Puutarhaideoita Tukholmasta 4.–7.8.2023

Lähde viettämään pidennettyä viikonloppua Tukholmaan ja sen ympäryskuntien yksityispuutarhoihin. Olemme perillä kaksi kokonaista päivää, ja kasvituliaiset kulkevat näppärästi koko matkan oman bussimme tavaratilassa.


Matka on täynnä, ilmoittaudu jonotuslistalle!


1. päivä, perjantai 4.8.

Virttaa – Helsinki – Turku

Bussimme reitti kulkee Virttaalta Loimaan, Forssan, Karkkilan, Helsingin ja Salon kautta Turkuun Viking Linen terminaaliin, jossa meidän tulee olla 19.30 mennessä. Bussin aikataulu ja tarkat pysähdyspaikat täsmentyvät myöhemmin. Kun maihinnousukortit on jaettu bussissa, siirrymme laivaan ja majoitumme hytteihin. Laiva m/s Viking Grace lähtee kohti Tukholmaa klo 20.55. Lisämaksusta yhteinen illallinen laivan ravintolassa.

2. päivä, lauantai 5.8.

Tukholman pohjoispuoli

Laiva saapuu varhain aamulla Tukholmaan, jossa paikallinen suomalainen oppaamme on meitä vastassa. Poistumme laivasta klo 6.30 ja siirrymme bussiin. Matka jatkuu aamiaiselle, hotelli Scandic Järva Krog.

Yksityispuutarha Danderydissä

Aamiaisen jälkeen ajamme Danderydiin, 1750-luvulla rakennetun talon romanttiseen yksityispuutarhaan. Puutarhasta löytyy perinteisten, ruusujen ja hedelmäpuiden ohella melko suuri keittiöpuutarha, jossa satokausi on juuri alkamassa. Lisäksi tontilla on kaunis englantilaistyylinen kasvihuone.

Yksityispuutarha Åkersbergassa

Puolilta päivin vierailemme Åkersbergassa, uusvanhan talon tyylikkäässä ja viimeistellyssä yksityispuutarhassa, joka on vain kahdeksassa vuodessa kokenut ison muutoksen nurmikentästä monipuoliseksi koristepuutarhaksi leikattuine puksipensaineen ja köynnösruusuineen. Erilaiset puutarhahuoneet jakavat tontin useaan osaan, jotka tarjoavat paljon tutkittavaa ja katseltavaa.

Cottage-puutarha Upplands Väsbyssä

Yhteisen lounaan nautimme Åkersbergan golfravintolassa.

Iltapäivän kohteemme on Upplands Väsbyssä, yksityinen cottage-puutarha, jota on rakennettu vuodesta 2008 lähtien 50-luvun villapuutarhan paikalle. Hiukan yli 1000 neliön puutarhassa on muun muassa metsäpuutarha, valkoinen puutarha ja välimerellinen puutarha, jossa tunnelman tekevät sitruuna- ja oliivipuu, laakeripuu, persikkapuu sekä köynnökset. Tontilla on myös laaja happaman maan alue, jossa alppiruusut ja muut happaman maan kasvit viihtyvät. Lisäksi puutarhassa on noin 70 erilaista ruusua sekä lavatarha ja kaksi kasvihuonetta. Loppukesästä eri puolilla puutarhaa kukkii suurissa ruukuissa noin 300 daaliaa.

Majoitumme Tukholman keskustaan Kungsgatanille Scandic Grand Central**** -hotelliin noin klo 17. Ilta on vapaa omalle ohjelmalle.

3. päivä, sunnuntai 6.8.

Tukholman eteläpuoli

Yksityispuutarha Enskedessä

Hotelliaamiaisen jälkeen pakkaamme matkatavarat bussiin ja lähdemme Tukhoman eteläpuolelle Enskedeen. Siellä tutustumme yksityispuutarhaan, johon omistaja on istuttanut mielenkiintoisen kokoelman sekä erikoisia että tavallisempia kasveja. Iso kasvihuone on keskeinen työtila puutarhassa, sillä siellä tehdään ja hoidetaan siemenkylvöjä ja pikkutaimia. Jakotaimia ja puutarhasta kerättyjä siemeniä on toisinaan myös myynnissä kävijöille.

Kukintaa Dahliaparkenissa.

Ennen puolta päivää käymme vielä Daaliaseuran ylläpitämässä Dahliaparkenissa, joka on istutettu aiemman perunapellon paikalle Enskedessä. Puutarha koostuu kuudesta isosta daaliapenkistä ja monista lavakauluksiin tehdyistä kohopenkeistä, joihin on istutettu jäsenistöltä saadut lähes 300 daalianjuurakkoa joka kesä. Yöpakkasten jälkeen ne kaivetaan taas ylös ja talletetaan jäsenten varastoihin.

Yksityinen villapuutarha Segeltorpissa.

Puolen päivän jälkeen suuntaamme laadukkaista kasveistaan ja puutarhatarvikkeista sekä erikoisista lajikkeistaan tunnettuun Zetas-puutarhamyymälään. Meillä on siellä reilusti aikaa, ja puutarhan kahvilassa ehtii nauttia myös omakustanteisen lounaan tai kahvit. Iltapäivällä käymme vielä Segeltorpin kaupunginosassa yksityisessä villapuutarhassa, joka on valittu Huddinge-Botkyrkan kauneimmaksi puutarhaksi. Sen rakentaminen on aloitettu vuosituhannen vaihteessa savipellosta. Nyt tuloksena on runsas ja rehevä koristepuutarha, jossa kasvaa yli 200 lajia ja lajiketta, joukossa harvinaisia puuvartisia kasveja. Erityisesti puutarhassa on kiinnitetty huomiota värien ja muotojen harmoniaan.

Ennen laivarantaan menoa syömme yhteisen päivällisen ravintola Blå Portenissa. M/s Viking Glory lähtee kohti Turkua klo 20.

4. päivä, maanantai 7.8.

Turku – Helsinki – Virttaa

Laiva saapuu Turkuun aikaisin aamulla. Halukkaille aamiainen klo 6.30 lähtien. Maihin nousemme klo 7.35. Bussi palaa takaisin Helsinkiin ja Virttaalle samaa reittiä kuin lähtiessä.


Matkan hinta on Kotipuutarhan tilaajille* 650 euroa, muille 680 euroa. *Tilaajaksi lasketaan henkilö, jonka kotiosoitteeseen tilaus on voimassa matkaa varatessa ja loppulaskun erääntyessä. Ilmoita tilaajanumerosi, kun varaat matkaa (lehden takakannessa osoitteen päällä).

Varaukset info@matkaviitala.fi tai puhelimitse 044 040 5140 (arkisin klo 10–16)

Matka laskutetaan kertalaskutuksena, kun ryhmä on koossa. Samalla lähetetään bussiaikataulu. Hintaan lisätään toimistomaksua 5 euroa/lasku.

Lehden edustajana on matkan suunnittelija ja puutarha-asiantuntija Maija Stenman

Matkan hintaan sisältyy:

  • Ohjelman mukaiset bussikuljetukset ja laivaliput B4-sisähytissä, 2 hlöä/hytti
  • 1 yö hotellissa, jaettu 2 hengen huone.
  • 2 aamiaista, 1 lounas, 1 päivällinen.
  • Ohjelman mukaiset vierailukohteet.
  • Lehden edustaja mukana Helsingistä lähtien, suomalainen opas Tukholmassa.

Lisämaksusta:

  • Yhden hengen huone sekä yhden hengen hytti laivalla 160 e/hlö (hytissä kerrosvuode) tai 220 e (hytissä alavuoteet).
  • Ikkunallinen hytti 23 e/hlö (2 hlöä/hytti).
  • Laivalla buffet-illallinen ruokajuomineen 38 euroa/suunta.
  • Paluumatkalla aamiainen 15 e.

Vastuullinen matkanjärjestäjä on Matka-Viitala Oy. Pidätämme oikeuden matkanjärjestäjästä riippumattomista syistä tehtäviin aikataulu- ja retkikohdemuutoksiin.

Matkanjärjestäjän peruutusehdot, mikäli matkustaja peruuttaa matkansa (myös sairaustapauksissa):
– 45 vrk ennen matkan alkua, veloitetaan varauskuluina 40 €.
– 44–21 vrk ennen matkan alkua, veloitetaan 50 % matkan hinnasta.
– 20 vrk–72 h ennen matkan alkua, veloitetaan 75 % matkan hinnasta.
– Alle 72 h ennen matkan alkua, veloitetaan koko matkan hinta.

Mukaan passi, henkilöllisyyskortti tai ajokortti. 

Suosittelemme, että kaikilla matkan varaajilla on koko matkan keston voimassa oleva henkilökohtainen matkavakuutus, joka sisältää peruutusturvan.

Matka toteutuu, jos ilmoittautuneita on vähintään 36. Matka on täynnä, ilmoittaudu jonotuslistalle!

Kiinnostuitko?

Kotipuutarha-lehti on uudistunut!
Tilaa nyt tutustumishintaan 5 numeroa vain 29 €

Tilaa nyt

Tilaa Kotipuutarha-lehti

Tutustumistarjous 5 numeroa vain 29 €
Tilaa nyt