Kompostoituvat kahvinsuodatin- ja teepussit

Kerroimme Kotipuutarhan numerossa 3/2018 sivulla 69, että suodatin- ja teepussit sisältävät synteettistä polypropyleeniä, joka jättää jälkeensä maatumattomia mikromuovihiukkasia. Tieto perustui ulkomaisiin lähteisiin, joiden mukaan polypropyleeniä käytetään erityisesti pussien saumauksessa liimana. Kun olemme tiedustelleet asiaa tarkemmin valmistajilta, keskusliikkeiltä ja maahantuojilta, meille on ilmoitettu seuraavia tuotekohtaisia seikkoja:

Kahvinsuodatinpussit

Eskimo-, Melitta-, Rainbow- ja X-tra-suodatinpussit eivät sisällä lainkaan polypropyleeniä. Pussien saumaus tehdään nuuttaamalla ilman liimaa. Gourmet-kahvien suodattamiseen käytettyjen Hario-pussien japanilainen valmistaja kertoo, että pussit eivät sisällä polypropyleeniä tai mikromuoveja, mutta täyttä kompostoituvuutta valmistaja ei uskalla niille luvata.

Teepussit

Clipper: Valmistaja ilmoittaa, että yhtiön päämääränä on kehittää teepussipaperi, joka on paitsi kompostoituva, myös valkaisematon muuten yrityksen ympäristökriteerit täyttävä. Tällä hetkellä on tehty jo kaksi tuotantokokeilua ja tavoitteena on, että muoviton teepussi saadaan markkinoille ennen kesää.

Fairglobe (Lidl): teepussit eivät sisällä mikromuoveja ja ne ovat täysin kompostoituvia.

Greenfield Golden Ceylon  (K-ryhmä): Valmistajalta ei ole saatu vastausta tiedusteluun.

Higher Living  (K-ryhmä): Teepussi, naru ja lappu ovat kaikki muovittomia ja teepussi on myös valkaisematonta paperia ja täysin kompostoituva. Teepussin suojakuoressa on ohut kerros polypropyleeniä ja valmistaja etsii sille parhaillaan muovitonta vaihtoehtoa. 

Lipton: perinteisissä teepusseissa, niiden saumauksessa tai lapuissa ei ole polypropyleeniä tai muuta mikromuovia. Pussit ovat sinällään täysin kompostoituvia, mutta teepussin naru on kiinnitetty pussiin muovisella teipinpalasella, joka ei ole kompostoituva. Lipton-pyramidipussit ovat PET-muovia, eivätkä kompostoidu.

Lord Nelson (Lidl): teepussit eivät sisällä mikromuoveja ja ne ovat täysin kompostoituvia.

Knightsbridge (Lidl): Teepusseissa on 1–2 % muovia.

Nordqvist: Teepussin sisäsauma on prässätty kiinni ja neula viimeistelee saumauksen kuin ompelemalla sen. Pussin materiaali on tehty selluloosasta ja naru on puuvillaa. Ainut mistä voi vapautua mikromuoveja kompostiin on teepussin tagi, joka on narun toisessa päässä.

Pirkka-teepussit (K-ryhmä): valmistuksessa käytetään vain luonnonmateriaaleja: lähinnä selluloosaa ja abacáa. Naru on puuvillaa. Teepussi on täysin kompostoituva ja sen voi kierrättää joko taloyhtiön kompostijätteen mukana tai omassa kompostissa. Teepusseissa ei käytetä muovia missään valmistusvaiheessa. Myös toisen K-ryhmän oman merkin, K-Menun, teepussit ovat muovittomia.

Pukka: Teepussien paperi ei sisällä muovia ja se on sekoitus abacáa (banaanikuitu) ja kasviselluloosakuituja. Teepussit ovat valkaisemattomia ja 100 % kompostoituvia. Teepussin naru on luomupuuvillaa. Teepussin suojapussi sisältää pienen määrän muovia.

Rainbow-teepussit (S-ryhmä): Teepussien materiaalit ovat täysin kompostoituvia, eivätkä ne sisällä polypropyleenia tai muita muoveja.

Teekanne: Suomessa myytävät teepussit ovat kaikki täysin kompostoituvia. Paperi on tehty Abacá-kasvista ja pussit suljetaan mekaanisesti paineen avulla ilman liimaa. Naru on puuvillaa ja se kiinnitetään pussiin solmulla. Narun päässä oleva lappunen on tavallista paperia, joka on painettu vesiliukoisilla elintarvikeväreillä.

Tesco-teepussit (S-ryhmä): Tesco Finest -sarjan laaduissa Green tea, Green tea & mint, Peppermint & Liquorice, Lemongrass & Ginger, Green tea jasmine ja Forest fruits pyramidipussit ovat biohajoavaa muovia (PLA, polylactic acid). Muut Tesco Finest ja Tesco -tuotteiden teepussit on tehty muovipolymeereistä, eivätkä ne ole täysin kompostoituvia.

Tetley (K-ryhmä): Valmistajalta ei ole saatu vastausta tiedusteluun.

Twinings: 25 pussia sisältävissä teepussipakkauksissa ei missään kohdassa ole käytetty polypropyleeniä. 100 pussia sisältävien pakkausten teepusseissa sekä Infuso-sarjan pusseissa polypropyleeniä käytetään suojapussin sisäpinnalla varmistamassa tuotteen aromien säilyvyyttä. Itse teepussi, naru sekä narun päässä oleva lappu ovat pussien valmistajalta saadun tiedon mukaan täysin kompostoituvia.

Yogi: Pussit on valmistettu Abacán ja puuselluloosan sekoituksesta ja ne ovat täysin kompostoituvia. Paperisen suojapussin sisällä on ohut muovikerros estämässä teen eteeristen öljyjen haihtumista, minkä ansiosta pahvista teepakkausta ei tarvitse kääriä sellofaaniin.

Yorkshire (K-ryhmä): Teepussissa on pieniä määriä muovia, joten se ei ole täysin kompostoituva. Valmistaja kertoo etsivänsä parhaillaan materiaalille kierrätettäviä vaihtoehtoja.

X-tra-teepussit (S-ryhmä):  Teepussien materiaalit ovat täysin kompostoituvia, eivätkä ne sisällä polypropyleenia tai muita muoveja.

Listaa täydennetään sitä mukaa kun saamme lisää vastauksia.

Kuva: Maija Astikainen


Lue lisää:

  • Kotipuutarha 03/2018. Kiertotaloutta pihamaalla s. 66 – 69. Kestotilaaja: lue juttu digilehdessä!
  • Kompostointi: Mitkä kasvijätteet kuuluvat puutarhakompostiin, lämpökompostoriin tai sekajätteeseen? Lue juttu kompostoinnista.
  • Kasvijätteiden käsittely ja hyödyntäminen puutarhassa. Lue vinkit.

4 Comments

    • Olen huomannut että suodatinpussien kompostoituminen vie erittäin pitkän ajan. Muu aines on jo muuttunut mullaksi kun pussi on vielä täysin ehjä. Siksi laitan vain purut kompostiin.

    • Jos jutun tekijää ei kiinnosta selvittää Suomen kolmanneksi suurimman päivittäysrtavaraketjun myymän tuotteen ominaisuuksia littyen haettavaan asiaan, ei meidänkään pidä olla yhtään enempää huolissamme.

      • Tuotteita on paljon ja niissä tapahtuu koko ajan muutoksia, joten täysin kattavaksi listaa on mahdotonta saada. Jos listalta puuttuu tuotteita, jotka ovat omassa arjessa tärkeitä, kannattaa kysyä niiden mikromuovitilanteesta kaupparyhmän tai maahantuojan tiedotusosastolta.

Vastaa:

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.