Hyödyllinen sienijuuri

Purjo hyötyy muiden sipulien tapaan sienijuuresta.

Maaperässä toimii monimuotoinen yhteistyöverkosto. Yhden merkittävän symbioosi osapuolina toimivat kasvien juuret ja maaperässä elävät sienet. Kyseessä on kasvin ja sienen muodostama yhteinen rakenne, sienijuuri eli toiselta nimeltään mykorritsa.

Sienijuuressa on kyse symbioosista, jossa kasvi ja sieni tekevät yhteistyötä molempien ravinne-, vesi- ja energiatilanteen parantamiseksi. Kasvi saa sieneltä apuja ravinteiden ottoon ja taudinaiheuttajilta suojautumiseen. Sieni puolestaan saa kasvilta sen yhteyttämistuotteita, hiilihydraatteja.

Kasvit hyötyvät sienijuuresta

Sienirihmastoja voi kehittyä maaperään valtavia määriä – on arvioitu, että grammassa metsämaata voi olla sienirihmaa jopa parin kilometrin verran. Sienirihmastojen avulla moninkertaistuu se maatilavuus, jolta kasvien ravinteiden otto tapahtuu. Lisäksi ohut sienirihmasto pystyy tunkeutumaan huomattavasti pienempiin maahuokosiin kuin kasvin juuret. Voidaan siis sanoa, että sienijuuri muodostaa kasville ikään kuin lisäjuuriston. Sienirihmastoilla on merkittävä vaikutus myös maaperän mururakenteeseen ja eroosion torjuntaan.

Maapallon kasveista yli 90 prosenttia muodostaa sienijuurisymbiooseja – näiden joukossa on sekä luonnonkasveja että viljelykasveja. Puilla esiintyy juuriston pinnalla eläviä pintasienijuuria, pelto- ja viljelykasveilla keräsienijuuria. Kotipuutarhoissa sienijuuresta hyötyvät merkittävästi esimerkiksi sipuli ja mansikka. Ristikukkaiskasvit kuten kaalit ja lanttu sen sijaan ovat sienijuurettomia, samoin punajuurikas ja mangoldi.

Latva-artisokka hyötyy sienijuuresta.
Sienijuurella tehostettua kasvualustaa voi lisätä kasveille jo kylvön tai istutuksen yhteydessä. Sienijuuri pysyy kasvin mukana aina.

Tue sienijuuria omassa puutarhassa

Voimakas fosforilannoitus heikentää keräsienijuurten toimintaa. Sen sijaan, hyvässä puutarhamaassa toimiva elinvoimainen sienijuuri voi vähentää lannoituksen tarvetta merkittävästi. Aikana ennen väkilannoitteita ja nykyaikaisia lajikkeita maaperässä olikin huomattavasti enemmän keräsieniä. Sienijuuret häiriintyvät myös maan jatkuvasta mekaanisesta muokkaamisesta.

Maaperän sienijuurikantaa voi ylläpitää pitämällä lannoitus hidasliukoisena ja orgaanisena sekä yleisesti ottaen maltillisena. Lisäksi voi esimerkiksi kasvimaalla kasvattaa lajeja, jotka suosivat sienijuurta. Tällaisia ovat esimerkiksi sipulit, auringonkukka, maissi, samettikukka ja erilaiset palkokasvit. Sienijuurta voi myös lisätä maaperään, ja nykyisin onkin saatavilla esimerkiksi kasvualustaseoksia, joihin sienijuurta on lisätty. Lisäyksellä saavutettava hyöty omassa kotipuutarhassa riippuu paitsi lisätystä sienityypistä, oman puutarhan kasvivalinnoista, olemassa olevasta maaperästä että omista viljelytekniikoista.

Kuvat: Teija Tuisku, Maija Astikainen

 

Mitä muuta merkittävää maan alla tapahtuu? Kestotilaajana voit lukea lisää Kotipuutarhan numerosta 10/2020 jutusta ‘Pinnan alla’.


Kiinnostuitko sienijuuresta? Kestotilaajana voit lukea lisää digilehden artikkeleista:

Vastaa:

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.