisäksi sen ympärillä on The Gwyllt, eli laaja metsäpuutarha, jossa kasvaa osa Britannian suurimmista puista sekä kaukomailta tuotuja harvinaisia lajeja. Moni niistä on istutettu jo 1800-luvulla, ennen William-Ellisin aikaa.

Takaisin hotelliin palaamme illansuussa. Yhteinen päivällinen hotellin ravintolassa.

3. päivä, sunnuntai 21.5.

Snowdonia – Pohjoisrannikko –Snowdonia

Monipuolinen yksityispuutarha.

Aamiaisen jälkeen suuntaamme Walesin pohjoisrannikolle. Siellä käymme ensimmäiseksi hehtaarin kokoisessa yksityispuutarhassa, josta avautuu hieno näköala Snowdoniaan. Vaihtelevassa ja monipuolisessa puutarhassa on useita eri tasoja, mutkittelevia polkuja, lampi, vesiputous sekä pronssikauden hauta. Omistajat kertovat paneutuneensa sen suunnittelussa erityisesti tuulensuojaan ja hyvän mikroilmaston luomiseen.

Penrhynin komea linna, kuva Tom Parnell from Scottish Borders

Puolilta päivin siirrymme Penrhynin linnaan, joka on osa UNESCOn maailmanperintökohteeksi hyväksyttyä Luoteis-Walesin liuskekivimaisemaa. Itse linna on rakennettu 1800-luvun alkupuolella uusnormannilaiseen tyyliin upporikkaan perheen loma-asunnoksi. Nykyään se on Britannian perintösäätiön, National Trustin omistuksessa. Linnan 2,5 hehtaarin puutarha kuului 1800-luvulla koko Britannian hienoimpiin, ja siellä työskenteli 30 puutarhuria. Puutarha on tyyliltään viktoriaaninen, ja käyntimme aikaan alppiruusut ovat juuri kukassa. Linnassa on aikaa nauttia omakustanteinen lounas ja tutustua halutessa myös sisätilojen näyttelyihin tai entisissä talleissa sijaitsevaan rautatiemuseoon.

Plas Cadnantin puutarhaa.

Iltapäivällä jatkamme yksityiseen Plas Cadnantin puutarhaan, jonka historia juontuu 1800-luvun alkuun. Silloin hienolle näköalapaikalle valmistui kartano, jonka ympärille rakennettiin lisäksi puutarha. Ajan myötä kartanon maat myytiin ja pilkottiin ja puutarha rapistui ja villiintyi. Kun nykyinen omistaja hankki talon 1996, ensimmäinen tehtävä oli rakennusten kunnostamisen lisäksi raivata puutarhan paikalta puuvartisten siementaimien pusikko. Pikkuhiljaa ja vuosi vuodelta puutarhaa saatiin kuntoon alue kerrallaan. Kooltaan noin neljän hehtaarin alueeseen kuuluu nykyään muuripuutarha, laaksopuutarha, jonka pohjalla virtaa joki  vesiputouksineen sekä metsäpuutarha. Puutarhan kahvila on kuuluisa herkullisesta tee ja scones -tarjoilustaan.

Päivän päätteeksi nautimme yhteisen illallisen hotellimme ravintolassa.

4. päivä, maanantai 22.5.

Snowdonia –Pohjoisrannikko – Chester

Conwyn keskiaikainen linnoitus, kuva David Dixon.

Aamiaisen jälkeen pakkaamme matkalaukut bussiin ja lähdemme taas kohti Walesin pohjoisrannikkoa. Ensimmäinen kohteemme on vaikuttava Conwyn linnoitus, jonka Edward I rakennutti 1200-luvulla valloitettuaan Walesin. UNESCO on lisännyt sen maailmanperintölistalleen yhtenä aikakautensa parhaimmista sotilasarkkitehtuurikohteista koko Euroopassa. Tutustumme yhdessä linnan keskeisiin osiin.

Bodnantin puutarhan kultasadekäytävä.

Myöhemmin aamupäivällä siirrymme lähellä sijaitsevaan Bodnantin puutarhaan, joka on yksi koko Britannian tunnetuimmista. Puutarhan perusti varakas yksityinen perhe 1800-luvun lopulla, ja sinne istutettiin lukemattomia kasvilöytöretkeilijöiden eri puolilta maailmaa tuomia kasveja. Viisi sukupolvea samaa perhettä ehti hoitaa puutarhaa kunnes se lahjoitettiin National Trustille vuonna 1949. Vierailumme aikaan alkukesän kukinta alkaa olla parhaimmillaan ja kuuluisa kultasadekäytävä, Britannian pisin, kutsuu kulkemaan alitse. Laajassa puutarhassa on paljon erilaisia osastoja ja tutustumme niihin kukin omaan tahtiin. Mahdollisuus myös omakustanteiseen lounaaseen puutarhan kahvilassa.

The Laundryn puutarhaa

Iltapäivällä ajamme yksityiseen The Laundry -puutarhaan, jolla on Instagramissa yli 80.000 seuraajaa. Puutarhan rakentaminen alkoi 14 vuotta sitten ja 250 vuotta vanhojen muurien ympäröimän, puolen hehtaarin kokoisen alueen kunnostus vasta kahdeksan vuotta sitten aivan tyhjästä. Nyt istutukset on tehty, ja omistajapariskunnan intohimoisen työn tuloksena puutarhasta on tullut romanttinen ja runsaasti kukkiva keidas, joka tarjoaa sekä paljon nähtävää että viihtyisän paikan istua levähtämään.

Illansuussa saavumme Chesterin keskiaikaiseen pikkukaupunkiin Englannin puolella, majoitus Grosvenor Pulford Hotel and Spa**** (1 yö). Yhteinen illallinen.

5. päivä, tiistai 23.5.

Chester –Manchester – Helsinki

Finnairin aikataulumuutosten vuoksi vierailu ohjelmassa alun perin olleessa RHS Bridgewaterin puutarhassa peruuntuu. Pakkaamme aikaisin aamulla laukut bussiin ja ajamme suoraan Manchesterin lentokentälle, josta paluulento Helsinkiin klo 10.15-15.00.


HUOM! Matkaa ei suositella liikuntaesteisille. Puutarhat ovat laajoja ja sijaitsevat usein rinteessä.

Matkan hinta Kotipuutarhan tilaajille* 1.959 euroa, muille 2.009 euroa. *Tilaaja on henkilö, jonka kotiosoitteeseen tilaus on voimassa matkaa varatessa ja loppumaksun erääntyessä. Ilmoita tilaajanumerosi matkaa varatessa (lehden takakannessa osoitteen päällä).

Vastuullinen matkanjärjestäjä on Oy Kon-Tiki Tours Ltd. Varaukset verkkokaupasta kontiki.fi, sähköpostilla ilmoittautumiset@kontiki.fi tai p. 09 466 300.

Ennakkomaksu 400 e/hlö maksetaan varauksen yhteydessä. Loppumaksu 8 viikkoa ennen matkan alkua. Hinnat perustuvat 27.10.2022 voimassa olleisiin valuttakurssi- ja verotietoihin.

Lehden edustajana on matkan suunnittelija ja puutarha-asiantuntija Maija Stenman

Matkan hintaan sisältyy:

 • Suora lento Helsinki-Manchester-Helsinki lentoveroineen ja matkatavaroineen.
 • Majoitus jaetussa 2 hengen huoneessa aamiaisineen.
 • Ohjelman mukaiset kuljetukset ja pääsymaksut vierailukohteisiin.
 • Kotipuutarha-lehden edustaja mukana koko matkan ajan.
 • Suomalainen matkanjohtaja/paikallisopas kohteessa.
 • Ateriat: 4 x illallinen, aamiainen lentokentällä lähtöpäivän aamuna.
 • Palvelu- ja toimistomaksut.

Lisämaksusta:

 • Yhden hengen huone 275 euroa.
 • Ennakkoon varatut istumapaikat lennoilla.
 • Ruokajuomat.
 • Muut mahdolliset palvelut. Ryhmämatkasta poikkeavien yksittäisten matkustajien lento- tai majoitusvarauksien tai muiden palveluiden muutoksista veloitamme 100 euroa muutoskuluja /muutos ja lisäksi palveluntarjoajan perimät kulut.

Pidätämme oikeuden mahdollisiin hinta-, aikataulu- ja ohjelmanmuutoksiin. Pidätämme myös oikeuden Kon-Tiki Toursista riippumattomista syistä tehtävään hinnantarkistukseen esim. polttoaine-, viranomais- tai lentoverokustannusten noustessa.

Suosittelemme, että kaikilla matkan varaajilla on koko matkan keston voimassa oleva henkilökohtainen matkavakuutus, joka sisältää peruutusturvan.

Matka toteutuu, jos lähtijöitä on vähintään 30. Matka on täynnä, ilmoittaudu jonotuslistalle!

Kon-Tiki Toursin räätälöityjen matkojen erityisehdot löytyvät täältä.

Kiinnostuitko?

Kotipuutarha-lehti on uudistunut!
Tilaa nyt tutustumishintaan 4 lehteä 29 €

Tilaa nyt

Tilaa Kotipuutarha-lehti

Tutustumistarjous 4 lehteä 29 €
Tilaa nyt