Huolla huonekasvit uuteen kasvuun

Helmikuussa valo lisääntyy ja huonekasvit heräävät uuteen kasvuun. Nyt on aika tarkistaa kasvien kunto ja auttaa ne uuteen kukoistukseen. Kevättalvella on hyvä hetki myös kasvien lisäämiseen.

Tutki kasvien kunto

Käy huonekasvit läpi ja tarkista mahdolliset vauriot. Poista kuivahtaneet versot ja lehdet ja heitä pois kokonaan sairastuneet yksilöt. Tarkista myös, näkyykö kasveissa tuholaisia. Ne lymyävät tyypillisesti lehtien alapinnoilla, lehtihangoissa tai kasvupisteissä. Torju tarvittaessa pyretriinivalmisteilla.

Puhdista lehdet

Lehtien pinnalle kertynyt pöly haittaa kasvin yhteyttämistä ja vaikuttaa sitä kautta koko kasvin elintoimintoihin. Jos pölyjen pyyhkiminen on lepokaudella unohtunut, tee se viimeistään nyt. Välineeksi soveltuu pölyhuiska, vahapintaisille lehdille myös kostutettu sieni. Muista lehtien alapinnat. Mikäli kasvi on päässyt pölyyntymään hyvin pahasti, voit mahdollisuuksien mukaan kantaa sen suihkuun ja pestä haalealla vedellä.

Talvikauden kuivuus ruskettaa helposti lehtien kärkiä.
Pölyjen pyyhkiminen lehdiltä unohtuu helposti. Puhdistus kostealla rätillä poistaa pölykerroksen, joka haittaa sekä valon saantia että kasvin normaalia aineenvaihduntaa.

Kasvualustan keväthuolto

Voit tarkistaa mullan kunnon kastelutestillä: jos kasteluvesi hulahtaa saman tien mullan läpi aluslautaselle, on kasvualusta menettänyt rakenteensa. Valmistele mullanvaihto kastelemalla kasvi hyvin jo edellisenä päivänä. Irrota juuristo varovasti ruukusta ja karisuta suurin osa vanhasta mullasta pois. Muista lisätä uutta multaa myös ruukun pohjalle ennen kuin istutat kasvin uudelleen. Lisää hitunen uutta multaa myös kasvipaakun pinnalle, mutta varo upottamasta kasvia liian syvään. Tiivistä kevyesti sormilla painaen ja kastele valmis istutus. Mikäli kasvi on niin kookas, ettei koko kasvualustan vaihto enää tahdo onnistua, vaihda ainakin pintamultaa aika ajoin.

Mullanvaihdon yhteydessä on myös hyvä hetki vaihtaa kasvi isompaan ruukkuun, mikäli juuristo täyttää koko kasvutilan. Samalla voit jakaa kasvit, jotka ovat tehneet sivuversoja. Jakamalla lisättäviä ovat mm. vehkat, tuonenkielo, sulkasaniainen sekä flamingonkukka.

Mullanvaihdon yhteydessä on hyvä tarkistaa myös juuriston kunto.
Jakaminen on hyvä tapa säästää kasviostoksissa. Jos oma ikkunalauta on jo täynnä, ilahduta ystävää! Kuvan kasvi on valkotupsukki (Haemanthus albiflos).

Lisää kastelua

Talven ajan niukalla kastelulla pärjänneet kasvit kaipaavat enemmän kosteutta, kun kasvu alkaa. Anna vettä kunkin kasvin vaatimusten mukaan, äläkä kastele vain varmuuden vuoksi. Paras kasteluvesi on huonetilassa lämmennyttä ja hapettunutta.

Aloita lannoitus

Uutta ravintoa tarjotaan kasveille varovasti helmi-maaliskuusta lähtien. Aloita puolikkaalla annostuksella ja lisää lannoitus ohjeen mukaiseksi huhtikuulla. Kasteluveden joukkoon sekoitettavat lannoitteet ovat sisätiloissa kätevimpiä. Jos olet juuri vaihtanut kasville uuden mullan, voit lykätä lannoituksen aloitusta. Uusi multa on ravinteikasta, ja voimakkaasta lannoituksesta on juurtumisen aikana enemmän haittaa.
Älä lannoita kuivahtanutta kasvia, vaan kastele ensin ja odota että nestejännitys palautuu.

Flamingonkukka pitää hajavalosta ja tasaisesta kosteudesta. Kasvualusta saa olla suhteellisen hapanta. Suihkuttelu on vielä helmikuussa hyväksi, kun huoneilma on kuivaa.
Iki-ihanat soilikit voi jakaa keväällä, mutta kasvia voi lisätä myös latva- ja lehtipistokkaista. Kasvukauden alettua soilikki vaatii tasaista kosteutta, mieluiten aluslautasen kautta.

Leikkaa tarpeen mukaan

Nyt voit myös leikata reheväkasvuisia viherkasveja kuten limoviikunoita ja rönsyliljoja. Samalla saat pistokkaita ja rönsytaimia lisäysmateriaaliksi. Muista leikatessa terävät ja puhtaat välineet.

 

kuvat: Hanna Marttinen, Teija Tuisku

Vastaa:

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.