Kasvien tuonti ulkomailta

Useiden havujen, mukaanlukien männyn (Pinus) sukuisten kasvien tuonti EU:n ulkopuolelta Suomeen ei ole sallittua.

Matkoilta tuodut kasvituliaiset ovat yksi merkittävistä kasvitautien ja tuholaisten leviämisväylistä. Tästä syystä tuontia on rajoitettu merkittävästi kasvinterveysvaatimuksin.

Tuontimääräykset kannattaa tarkistaa erikseen aina, kun on aikeissa tuoda matkalta mitään kasvimateriaalia. Määräyksissä on lajikohtaisiakin eroja. Olennaista on muistaa, että tuonti EU:n ulkopuolelta on hyvin rajoitettua. Tarkista kaikki määräykset Ruokavirastosta.
 

Kasvimateriaalin tuonti EU:n ulkopuolelta

Tällä hetkellä istutettavaksi tarkoitettavien kasvien tai niiden siementen tuonti EU-maiden ulkopuolelta ei ole mahdollista omien matkatavaroiden mukana. Tähän kategoriaan lasketaan kuuluvaksi taimet, ruukkukasvit ja viherkasvit, sekä kylvettäväksi tarkoitetut siemenet, pistokkaat, varteoksat, mukulat ja muu lisäysmateriaali. Näille ei ole mahdollista järjestää tuontitarkastuksia raja-asemilla.

Leikkokukkia sekä tuoreita hedelmiä, juureksia, marjoja, vihanneksia ja yrttejä voi tuoda, mutta niille tarvitaan kasvinterveystodistus. Todistuksen hankkiminen tavalliselle matkailijalle on usein hyvin hankalaa, joten hyvä ohjesääntö on jättää tuomatta mitään kasvituliaisia. Poikkeuksiakin on: esimerkiksi ananas ja banaani eivät tarvitse kasvinterveystodistusta, koska niitä ei käytännössä viljellä EU:n alueella, eivätkä niiden mukana tulevat kasvintuhoojat ole uhka EU:n kasvituotannolle.
Tulipoltteen isäntäkasvien, kuten omena- ja päärynäpuiden, tuominen EU:n ulkopuolelta on kokonaan kiellettyä.

Tuontimääräykset toisesta EU-maasta

EU:n sisällä taimien ja lisäysmateriaalin tuonti on vapaampaa. Suosi kuitenkin ammattimaisia toimittajia, jotka pystyvät järjestämään valvontaa tuotteilleen. Kotipuutarhureiden kesken tapahtuva taimivaihto on mukava tapa, mutta silloin riski tautien ja tuholaisten leviämisestä on suuri.
Tulipoltteen isäntäkasvien, kuten päärynä- ja omenapuiden, tuominen on rajoitetumpaa. Niillä tulee olla kasvipassi, jonka saaminen voi olla hankalaa. Hyvä ohjesääntö on ostaa tällaiset kasvit Suomesta.

Voinko tilata verkkokaupasta?

Huomioi EU:n ulkopuolisissa nettitilauksissa, että kaikilla taimilla ja niiden lisäysmateriaaleilla tulee olla kasvinterveystodistus. Lähettäjämaan kasvinterveysviranomainen voi tällaisen myöntää, ja ostajan pitää ennen tilaamista varmistaa, että sen saa kasvien mukaan. Toimitusta hankaloittaa vielä se, että postitse tulevia lähetyksiä ei voida tarkastaa – kuljetuksen tulee tapahtua huolintaliikkeen kautta. Kasvinterveystodistus ja tarkastukset ovat maksullisia.

EU:n sisällä voit vapaammin tehdä tilauksia verkkokaupoista. Silloinkin tulisi suosia ammattimaisia viljelmiä ja toimittajia, joiden tuotteille tehdään valvontaa kasvitautien ja tuholaisten torjumiseksi. Tulipoltteen isäntäkasveilta vaaditaan kasvipassi.

Lähde: Ruokavirasto

Kuva: Hanna Marttinen

Vastaa:

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.