7 vinkkiä: Huonekasvien keväthuolto

Ikkunalaudan kasvit saavat taas uutta puhtia kasvuun, kun teet niille helmi-maaliskuussa kausihuollon. Välineiksi tarvitset puhtaan, pehmeän rievun, ravinteikasta multaa ja mahdollisesti isompia ruukkuja. Kun aloitat huoltotoimet lauantaina, saat ne viimeistään sunnuntaina päätökseen ja pääset taas nauttimaan kukoistavasta kukkaikkunasta.

Huonekasvin puhdistus suihkulla tai pyyhkimällä

Vie kaikki vahapintaiset ja kiiltävälehtiset kasvit kylpyhuoneeseen ja suihkuta ne kevyellä paineella, haalealla vedellä. Mullan ei tarvitse kastua läpimäräksi. Odota että lehdet kuivuvat ennen kuin siirrät kasvin. Nukkalehtiset kasvit kuten saintpaulia eivät pidä suihkuttelusta.

Jos kasvi on iso ja painava, pyyhi lehdistä pölyt ja lika kostealla, pehmeällä rievulla. Nukkapintaiset kasvit kannattaa pyyhkiä kuivalla, puhtaalla pölyrätillä.

Löytyykö huonekasvista tuholaisia?

Tarkista pyyhkimisen yhteydessä, löytyykö kasvista kirvojen aiheuttamia vaaleita pilkkuja tai punkkien jäljiltä seittiä. Tutki erityisesti lehtihangat ja lehtien alapinnat. Kuiva huoneilma altistaa kasvit tuholaisille, joten sumuttele jatkossa kasveja enemmän. Kirvat lähtevät parhaiten pyyhkimällä, mutta jos esiintymä on vaikea, voi kasvista luopuminen olla paikallaan.

Leikkaa huonot pois

Leikkaa puhtailla saksilla kasvista pois ruskettuneet lehdenkärjet sekä ruskettuneet oksat, versot ja lehdet. Siistittynä kasvi näyttää jo paljon paremmalta ja virkeämmältä.

Uutta multaa ja isompi ruukku

Kun suihkutteluvesi on kunnolla imeytynyt multaan ja kasvi kuivahtanut, kopauta ruukkua kevyesti tiskipöytään ja nosta juuripaakku ruukusta. Jos juuret täyttävät koko ruukun, istuta kasvi uudelleen isompaan ruukkuun, jonka halkaisija on 2–3 cm vanhaa suurempi. Laita ruukun pohjalle ensin hiukan lecasoraa ja sen päälle pari senttiä uutta kukkamultaa. Aseta juuripaakku ruukkuun ja täytä reunoille jäävä tila tuoreella mullalla. Myös paakun päälle tulee 0,5–1 cm multaa. Jos haluat, voi levittää pinnalle katteeksi koristesoraa, joka vähentää kosteuden haihtumista mullasta.

Uutta multaa isolle kasville

Jos kasvi on jo niin isossa ruukussa, ettei sen vaihto tule kyseeseen, rapsuta ensin ruukun pinnalta vanhaa multaa pois sentti tai pari. Lisää sitten tilalle kerros uutta multaa. Jo tämä yleensä riittää piristämään isoa kasvia.

Muista lannoitus

Uudessa mullassa on aina runsaasti ravinteita, joten aloita lisälannoitus vasta 2-3 viikon kuluttua. Lisää kasteluveden joukkoon nestemäistä lannoitetta pullon ohjeen mukaan tai työnnä multaan lannoitepuikkoja pakkauksessa kerrottu määrä.

Kuvat: Maija Astikainen


Lue lisää viherkasvijuttuja! Kestotilaajana löydät jutut helpoiten digiarkistostamme.


Puutarhavinkit sähköpostiin kerran kuukaudessa

Saat ajankohtaiset vinkit vaivatta sähköpostiisi, kun tilaat kerran kuussa ilmestyvän Puutarhavinkit-uutiskirjeen.

Tilaa Puutarhavinkit täällä

Vastaa:

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.