Herätä pelargonit kasvuun

Ikkunalautojen ikisuosikit, pelargonit, heräilevät talviunestaan helmi-maaliskuussa. Kun päivä pidentyy, on aika tuoda viileässä talvehtineet pelargonit valoon ja lämpöön.

Herätä pelargonit uuteen kasvuun tuomalla talvehtineet kasvit valoon ja leikkaamalla niistä ainakin kuivat ja kuolleet versot pois. Suuren kasvin versoja on muutenkin hyvä typistää, jotta kasvi saa voimaa uutta kasvua varten. Jos kasvi vaikuttaa hyvin hontelolta ja lehdet ovat kalvakoita, anna lisävaloa maaliskuulle asti. Joskus kasvi voi talven jäljiltä näyttää hyvinkin huonokuntoiselta, mutta ole kärsivällinen! Aloita kastelu varovaisesti ja lisää sitä vasta siinä vaiheessa, kun kasvu käynnistyy. Myös lannoitus aloitetaan vasta, kun uusi kasvu on päässyt alulle.

Uutta multaa

Vaihda pelargonille uusi multa heti sen tultua talviteloilta tai sitten, kun kasvu on käynnistynyt. Jos juuristo on päässyt vanhassa ruukussa kiertymään tiheästi, avaa sitä varovasti terävällä veitsellä. Taimi kasvattaa innolla uusia juuria. Istuta taimi vain pari senttiä aiempaa suurempaan ruukkuun. Liian isossa ruukussa multa kuivuu hitaasti ja juuristo kärsii helposti märkyydestä, mikä on pelargonin vihollinen. Käytä istutuksessa kuohkeaa, läpäisevää multaa. 

Ota pelargonista pistokkaita

  • Parhaan pistokkaan saat elinvoimaisesta latvasta tai verson kärjestä.
  • Leikkaa terävällä, puhtaalla veitsellä noin 10-15 cm pituinen pätkä, jossa on ainakin kaksi nivelväliä. Poista nivelten suojana olevat korvakkeet.
  • Juurruta pistokkaat vesilasissa tai mullassa. Mullan tulee olla vähäravinteista, ilmavaa ja hyvin läpäisevää – kylvömulta sopii hyvin.
  • Pidä pistokkaita valoisassa ja lämpimässä kunnes juuria on kehittynyt.
  • Istuta juurtunut pistokas ja siirrä kasvi vähän viileämpään. Aloita lannoitus, kun pistokas on juurtunut uuteen kasvualustaansa.
Katkaise juurrutettava verso heti nivelen alapuolelta. On hyvä, jos pistokkaan toinen nivel jää mullan alle ja toinen pinnan tuntumaan. Poista pistokkaasta mahdolliset nuput, lehtikorvakkeet ja alalehdet.
Vesilasista on multajuurrutusta helpompi tarkkailla, miten juuria lähtee kehittymään.
Jos pelargoni on talvehtinut huoneenlämmössä, uusien versojen kasvu alkaa jo varhain. Tällaisista yksilöistä saa otettua aikaisimmat pistokkaat.

Kuvat: Maija Astikainen, Teija Tuisku


Lue lisää pelargonin kasvatuksesta digiarkistosta (kestotilaajille):

Vastaa:

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.