Seuraa näitä: Vuosi 2018 Puutarhassa

Kotipuutarhan toimituksen kokoamat tärpit vuodelle 2018. Näitä kannattaa seurata!

Violetti väri

Pantone-värikoodisto nimesi ultravioletin vuoden väriksi. Ei siis liene sattumaa, että tänä vuonna myös puutarha pukeutuu violettiin! Muista myös violetit herkut lautasella, kuten punajuuri, mustikat, luumut, karhunvatukat, violetit porkkanat ja kaalit.

Viljely pienissä tiloissa

Viljelytilan puute ei välttämättä vielä näy Suomessa, mutta maailmalla viljelymenetelmät pienissä tiloissa ja haastavissa olosuhteissa ovat olleet jo pidemmän aikaa kiinnostuksen kohteina. Vaikka kyllähän aihe puhuttelee jo pelkästään kerrostalopuutarhuria! Mm. vesi- ja vertikaaliviljely ovat kuumia aiheita, ja niiden parissa tapahtuu myös paljon mielenkiintoista teknologiakehitystä.

 
e

Kasvata itse

Useimmille meistä tämä ei ole mitään uutta! Etenkin kaupunkiasujien keskuudessa odotamme ruuan itse kasvattamisen suosion kasvua. Olemme havainneet etenkin ikkunalauta- ja parvekepuutarhojen sekä yhteisöviljelmien kiinnostavan kaupunkilaisia yhä enemmän!

Proteiinia kasvimaalle

Esimerkiksi Kauppapuutarhaliitto (Puutarha & Kauppa, 2017) povaa kasvissyönnin valtavirtaistumista. Kun kasvisten suhteellinen määrä lautasella lisääntyy, kysytään usein: mistä tarpeeksi proteiinia? Proteiinia saa kasvimaalta mm. valkosipulista, härkäpavuista, herneistä, parsakaalista ja maissista.

 

Vihreät oleskelutilat

Stressi ja hektinen elämä kuormittavat meitä monia. Esimerkiksi Tampereen yliopistossa (Tampereen yliopisto, 2018) on tutkittu luonnon ja liikunnan yhteyttä stressiin. Puutarhassa touhuamisesta ei liene ainakaan haittaa! Tuo vihreää reilulla kädellä myös sisätiloihin, suosi esimerkiksi sisäilmaa puhdistavia viherkasveja.

 

Perinnekasvit

Kulttuurihistoriallisesti arvokkaat perinnekasvit ovat sopeutuneet geneettiseesti Pohjolan olosuhteisiin. Esimerkiksi FinE-tunnuksella varustetut taimet takaavat, että kasvit on lisätty ilmastonkestävyydeltään ja käyttöominaisuuksiltaan tutkituista ja tautitestatuista emokasveista. Nämä kasvit tarjoavat myös oivan kodin puutarhan hyödyllisille pölyttäjille.

 
Lähteet

Vastaa:

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.