Rikkakasvien luonnonmukainen torjunta

Rikkakasvi on oikeastaan vain kasvi väärässä paikassa. Mikä tahansa kasvi voi puutarhassa villiintyessään muodostua ongelmaksi – myös sinne tarkoituksella istutetut kasvit. Torjuntatoimissa on hyvä tuntea kasvin leviämistapa. Yksivuotiset rikkaruohot lähtevät yleensä kevyesti haraamalla, monivuotiset täytyy poistaa aina juurineen.

Rikkaruohot puutarhassa

Vuohenputki, voikukka, juolavehnä ja ohdakkeet ovat tyypillisimpiä kotipuutarhojen rikkakasveja. Rehevillä mailla myös nokkonen voi villiintyä. Kasvimaalla harmia tuottavat usein jauhosavikka ja peltokorte.

Puutarhan vaikeimmat rikkakasvit ovat monivuotisia. Yhteistä niille on voimakas juuristo, mutta monet niistä leviävät tehokkaasti myös siementämällä.

Rikkakasvien ennaltaehkäisy

Perusta uudet istutukset aina puhtaaseen kasvualustaan, jossa ei ole rikkakasveja eikä niiden siemeniä. Ole tarkkana myös silloin, kun ostat uusia taimia tai harrastat taimien vaihtoa.

Luonto pyrkii täyttämään aukkokohdat, joten paljas multa on avoin kutsu rikkakasveille. Suosi runsaita istutuksia ja kata paljaat kohdat maanpeitekasveilla tai kuorikatteella. Katteet estävät siemenrikkakasvien taimettumisen ja samalla tasapainottavat maan kosteusolosuhteita.

Olki ja hamppukate sopivat paljaan maan kattamiseen kasvimaalla. Tuore ruohosilppu toimii katetarkoituksessa ja lannoitteena. Huomioi kuitenkin, että kostea kate houkuttelee etanoita ja kotiloita.  

Kuorikate ehkäisee siemenrikkaruohojen taimettumista ja pidättää kosteutta maassa.
Olkisilppu on perinteinen kate kasvimaalla. Myynnissä on myös hamppukatetta.

Rikkakasvien torjunta

On tärkeää torjua rikat ennen niiden kukintaa ja siementämistä. Jos jätät työn loppukesään, ovat siemenrikat ehtineet lisääntyä ja ongelma on seuraavana vuonna yhä pahempi. Monilla kasveilla on itämiskykyisiä siemeniä jo kukintavaiheessa.

Rikkakasvien torjuntatarve on usein suurimmillaan, kun puutarha on vielä nuori ja hyvin valoisa. Vanhassa, rehevässä puutarhassa riittää usein muutamien häiritsevien yksilöiden nyhtäminen irti juurineen. Puutarhan joutoalueilla rikkaruohojen torjunta on yleensä turhaa.

Rikkakasveiksi mielletyt kasvit ovat yksi osoitus luonnon monimuotoisuudesta ja kasvuvoimasta. Kuvan voikukkakasvusto on monien pörriäisten mieleen.

Kitkeminen

Perinteinen kitkeminen on yksi puutarhojen peruspuuhista. Kasvien nyhtäminen pois juurineen tuntuu joskus työläältä, mutta loppujen lopuksi konsti on hyvä: nopea, yksinkertainen ja luonnonmukainen. Suhtaudu kitkemiseen hyötyliikuntana, jossa työn jälki näkyy välittömästi!

Paras hetki kitkemiselle on silloin, kun maa on hieman kostea.  Ole tarkka niiden rikkojen kanssa, jotka leviävät juuriston avulla. Esimerkiksi juolavehnä ja voikukka leviävät pienestäkin maahan jääneestä juurenpätkästä, joka lähtee kasvuun uudella innolla. Vuohenputken sitkeä kitkeminen vähentää sen määrää. Koristetarhassa karhunköynnöksen ei kannata antaa levitä, ettei se villiinny kasvustoon.

Vanhalla pihalla perusteellinen kitkentäkierros keväällä, kesällä ja syksyllä usein riittää. Rikkaruohoja voi toki kitkeä käsin, mutta hyvät työkalut nopeuttavat hommaa.

Rikkaruohoraudan avulla rikkaruohot saa kaivettua ahtaistakin paikoista.
Voikukkarauta on suunniteltu siten, että se nostaa myös voikukan juurakon maasta.

YKSIVUOTISET RIKKAKASVIT: Kitke mahdollisimman pieninä taimina ja jätä kuivumaan aurinkoon.

MONIVUOTISET RIKKAKASVIT: Kitke varoen ja huolellisesti, esimerkiksi voikukan ja juolavehnän juurakko katkeaa helposti, ja uusi kasvi kasvaa nopeasti tilalle pienestäkin maahan jääneestä juurenpalasta.

Yksittäiset rikat irtoavat helposti nyhtämällä, jos maa on kuohkeaa ja hieman kosteaa.
Talikko on hyvä apuri silloin, kun kitkettävä alue on laaja ja kasvien juuret ulottuvat syvälle.

Haraaminen

Yksivuotisten rikkaruohojen pikkutaimet on helpointa hävittää haraamalla. Työhön voi käyttää erilaisia välineitä. Heilurihara sopii parhaiten pehmeille maille, kuten kasvimaalle. Rautaharavan lapepuoli sopii hiekkakäytävien haraamiseen ja pieni käsihara kukkapenkissä työskentelyyn. Kitkentäjätteen voi jättää aurinkoon kuivumaan.

Rautaharava sopii pienten rikkojen haraamiseen hiekkakäytäviltä.
Pieni käsihara on kätevät ahtaissa paikoissa, kuten kasvimaalla.

Väsyttäminen ja tukahduttaminen

Rikkaruohoista voi päästä eroon myös sinnikkäällä väsyttämisellä. Nurmikon säännöllinen leikkaaminen hävittää kylvönurmen joukossa kasvaneen jauhosavikan ja juolavehnän. Vuohenputki väsyy, jos kasvuston niittää alas vähintään kolmesti kesän aikana.

Tukahduttaminen on tehokas, mutta hidas keino. Isommalta alalta voi torjua rikkakasvuston levittämällä sen päälle valoa läpäisemättömän kerroksen 1-2 kasvukauden ajaksi. Musta muovi toimii tehokkaasti, mutta esimerkiksi mansikkakangas päästää valoa läpi juuri sen verran, että useimmat rikat selviävät.

Liekitys ja kuuma vesi

Sorastetuilla alueilla ja kivetyksillä voit kokeilla myös rikkakasvien liekittämistä. Noin kolmen sekunnin liekitys 5 cm etäisyydeltä on riittävä, kun liekin kohdentaa kasvupisteeseen. Silloin kasvin soluseinämät alkavat tuhoutua, ja se käytännössä kuivattaa itsensä hengiltä. Liekityksen teho ei kuitenkaan ole kovin pitkäaikainen, ja varsinkin juuriston avulla leviävät lajit puskevat pian uutta kasvua kärventyneen vierestä.

Myös kuuma vesi on tuhoaa rikkakasvit. Vettä pitää kaataa suoraan rikkakasvin päälle ja sen tulee olla lähes kiehuvaa, noin 98-asteista.

Käytä liekitystä torjuntamenetelmänä vain sellaisilla alueilla, jossa ei ole tulen leviämisvaaraa.
Kiehuvan veden kanniskelussa on riskinsä, mutta näin voit hyödyntää vaikkapa perunoiden keitinveden.

Kiinnostuitko?

Tilaa Kotipuutarha-lehti nyt tutustumishintaan.
Saat seuraavat 4 lehteä vain 25 €!

Tilaa nyt

Tilaa Kotipuutarha-lehti

Tutustumistarjous 4 lehteä 25 €
Tilaa nyt