Puutarhamatka Rivieralta Alpeille 16.–22.4.2023

Matkan varrella näemme keväistä kukkaloistoa niin Rivieralla Välimeren rannalla kuin Alpeilla ja Pohjois-Italian jylhän kauniilla järviseudulla. Matkaamme bussilla ja lautoilla halki upeiden maisemien ja tutustumme moneen merkittävään puutarhaan.


Matka on täynnä, ilmoittaudu jonotuslistalle!


1. päivä, sunnuntai 16.4.

Helsinki – Nizza – Italian Riviera

Kotipuutarhan edustaja Maija Stenman ottaa ryhmän vastaan ennen turvatarkastusta Helsinki-Vantaan lentokentällä. Finnairin iltalento Helsinki–Nizza klo 17.10–19.35. Nizzan kentällä meitä on vastassa opas Eliisa Niinimäki. Majoitus kaupungin liepeillä hotelliin, joka vahvistuu myöhemmin. Yhteinen iltapala hotellissa.

2. päivä, maanantai 17.4.

Nizza – Italian Riviera

Villa Ephrussi. Kuva Patrick Janicek

Aamiaisen jälkeen ajamme omalla bussilla kaupungin rantakatua pitkin ja keskeisten paikkojen ohi kuuluisaan Villa Ephrussiin, joka sijaitsee hienolla paikalla Cap Ferrat -niemen kärjessä Välimeren rannalla. Tutustumme historiallisiin teemapuutarhoihin ja ihailemme näköaloja omaan tahtiin. Lopuksi yhteinen lounas huvilan ravintolassa.

Upea Villa Ephrussi on paronitar Béatrice de Rotschildin itselleen vuosina 1905–1912 rakennuttama unelmien koti. Sen laajaan puutarhaan kuuluu yhdeksän tunnelmaltaan erilaista teemapuutarhaa. Tunnetuin niistä on Ranskalainen puutarha (French Garden) huvilan edustalla upeine ruusuineen ja 20 minuutin välein musiikin tahtiin tanssivine suihkulähteineen.

Giardini Botanici Hanbury

Matka jatkuu pitkin Rivieraa kohti Italian rajaa. Iltapäivällä saavumme Italian puolella Giardini Botanici Hanburyyn, jonka on perustanut 1800-luvun loppupuolella varakas liikemies, innokas puutarhuri ja filantrooppi Sir Thomas Hanbury. Puutarhan alueet on jaettu teemoittain kasvien alkuperämaan mukaan. Kaikkiaan puutarhassa on yli 6.000 lajia ja lajiketta.

Majoitus ja yhteinen illallinen Ligurian Rivieralla, San Remon kaupungissa Välimeren rannalla, Grand Hotel des Anglais**** (1 yö).

3. päivä, tiistai 18.4.

Riviera – Maggiore-järvi

Villa Pergola

Aamiaisen jälkeen kohteena on viehättävä mutta harvojen tuntema Villa Pergola ja sen parhaillaan kukkiva erityisen laaja wisteria-kokoelma sekä sitrushedelmätarha, jossa on paljon mielenkiintoisia lajikkeita. Villa Pergolan puutarhan on perustanut 1870-luvulla kenraali Montagu McMurdo hedelmäpuulehtoon, jossa lähiseudun kotieläimet laidunsivat. Nykyään se on harvinainen esimerkki anglo-välimerellisestä puutarhasta, joka on säilynyt koko ajan samalla paikalla ja alkuperäisessä koossaan. Se on myös yksi harvoista englantilaistyylisistä puutarhoista Italiassa, ja puutarha kuuluu Grandi Giardini Italiani -listalle.

Matkamme jatkuu kohti Genovaa, jossa teemme lyhyen opastetun kierroksen bussilla ja pysähdymme keskustassa kauppahallilla, jossa mahdollisuus lounastamiseen.

Villa Durazzo

Iltapäivällä teemme opastetun kierroksen vuonna 2017 Italian kauneimmaksi puutarhaksi valitussa, romanttisessa Villa Durazzo Pallavicinissa Genovan laidalla. Kahdeksan hehtaarin kokoisen puutarhan on rakennuttanut 1840-luvulla markiisi Allessandro Pallavicini ja sen sanotaan muistuttavan rakenteeltaan kolminäytöksistä näytelmää. Puistossa on paljon vanhoja puita, harvinaisia kamelioita sekä vesialtaita erilaisine lumpeineen.

Illaksi ajamme Stresaan Maggiore-järven rannalle, jossa hotellimme sijaitsee järven rannalla aivan keskustassa. Yöpyminen ja yhteinen illallinen hotellin ravintolassa, Milan Speranza Au Lac**** (2 yötä).

4. päivä, keskiviikko 19.4.

Maggiore-järvi

Villa Taranto

Aamulla lähdemme yksityisveneellä järven lahden toisella puolella länsirannalla sijaitsevaan Verbaniaan ja kuuluisaan Villa Tarantoon, joka on tunnettu harvinaisista ja mielenkiintoisista lajeistaan ja lajikkeistaan. Puutarha sai alkunsa, kun skotlantilainen kapteeni Neil McEacharn päätti ostaa eri puolilta maailmaa tuomiaan kasveja varten La Crocettan nimellä tunnetun alueen, joka muistutti häntä synnyinmaastaan. Puutarha valmistui vuonna 1940 ja se koostuu useista erilaisista alueista, jotka pyrkivät tarjoamaan optimaaliset olosuhteet aroillekin kasveille. Lisäksi McEarharn rakennutti vesiputouksia sekä lumme- ja lootuslammikot. Puutarhassa kerrotaan olevan noin 1.000 erilaista harvinaista kasvia ja 20.000 kasvilajia ja -lajiketta. Tutustumme puutarhaan kukin omaan tahtiin. Puutarhan ravintolassa on mahdollisuus omakustanteiseen lounaaseen.

Isola Bella barokkipuutarha. Kuva Dennis Jarvis.

Iltapäivällä jatkamme veneellä edelleen Isola Bellan saarelle, joka alkujaan oli vain kallioluoto keskellä järveä. 1630-luvulla Borromeon suku rakennutti luodolle komean palatsihuvilan sekä kymmenen terassin muodostaman barokkityylisen puutarhan, jossa valkoiset riikinkukot edelleen käyskentelevät. Tutustumme ensin opastetulla kierroksella Palazzo Borromeon huvilaan ja sitten kukin omaan tahtiin sen puutarhaan, jonka tasanteilta on hieno näköala järvelle ja sitä ympäröiville vuorille. Ilta on vapaa omalle ohjelmalle Stresassa.

5. päivä, torstai 20.4.

Stresa – Lugano – Como-järvi

San Salvatore

Aamiaisen jälkeen suuntaamme bussillamme kohti Sveitsiä ja Luganon kaupunkia. Siellä nousemme funikulaarilla Monte San Salvatore -vuoren huipulle, josta avautuu upea näköala Alpeille ja niiden lomassa luikertavalle Luganonjärvelle. Nautimme huipulla näköalasta ja yhteisestä lounaasta ravintola Vettassa.

Parco San Grato

Lounaan jälkeen jatkamme bussilla viereisen vuoren huipulle Parco San Graton alppipuutarhaan, joka on kuuluisa erityisesti atsalea- ja alppiruusukokoelmistaan, taideteoksistaan sekä näköaloistaan. Puistossa on erilaisia teemapolkuja, joista voimme kukin valita sopivan oman mielenkiintomme mukaan. Suosittelemme puistoon lenkkitossuja tms. patikointiin soveltuvia kenkiä, sillä polut ovat epätasaisia ja paikoitellen jyrkkiä sekä mahdollisesti liukkaita.

Illaksi jatkamme Como-järvelle, jossa majoitumme Mezzegran kylään, Hotel Lario*** (2 yötä).

6. päivä, perjantai 21.4.

Como-järvi

Villa Carlotta

Aamiaisen jälkeen lähdemme Tremezzoon, viehättävään Villa Carlottaan. Sen rakennutti 1600-luvun lopulla rikkaan silkkikauppaa harjoittaneen Clerici-suvun jäsen, Milanon markiisi Giorgio Clerici maaseutukodikseen. 1800-luvun alussa huvila ja puutarha myytiin pankkiiri ja poliitikko Giovanni Battista Sommarivalle, joka uudisti huvilan 1800-luvun alun maun mukaiseksi ja keräsi sinne taidetta. Vuosisadan puolivälissä Preussin prinsessa Marianna osti huvilan ja antoi sen häälahjaksi tyttärelleen Charlottelle, joka meni naimisiin Saxe-Meiningenin herttuan kanssa. Herttua oli intohimoinen harrastajapuutarhuri ja kehitti puutarhan sen nykyiseen muotoonsa. Tutustumme huvilan puutarhaan oppaan johdolla ja taidekokoelmaan kukin omaan tahtiin.

Risteily Como-järvellä

Puolilta päivin teemme noin tunnin risteilyn Como-järvellä ja katselemme järveltä käsin rantojen kuuluisia huviloita sekä ihailemme rantojen jylhiä maisemia.

Bellagio

Iltapäivällä rantaudumme Bellagion pikkukaupunkiin niemen kärjessä järven keskellä, jossa on mahdollisuus käydä omakustanteisesti Villa Meltzin kuuluisassa maisemapuutarhassa tai tutustua rinteeseen rakennetun kaupungin kujiin ja pikku puoteihin.

Yhteinen läksiäisillallinen hotellissa, kolmen ruokalajin menu viineineen.

7. päivä, lauantai 22.4.

Como-järvi – Milano – Helsinki

Villa Del Balbianello

Aamiaisen jälkeen kohteena on upea Villa del Balbianello, jonka puutarha on malliesimerkki lainatun maiseman merkityksestä. Huvilan rakennutti 1700-luvulla kardinaali Angelo Maria Duriini 1200-luvun fransiskaaniluostarin paikalle, josta on edelleen jäljellä kaksi tornia. Juuri ennen ensimmäistä maailmansotaa amerikkalainen liikemies Butler Ames näki huvilan ja sinnikkyydellään sai lopulta ostettua sen Viscontin suvulta. Ames kunnostutti huvilan ja sen puutarhan. Hänen perikuntansa myi huvilan vuonna 1974 tutkimusmatkailija ja vuorikiipeilijä Guido Monzinolle, joka jätti huvilan ulkopuolelta silloiseen asuunsa, mutta muutti sisustuksen kokonaan mieleisekseen. Poliitikkojen salamurhien ja terrorismin kiihdyttyä Euroopassa 70-luvun lopulla kreivi Monzino alkoi huolestua turvallisuudestaan ja rakennutti huvilaan salakäytävien verkoston. Nykyisin Villa del Balbianello kuuluu Italian kulttuurisäätiölle, ja sitä on käytetty kuvauspaikkana myös useassa elokuvassa, mm. James Bond/Casino Royale ja Tähtien sota/Episodi 2. Tutustumme puutarhaan omatoimisesti ja huvilaan sekä sen näyttelyyn Guido Monzinin elämästä opastetulla kierroksella.

Ennen lentokentälle ajoa pysähdymme Comon kaupungissa, jossa nautimme yhteisen lounaan ja käymme valikoimaltaan laajassa puutarhamyymälässä. Kuljetus Milanoon, josta Finnairin lento Helsinkiin klo 19.00–22.55.


Huom! Puutarhat ovat laajoja ja sijaitsevat usein rinteissä, joten matka ei sovi liikuntaesteisille.

Matkan hinta on Kotipuutarhan tilaajille* 2.170 euroa, muille 2.240 euroa. *Tilaajaksi lasketaan henkilö, jonka kotiosoitteeseen tilaus on voimassa matkaa varatessa ja loppulaskun erääntyessä. Ilmoita tilaajanumerosi, kun varaat matkaa (lehden takakannessa osoitteen päällä).

Varaukset verkkokaupasta www.kontiki.fi tai Kon-Tiki Tours, p. 09 466 300 tai ilmoittautumiset@kontiki.fi.

Ennakkomaksu 400 e/hlö, loppumaksu 6 viikkoa ennen matkan alkua.

Lehden edustajana on matkan suunnittelija ja puutarha-asiantuntija Maija Stenman

Matkan hintaan sisältyy:

 • Finnairin lennot Helsinki–Nizza ja Milano–Helsinki, matkalaukut ruumaan.
 • Lentoverot ja syyskuussa 2022 tunnetut turistiverot.
 • 6 yötä hotellissa, jaettu 2 hengen huone.
 • Puolihoito: 6 aamiaista, 4 lounasta, 4 illallista, sis. lasillinen viiniä, vettä, kahvin.
 • Ohjelman mukaiset vierailukohteet.
 • Ohjelman mukaiset tilausajokuljetukset, venekuljetukset ja funikulaari.
 • Lehden edustaja mukana koko matkan ajan, suomalainen opas kohdemaassa.

Lisämaksusta:

 • Yhden hengen huone 265 e/hlö.
 • Paikkavaraukset lennoille meno- ja paluumatkoilla.
 • Ruokajuomat, jotka eivät sisälly ateriaan.
 • Muut palvelut. Ryhmämatkasta poikkeavien yksittäisten matkustajien lento- tai majoitusvarausten ym. palveluiden muutoksista veloitamme 100 e muutoskuluja ja lisäksi palveluntarjoajan perimät kulut.

Vastuullinen matkanjärjestäjä on Oy Kon-Tiki Tours Ltd. Pidätämme oikeuden matkanjärjestäjästä riippumattomista syistä tehtäviin aikataulu- ja retkikohdemuutoksiin sekä hinnantarkastukseen viranomais-, polttoaine- tai lentoverokustannusten noustessa. 

Suosittelemme, että kaikilla matkan varaajilla on koko matkan keston voimassa oleva henkilökohtainen matkavakuutus, joka sisältää peruutusturvan.

Matka toteutuu, jos ilmoittautuneita on vähintään 25. Matka on täynnä, ilmoittaudu jonotuslistalle!

Kon-Tiki Toursin räätälöityjen matkojen erityisehdot löytyvät täältä.

Artikkelin pääkuvassa Bellagio Como-järvellä. Kuva Concrete&Fells.

Kiinnostuitko?

Kotipuutarha-lehti on uudistunut!
Tilaa nyt tutustumishintaan 4 lehteä 29 €

Tilaa nyt

Tilaa Kotipuutarha-lehti

Tutustumistarjous 4 lehteä 29 €
Tilaa nyt