Keväällä on aika siirtää katseet kotipihan pensaisiin. Samalla kun lumi hupenee, paljastuu pensaiden alaston muoto. Lehdettömästä pensaasta on helppo arvioida mahdollinen leikkaamisen tarve. Säännöllinen leikkaus auttaa pitämään pensaat ilmavina ja terveinä. Sopiva ajankohta useimmille pensaille on maalis-huhtikuussa, kun kovimmat pakkaset ovat hellittäneet mutta pensaat ovat vielä lepotilassa. Kuolleita oksia voi poistaa milloin tahansa, mutta ne on helpoin tunnistaa vasta sitten, kun lehdet ovat lähteneet kasvuun.
Leikkaa aina tarpeen mukaan ja tutustu eri lajien vaatimuksiin. Puhtaat, terävät välineet edesauttavat leikkaushaavojen paranemista.
Istutusleikkaus
Edellisenä kesänä tai syksynä istutetut pensaat istutusleikataan vasta keväällä. Versot voi typistää 20-30 cm mittaisiksi. Istutusleikkauksen tarkoituksena on kiihdyttää uusien versojen kasvua ja saada pensas kasvamaan tuuheammaksi. Mikäli pensas on jo hankittaessa hyvin haarautunut, ei istutusleikkaus keväällä ole välttämätön.

Hoitoleikkaus
Hoitoleikkauksessa poistetaan vähintään vioittuneet, sairaat ja kuolleet oksat. Lisäksi voi tarpeen mukaan leikata maahan lamoavat sekä pensaan sisään kasvavat versot. Näitä voi myös vaihtoehtoisesti typistää ylös- ja ulospäin suuntautuvan silmun yläpuolelta, jolloin tuleva kasvu ohjautuu oikeaan suuntaan. Toisiaan hankaavista oksista kannattaa poistaa se, kumpi on heikompi tai kasvaa huonommassa kasvukulmassa.


Harvennusleikkaus
Harvennusleikkaus tehdään pensaalle, joka on kasvanut liian tiheäksi. Ensisijaisesti leikataan pois vanhimmat versot. Sopiva leikkauskohta on läheltä maan pintaa. Mikäli maasta lähteviä versoja on vähän mutta pensas on yläosastaan pusikkoinen, voi versoja myös lyhentää.

Alasleikkaus
Alasleikkauksessa kaikki versot leikataan poikki noin 10-20 cm korkeudelta. Leikkaustapa sopii runsaasti versoville lajeille kuten pensasangervoille, aitaorapihlajalle ja taikinamarjalle. Alasleikkausta ei suositella useammin kuin 3-5 vuoden välein. Jotkut lajit, kuten pallohortensia sekä koivu- ja keijuangervot, kestävät alasleikkauksen jopa joka kevät. Kyseessä on kuitenkin kasville hyvin radikaali toimenpide, joten sitä ei tule tehdä turhaan. Samalla tulee muistaa, että seuraavan kesän kukinta menetetään, mikäli kyseessä on kasvi, joka kukkii vasta toisen vuoden versoilla. Sellaisia ovat mm. tuoksuvatukka ja norjanangervo. Näille sopii hyvin myös kesäleikkaus kukinnan jälkeen.

Erikois- ja muotoiluleikkaukset
Ryhmä- ja jaloruusut sekä syyshortensiat leikataan vuosittain siten, että jokaiseen vahvaan versoon jätetään 3-4 silmua tai silmuparia. Leikkaustapa soveltuu myös pallohortensialle alasleikkauksen välivuosina.Joskus pensas voi kasvaa toispuoleiseksi, mikäli se on jossain vaiheessa jäänyt toisen pensaan puristukseen. Myös huonot valo-olot ovat voineet ohjata kasvun vinoon. Toispuoleiseksi kasvanutta pensasta voi keventää poistamalla tai typistämällä raskaamman puolen versoja.

Kuvat: Maija Astikainen, Teija Tuisku, Ella Räty
Piirrokset: Ella Räty
Kestotilaaja, lue koko juttu Pensaat pitävät leikkaamisesta digiarkistosta: Kotipuutarha 3/2017
Aloituskuvassa on jaloruusu jota suositellaan leikattavan kun koivu on hiirenkorvilla eli toukokuun puolella.Sen leikkaus on: valitse 3-5 tukevaa versoa jotka leikkaat 3-5 silmun jälkeen. Poista kaikki heikot ja kuolleet versot. Kuvatekstissä ohje koristepensaan leikkauksesta.
Hyvä huomio! Kevätleikkaukset tosiaan jakautuvat pidemmälle jaksolle lajin, kasvuvyöhykkeen ja säänkin mukaan – maaliskuun puolella puuha kuitenkin yleensä saattaa alkaa eteläisessä Suomessa. Aloituskuvan tekstiä muokattu paremmin kuvan lajiin sopivaksi. Kiitos tarkkasilmäisyydestä!