10 askelta kestävämpään puutarhanhoitoon

Kestävät, olosuhteiden mukaan valitut kasvit ovat puutarhan perusta.

Ekologisesti kestävä puutarha on elävä ja monimuotoinen kokonaisuus, jossa viihtyvät sekä kasvit että pieneliöt. Puutarhan omistajalle kestävyys tarkoittaa usein myös pienempää työmäärää, vähäisempää uusimisen tarvetta ja pitkällä aikavälillä maltillisempaa budjettia.

1. Suunnittele ja perusta hyvin 
Hyvällä suunnittelulla vältät monta virhettä. Kun etukäteen on laadittu edes suurpiirteinen suunnitelma lopputuloksesta, vältyt myöhemmin työläältä muokkaamiselta, kasvien siirroilta ja kasvimenetyksiltä. Nämä toimenpiteet vievät aikaa ja vaivaa, kuluttavat materiaalia ja nostavat kustannuksia. Suunnittele ensin suuret linjat ja alueet ja etene sitten pienempiin yksityiskohtiin. Valitse kasvit harkiten, jotta uusimisen tarvetta syntyy mahdollisimman vähän. Tee perustustyöt ja kasvualustat huolellisesti ja kerralla kuntoon, vaikka alkuinvestointi olisikin suurempi.

2. Valitse kasvit olosuhteiden mukaan 
Huomioi kasvivalinnoissa kasvuvyöhyke, maalaji sekä kosteus-, tuuli- ja valo-olosuhteet. On eduksi, jos ehdit tarkkailla puutarhasi olosuhteita yhden vuoden kierron ajan ennen kuin teet lopulliset valinnat. Oikeat kasvit oikeissa paikoissa pärjäävät vähemmällä hoidolla, lannoituksella ja kastelulla.

3. Lisää itse, osta läheltä
Kasvien lisääminen itse siemenistä, pistokkaista tai jakotaimista on paitsi ekologista, myös edullista. Uusia lajeja hankkiessa suosi kotimaisia kasveja ja lähituotantoa. Lähellä tuotettu taimi on soveltunut samankaltaisiin ilmasto-oloihin ja menestyy todennäköisesti paremmin.

4. Kompostoi
Perusta komposti puutarhan ravinteiden kierrätyskeskukseksi. Näin vähennät ostolannoitteiden tarvetta. Kokeile biojätteiden kierrätykseen bokashi-kompostointimenetelmää, jonka avulla perustat oman multatehtaan. 

5. Kierrätä maa-ainekset 
Kuin perustat uutta, hyödynnä kaivuumaat maaston muotoilussa tai kohopenkkien aineksina. Kierrätä myös ruukkukasvien ja viljelylaatikoiden vanhat mullat maanparantajina.

Jätä puutarhaan luonnontilaisia alueita, jos mahdollista. Risut ja rangat kelpaavat erilaisiin rakenteisiin sekä kohopenkkien hitaasti lahoaviksi aineksiksi.
Kestävällä tavalla perustettu ja hoidettu puutarha pärjää vähin ulkopuolisin resurssein. Sen uudistamisen tarve on vähäinen, koska kasvit viihtyvät ja maaperä on elävää.

6. Säästä ja kierrätä vettä 
Ota sadevesi talteen ja hoida lisäkastelu sen avulla. Ohjaa tontin hulevedet kasvien käyttöön, niin kastelun tarve vähenee. Kerrokselliset istutukset lieventävät rankkasateen voimaa ja ohjaavat veden pehmeämmin maaperään.

7. Älä siivoa liikaa 
Lakastuneet kasvien osat ovat hyvää ravinnetta maaperän pieneliöille. Älä siis siivoa puutarhassa liikaa, vaan jätä kasvijätettä maan pinnan katteeksi. Haravoi vain paksuimmat lehtimassat ja jätä vihannesten naatit kasvimaalle. Maaperä kiittää suurpiirteistä puutarhuria ja lahottajat muokkaavat puolestasi maata viljelykasvien tarpeisiin.

8. Älä käytä torjunta-aineita
Suosi luonnonmukaista hoitotapaa ja hävitä rikkakasvit mieluummin kitkemällä kuin myrkyin. Näin vaalit puutarhan ekosysteemiä, jossa kasvit ja pieneliöt huolehtivat toinen toisistaan. 

9. Huomioi pölyttäjät 
Pölyttäjät ovat tärkeitä puutarhassa, mutta myös koko ympäristön kannalta. Huolehdi siitä, että puutarhassasi on pölyttäjiä houkuttavia kasveja läpi kauden. Kevätpuutarhassa hyviä lajeja ovat esimerkiksi pienet sipulikasvit ja esikot, kesällä akileijat, mirrinmintut, päivänkakkarat, tähtiputket ja monet yrtit. Loppukesällä pölyttäjien suosikkeja ovat muun muassa punahatut, punalatvat ja maksaruohot. Puuvartisista hyviä valintoja ovat raidat ja pajut, vaahterat ja syreenit, luonnonkasveista puna-ailakki, voikukka, nokkonen ja maitohorsma. Houkuta pölyttäjiä myös hyönteishotellilla!

10. Suosi monimuotoisuutta 
Ekologinen puutarha toimii mahdollisimman paljon sen omin resurssein. Toimivimmat kasviyhteiskunnat perustuvat monilajisuuteen ja monikerroksisuuteen. Latvuskerroksen puut siivilöivät valoa ja antavat suojaa, kun taas matalat maanpeittäjät pidättävät maassa kosteutta ja pitävät rikkakasvit hallinnassa. Maan pitäminen kasvipeitteisenä torjuu eroosiota, ehkäisee ravinnevalumia ja sitoo hiiltä. Jätä puutarhaan myös lahopuuta lisäämään monimuotoisuutta.

 

Kuvat: Teija Tuisku, Hanna Marttinen


Kestotilaaja, lue lisää ekologisesta puutarhanhoidosta digilehden artikkeleista:

 

Vastaa:

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.