Ajankohtaista elokuussa: Kerää kimppu omasta puutarhasta

Poimi puutarhan väriloisto maljakkoon!

Poimi nyt oman puutarhan kukkia maljakkoon. Oman pihan kimppu on kaunis, ekologinen ja taatusti tuore. Valitse kimppuun lempikukkiasi ja yhdistä niiden joukkoon perennojen lehtiä ja heiniä. Myös hyötytarhasta löytyy paljon kaunista!

Kimppu kestäväksi

  • Paras hetki kukkien keräämiseen on aurinkoinen aamu. Silloin kukat ovat kuivia mutta yön jäljiltä hyvässä nestejännityksessä.
  • Nuppuiset tai juuri avautumassa olevat kukat kestävät pisimpään.
  • Leikkaa versot puhtailla, terävillä saksilla ja jätä varret pitkiksi.
  • Leikkaa alimmat lehdet pois, jotta ne eivät maljakossa jää veden alle.
  • Kokoa kukista vapaamuotoinen nippu tai sido kimppu ammattilaisten tapaan spiraaliksi.
  • Leikkaa kimpun varret tasapitkiksi saksilla ja leikkaa sen jälkeen jokaiseen kukkavarteen uusi, viisto imupinta puhtaalla, terävällä veitsellä.
  • Laita kukat heti maljakkoon, jossa on haaleaa vettä.
  • Jos keruusää on kuuma ja helteinen, kukkien jäähdyttäminen heti kellarissa tai muussa viileässä paikassa pidentää niiden kestoa. Sido kimppu vasta jäähdyttämisen jälkeen.

5 x loppukesän kimppu

Rennosti yhdistellen

Kun keskikesällä leikataan maljakkoon upeita pioneja, loppukesällä on daalioiden vuoro. Niiden muhkeat kukat ovat näyttäviä yksinäänkin. Rento kimppu syntyy kermanvalkoisesta daaliasta ja punahatuista. Yhdistä joukkoon rohtosuopayrttiä, mäkimeiramia, tarhaneitoja sekä vadelman versoja.

 

Ruusulle mausteet kukkapenkistä

Loppukesällä kimpuissa saavat näkyä vahvat, mausteiset ja murretut värit. Kuvan ruusu ’Café au Lait’ on saanut seurakseen tummaa purppuraa suklaakosmoksesta sekä mausteista oranssia syyshohdekukasta. Kimppu saa runsautta mäkimeiramista sekä pionin nuorista punaisista lehdistä. Mausteena on vielä akileijan kukkavanoja siemenkotineen sekä kärhön versoja.

Elokuun piennar maljakossa

Myös puutarhan raja-alueet ja ojanpientareet antavat parasta antiaan elokuussa. Jokamiehen oikeuksin saat kerätä luonnonvaraisten, rauhoittamattomien kukkien, yrttien ja muiden kasvien maanpäällisiä osia. Hyvä käytäntö on poimia yhtä lajia samalta paikalta vain sen verran, että kasvusto pysyy elinvoimaisena. Toisten pihoilta tai luonnonsuojelualueilta kasveja ei saa kerätä. Luonnonläheisen kimpun kasveina on järviruokoa, karhunputkea ja päivänkakkaraa. Lisää joukkoon välivihreäksi puutarhasi perennojen kookkaita lehtiä tai lehtipensaiden versoja.

Syksyn satoa maljakossa

Syksyinen kimppu syntyy puiden ja pensaiden oksista, kasvimaan sadosta ja kukkapenkin myöhäisistä kukkijoista. Tähän kimppuun tuovat väriä ylväät rantakukat sekä mehevät pihlajanmarjatertut. Lisänä on aronian marjaterttuja sekä koristekaaleja. Jämäkät vuorenkilvet reunustavat muutoin rentoa asetelmaa.

Ranskalaisen keittiön somistus

Myös satokimppu voi toimia kukkakimppuna. Sido yrteistä ja kasvimaan sadosta näyttävä kimppu, jota voit käyttää perinteiseen ranskalaiseen tapaan liemien maustamiseen. Yrttikimpun perusyrtit ovat laakerinlehti, persilja ja timjami. Yhdistä oman maun mukaan versoja myös basilikasta, rosmariinista, rakuunasta, kirvelistä ja salviasta. Yrttien joukkoon sopivat sipuli, porkkana, varsiselleri, purjo ja valkosipuli. Pidä kimppu silmänilona tai uita soppakattilassa täydellisen maun tuojana.

Kuvat: Hanna Marttinen, Maija Astikainen


Kestotilaaja, lue lisää digiarkiston jutusta:

Loppukesä maljakkoon – Kotipuutarha 8/2018

 

Vastaa:

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.