Perennapenkin perustaminen

Upeasti kukkiva perennaistutus tarjoaa parhaimmillaan katseltavaa keväästä myöhäiseen syksyyn. Aloita uuden perennapenkin suunnittelu kasvupaikan kartoituksella. Onnistuneet kasvivalinnat ja hyvin perustettu kasvualusta takaavat kestävän kauneuden, josta on iloa myös pölyttäjille.

Perennapenkin paikka

Onko paikka aurinkoinen, varjoisa vai jotakin siltä väliltä? Tämä ohjaa kasvivalintoja. Aurinkoisen paikan perennat viihtyvät heikosti varjossa ja niiden kukinta jää vähäiseksi. Varjon perennat nuutuvat auringon paahteessa varsinkin, jos kasvualusta on kuivahko tai sitä on ohuelti. Puolivarjon kasvupaikka on usein helpoin. Siihen aurinko paistaa osan päivästä, tai valo tulee siivilöitynä esimerkiksi puiden latvusten läpi.

Millaiset ovat paikan tuuliolosuhteet? Jos paikka on kovin tuulinen, pitkä- ja herkkävartiset perennat tarvitsevat todennäköisesti tukea. Ratkaisuna voi olla tanakka vieruskasvi.

Kerroksellinen, monilajinen perennapenkki ihastuttaa koko kasvukauden.

Uuden perennapenkin perustaminen

Perennapenkin perustaminen on helpointa syksyllä tai keväällä, kun maassa on kosteutta ja ilma ei ole kovin paahteinen. Astiataimia voi kuitenkin istuttaa läpi kasvukauden, aina kun maa on sula.

Poista monivuotiset rikkakasvit alueelta kitkemällä ne juurineen. Jos pohjamaassa on runsaasti monivuotisia rikkaruohoja, voit laittaa penkin pohjalle vielä paksun kerroksen sanomalehteä.

Useimmat perennat tarvitsevat multavan kasvualustan, jossa vesi ei seiso. Ohuessa hiekkapitoisessa alustassa viihtyvät vain kivikkokasvit. Muokkaa kasvualusta kuohkeaksi ja multavaksi noin 30–40 sentin syvyydeltä. Voit parantaa olemassa olevaa maata kompostimullalla tai käyttää valmista kaupan puutarhamultaa. Lannoitus- ja kalkitsemistarve riippuu valittavista kasvilajeista ja käytetystä kasvualustasta. Useimmat perennat viihtyvät kalkitussa, keskiravinteisessa maassa, jonka pH on 6-6,5. Säkkimullat on peruskalkittu ja -lannoitettu valmiiksi.

Muokkaa maa kuohkeaksi.

Kohopenkki perennoille

Vaihtoehtoisesti voit perustaa kohopenkin, joka on usein helpoin ja nopein ratkaisu. Maasta korotettu penkki on myös lämmin eikä se kärsi märkyydestä. Kohopenkki on helppo tehdä myös nurmikolle, ja se sopii erityisesti tiiviille savimaille. Hahmottele uuden penkin muoto kääntämällä nurmituppaita ylösalaisin penkin reunoilta. Penkin pohjalle asetettu paksu sanomalehtikerros hidastaa juuririkkakasvien nousua. Tuo paikalle hyvää kasvualustaa siten, että vaadittu kasvualustan syvyys täyttyy. Huomioi, että uusi multa tiivistyy ajan mittaan.

Perennantaimien istuttaminen

Istutusväli riippuu suuresti lajista ja sen leviämisvoimasta. Isommat perennat istutetaan harvempaan, pienemmät tiheämmin. Voit myös aluksi istuttaa tiheään ja harventaa taimivälejä myöhemmin.

Ruukkutaimet istutetaan samaan syvyyteen kuin ruukuissa kasvaessaan. Paakun päälle tulee vain 1–2 senttiä multaa. Jakotaimet istutetaan siten, että tyvessä oleva kasvupiste jää näkyviin. Tiivistä multa käsin paakun päältä.

Kastele istutettuja perennoja päivän tai parin välein, kunnes taimet ovat juurtuneet. Taimiväleihin voi levittää reilun sentin kerroksen kuorikatetta, joka estää siemenistä leviävien rikkaruohojen itämisen muttei haittaa kasvien versontaa.

Vasta istutettujen taimien väleihin kannattaa syksyllä istuttaa myös aikaisin kukkivia sipulikukkia, kuten krookuksia, helmililjoja ja lumikelloja.

Kastele taimet hyvin ennen istutusta.
Sommittele kaikki taimet paikoilleen ja istuta vasta sitten, kun olet tyytyväinen sommitelmaan.

Kiinnostuitko?

Tilaa Kotipuutarha-lehti nyt tutustumishintaan.
Saat seuraavat 4 lehteä vain 25 €!

Tilaa nyt

Tilaa Kotipuutarha-lehti

Tutustumistarjous 4 lehteä 25 €
Tilaa nyt