Näin leikkaat pihan koristepuut

japanin vaahteran leikkaus

Paras leikkausaika useimmille puille on maaliskuussa, kun kovimmat pakkaset ovat jo ohi, mutta puun nestevirtaus ei vielä ole voimistunut tai silmut turvonneet. Nesteitä vuotavat puut, kuten kirsikka, luumu, vaahtera, koivu ja hevoskastanja, kannattaa leikata jo helmi-maaliskuun vaihteessa tai siirtää leikkaus loppukesään. Kirsikoilla ja luumuilla esiintyvää kumivuotoa voi olla myös syksyllä, joten tilannetta kannattaa tarkkailla. Kuolleet oksat voit kuitenkin poistaa milloin tahansa.  Tässä jutussa näet ohjekuvat sekä aikataulun puiden leikkaukseen.

Koristepuun oksien leikkaus oikeaoppisesti

Poista pienet oksat terävillä oksa- tai raivaussaksilla ja suuret oksat sahalla. Jätä aina siisti leikkauspinta ja varo runtelemasta oksan tyvessä olevaa paksunnosta eli oksankaulusta. Se muodostaa solukkoa, joka parantaa leikkaushaavan.

Vältä jättämästä oksan kohtaan tappia, sillä se ehkäisee leikkauskohdan paranemista ja edistää vesiversojen kasvua.

puun oksan leikkauskohdat
Sahaa oksa ensin lyhyemmäksi ja sen jälkeen oksankauluksen yläpuolelta.

Jos poistat ison oksan, lyhennä se ensin noin puolen metrin pituiseksi ja vasta sitten oksankauluksen vierestä. Näin estät oksan repeämisen. Siisti tarvittaessa leikkauskohta terävällä puukolla.

Pienien oksien leikkaus
Terävillä oksasaksilla poistat pienet oksat helposti.
Oksankaulus
Oksan poistossa oikea sahauskohta on tärkeä. Ehjä oksankaulus ja siisti leikkuupinta auttavat puuta korjaamaan haavapinnan
Isojen oksien leikkaus sahalla
Isot oksat poistetaan aina sahaamalla.

Mitä leikataan?

Leikkaa vioittuneet, sairaat ja kuolleet oksat, mahdolliset tyviversot sekä rungosta kasvavat heikot versot vuosittain. Poista myös latvuksessa sisäänpäin kasvavat oksat sekä heikompi toisiaan hankaavista oksista.

Typistä tarvittaessa liian pitkää oksaa tai haaraa, joka kasvusuunta poikkeaa puun luontaisesta, säännöllisestä muodosta.

Riippaoksaisista puista poistetaan tyvestä ja rungosta kasvavat villiversot, liian voimakkaasti ylöspäin kasvavat oksat sekä liian läheltä runkoa suoraan alaspäin kasvavat versot. Voit myös typistää riippapuun oksia niin, että oksaan jäävä viimeinen silmu osoittaa ulospäin. Silloin puusta kasvaa muodoltaan sateenvarjomainen.

Kapeat, pilarimaiset puut tarvitsevat harvoin leikkausta. Niistä poistetaan vain kasvutapaan kuulumattomat eli vaakasuoraan tai alaspäin kasvavat versot.

Jos puun alle tarvitaan tilaa esimerkiksi kulkureitille, voit nostaa aikuisen puun latvusta leikkaamalla liian matalalla kasvavia oksia. Ajoita paksujen oksien poisto kuitenkin useammalle vuodelle.

Juuriversojen ja oksien leikkaus
Poista liian terävässä kulmassa kasvavia ja toisiaan hankaavia oksia sekä juurivesoja(1). Poista liian matalalla kasvavat oksat (2). Toispuoleiseksi kasvaneesta puusta voi typistää oksia (3).
Riippapuun leikkaus
Riippapuuta on hyvä leikata nuoresta pitäen, jotta siitä kasvaa kaunis ja tasapainoinen.
Kapealatvuksinen pylväspihlaja on kotipihlajan lajike, joka mahtuu pieneenkin tilaan.

Istuta oikea puu oikeaan paikkaan

Jos aikuisen puun vaatima tila otetaan huomioon jo taimen ja sen istutuspaikan valinnassa, myös leikkaustarve on yleensä vähäinen. Ongelmia tulee herkästi silloin, kun ahtaalle kaupunkipihalle istutetaan koivu, vaahtera tai tammi, joka kasvaessaan ei sinne enää kunnolla mahdu.

Taajamissa kannattaa suosia kapeakasvuisia ja matalahkoja puita, kuten pihlajia, tuomipihlajia, kirsikoita sekä luumu- ja omenapuita.

Jos puun kasvua pitää ohjailla leikkaamalla, se tulee aloittaa jo nuoresta pitäen ja vähän kerrallaan. Suuren puun pienentämisestä tulee helposti kierre, ja osaamattomalla leikkaamisella puu altistuu lahottajasienille ja muodostaa lopulta turvallisuusriskin. Jos olet epävarma siitä, mitä suurelle puulle tulisi tehdä, kutsu ammattilainen apuun. Arboristi osaa tutkia puun kunnon ja antaa sen hoito-ohjeet.

Metsävaahtera kasvaa nopeasti kookkaaksi puuksi, joka tarvitsee paljon tilaa ympärilleen.
Omenapuu soveltuu hyvin taajama-alueelle.

Puiden leikkausajat

Laji Leikkausaika Lisää tietoa
haapa (Populus tremula) helmi–maalis  Kasvaa nopeasti, sietää voimakastakin leikkausta, tekee paljon juurivesoja.
hevoskastanjat (Aesculus) heinä–elo  Vuotaa mahlaa keväällä, repeilee herkästi, saa helposti lahovikoja, usein lyhytikäinen.
jalavat (Ulmus) helmi–huhti  Sietää hyvin leikkausta, versoo voimakkaasti, tarvitsee harvoin hoitoleikkausta.

jalopähkinät (Juglans)

heinä–elo  Vuotaa mahlaa keväällä, saa helposti lahovikoja, leikkaa mahdollisimman vähän.

kirsikat (Prunus)

heinä–elo Runsas kumivuoto keväällä, leikkaa mahdollisimman vähän ja varhain, kun oksat vielä pieniä.
koivut (Betula) heinä–elo  Voimakaskasvuinen, runsas mahlavuoto jo kevättalvella, ei yleensä tarvitse hoitoleikkausta.
lehmukset (Tilia) helmi–maalis  Sietää hyvin leikkausta, pitkäikäinen, rungosta ja tyvestä kasvavat vesiversot poistetaan.
lepät (Alnus) helmi–maalis  Voimakaskasvuinen, sietää hyvin leikkausta, mutta ei yleensä tarvitse hoitoleikkausta.
luumut ja kirsikat (Prunus) heinä–elo Runsas kumivuoto keväällä, leikkaa mahdollisimman vähän ja varhain, kun oksat vielä pieniä.
omenapuut (Malus) helmi–maalis, elo Sietää hyvin leikkausta, koristeomenapuiden leikkaustarve yleensä vähäinen, satopuita kannattaa leikata säännöllisesti.
orapihlajat (Crataegus) helmi–maalis  Sietää hyvin leikkausta, puumaisina kasvatettavien lajikkeiden juuri- ja runkovesat poistetaan vuosittain.
pajut ja salavat (Salix) helmi–maalis  Nopeakasvuinen, sietää voimakastakin leikkausta, versoo runsaasti, nuorennusleikkaus tarvittaessa.
pihlajat (Sorbus) helmis–maalis  Sietää hyvin leikkausta, ei yleensä tarvitse hoitoleikkausta, luonnostaan kaunismuotoinen.
poppelit (Populus) helmis–maalis  Nopeakasvuinen, sietää hyvin leikkausta, versoo voimakkaasti, saa helposti lahovikoja, usein lyhytikäinen.
saarnet (Fraxinus) helmis–maalis  Sietää hyvin leikkausta, mutta ei yleensä tarvitse hoitoleikkauksia, vain juurivesat ja rungosta kasvavat vesiversot poistetaan.
tammet (Quercus) helmis–maalis  Hidaskasvuinen, ei yleensä tarvitse hoitoleikkauksia, pitkäikäinen.
tuomet (Prunus) heinä–elo  Mahlavuotoa keväällä, luonnostaan kaunismuotoinen, ei yleensä tarvitse hoitoleikkausta.
vaahterat (Acer) heinä–elo  Voimakaskasvuinen, runsas mahlavuoto keväällä, leikataan mahdollisimman vähän, saa lahovikoja vanhemmiten.

 

Kuvat: Maija Astikainen, Ella Räty, Teija Tuisku, Piia Reinikainen


Lue lisää aiheesta

 

1 Comment

Vastaa:

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.