Toimituksen alkukesän suosikit

Toimitus innostuu alkukesällä myös omenapuiden kukkapilvistä!

Kotipuutarhan toimitus hullaantuu alkukesällä monista kasveista, mutta joistakin aivan erityisesti! 

”Monesta ihanasta alkukesän kukkijasta valitsin suosikikseni kesäkuun alussa kukkaan puhkeavan karhunlaukan (Allium ursinum), joka on monikäyttöisyydessään ylivertainen. Sen on samaan aikaan sekä herkullinen vihannes että suloinen koristekasvi, jonka sirot valkoiset kukinnot muodostavat hienon kukkavaahdon. Jo toukokuussa hyödynnän sen miedosti valkosipulille maistuvia nuoria lehtiä silputtuina niin salaatissa, pestossa kuin lämpimien ruokien mausteena. Kun kukat avautuvat, ne ovat oivia syötäviä koristeita missä ruoassa tahansa. Sain pussillisen karhunlaukan sipuleita aikoinaan työkavereiltani 50-vuotislahjaksi. Istutin ne puutarhani varjoisaan, kosteaan nurkkaukseen, jossa ne viihtyivät niin hyvin, että nyt kasvusto muodostaa laajan kukkameren.”
– Maija Stenman, päätoimittaja

”Alppikärhö (Clematis alpina) on kärhöistä sitkein. Suosikkini kasvaa 100-vuotiaan kuusen helmojen suojissa. Sen ylimmät kärhet ja kukat kieppuvat jo kuuden metrin korkeudessa. Touko-kesäkuun vaihteen kukinta ajoittuu samaan aikaan, kun kuusi kantaa heleänvihreitä kerkkiä. Mikä yhdistelmä!”
– Minna Siltala, toimituspäällikkö

”Syreenit (Syringa) ovat minulle merkki siitä, että kesä on alkanut. Pihasyreenit kukkivat syntymäpäiväni aikaan, ja sain aina lapsena vaariltani muhkean syreenikimpun lahjaksi. Yksi rakkaista lapsuusmuistoistani on se, miten vaari polkaisi mökkipihalle violetti syreenikimppu pyöräntarakalla heiluen. Myöhemmin olen istuttanut syreenejä maalaispihani rajoille aidanteeksi, jossa ne saavat kasvaa kuten haluavat. Aidanne on helppohoitoinen, sitkeä ja kaunis vuodesta toiseen. Vaarista on aika jättänyt, mutta kimppuja ilmestyy yhä.”
– Heli Einesalo, toimittaja

”Alkukesän suosikkikasvini on ehdottomasti orvokki (Viola). Orvokki-innostukseni on saanut aikanaan alkunsa äidin parvekekukkia hoitaessa. Kasvin kauneuden lisäksi olen aina tykännyt nyppiä sen nuupahtaneita kukkia, ja orvokit yleensä viihtyvätkin parvekkeellani lähes koko kesän. Liekö syynä juuri tämä innokas nyppiminen vai muuten vain otolliset kasvuolosuhteet?”
– Niina Oinonen, markkinointisuunnittelija

”Haaveilin pitkään koreanonnenpensaasta (Forsythia ovata). Viimein pari vuotta sitten löytyi pensaalle sopiva paikka, jolloin saatoin sen vihdoin hankkia. Kasvissa ihastuttaa sen aikaisuus. Se on kaunis myös kukinnan jälkeen ja se saa syksyllä vielä kauniin ruskavärin. Pensas on pilvisenäkin päivänä puutarhan auringonvalo.”
– Agneta Järvenpää, media-assistentti

 

Kuvat: toimitus, koreanonnenpensaskuva: Hanna Marttinen

Vastaa:

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.