Sitruspuulle oikeaa hoitoa

Sitruspuut, kuten muutkin Välimeren kasvit pärjäävät kaamoksen yli, kunhan ne saavat riittävästi valoa. Keräsimme alle vinkit, mitä kannattaa huomioida talven tullen.

Sitruspuun talvehtiminen

Viileä, noin +10-asteinen kuisti tai viherhuone on sitrukselle mieluisin talvehtimispaikka. Se, kuten muutkin Välimeren kasvit, voivat kuitenkin pärjätä huoneenlämmössä, jos ne saavat riittävästi valoa.

Harkitse tehokkaan kasvivalon hankintaa ja tarjoa sitä niin sitruksille, oliiville kuin laakeripuulle noin 12 tunnin ajan vuorokaudessa. Huolehdi lisävalon alla talvehtivan kasvin vedensaannista. Mullan ei tulisi päästä kuivahtamaan kokonaan.

Tunnista ongelmat

  1. Lehtien putoaminen runsain määrin. Yleisin syy lehtikatoon on liian vähäinen valon määrä tai kuivuminen. Huoneilman suhteellista kosteutta saa nostettua, kun sumuttelee kasveja päivittäin ja kerää ne yhteen isoon ryhmään. Älä pelästy jokaisesta putoavasta lehdestä, mutta harkitse lisävaloa, pidä multa kosteana ja tartu sumutinpulloon.
  2. Kilpikirvat ovat Välimeren puuvartisten vitsaus. Ne iskevät helpoiten talvella, kun kasvien luontainen vastustuskyky on heikoimmillaan. Kilpikirvat esiintyvät puuvartisten kasvien rungoilla ja oksissa. Kilpikirvoja torjutaan mekaanisesti rapsuttamalla ne pois sekä pyretriini-pohjaisilla torjunta-aineilla. Paras ehkäisykeino on hyvä hoito: valon, kosteuden ja lämmön oikea suhde.
Kuva: H. Marttinen

Ammattilaisen vinkki!

Valtaosa sitruskasveista viihtyy kasvualustassa, jonka pH on 5,5–6,5. Saat multaan lisää happamuutta, kun sekoitat siihen kalkitsematonta turvetta, havu-rodomultaa tai orkideoille tarkoitettua kasvualustaa. Kevytsora ja perliitti tuovat ilmavuutta, vermikuliitti pidättää kosteutta mullassa.

Lue lisää: Välimerellinen ruukkupuutarha


Kestotilaaja! Lue lisää digilehdestä

Vastaa:

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.