Talvimärkyyden torjunta

Talvimärkyydellä tarkoitetaan sitä, että sadevesi ei pääse kunnolla imeytymään maaperään vaan se jää seisomaan lammikoiksi kasvien juuristoalueelle. Jatkuva kosteus tukahduttaa perennojen juurakot ja mädättää sipulikasvit. 

Talvimärkyys vaivaa tyypillisesti savi- ja turvemaita eteläisessä Suomessa ja rannikkoalueilla, jossa syksyt ovat pitkiä ja sateisia, mutta pakkasta ja lunta saadaan odotella usein tammikuulle asti. Hiekka- ja soramailla runsaatkin syyssateet imeytyvät nopeasti kasvien juuristovyöhykkeen alapuolelle.

Näin torjut talvimärkyyttä:

  • Salaojita istutusalueet ja kasvimaa.
  • Istuta kohopenkkeihin, rinteeseen tai kumpareeseen. Tärkeää on, että kasvualustan pinta viettää kasvin tyveltä poispäin. 
  • Kevennä raskaita turve- ja savimaita lisäämällä kasvualustaan hiekkaa ja soraa, jotka auttavat läpäisemään maata. 
Liljat ovat herkkiä talvimärkyydelle. Ihanneoloissa liljojen kasvupaikka on runsasravinteinen, keväällä kosteahko ja kukinnan jälkeen kuiva. Kuva: T. Tuisku
Talvimärkyys on valkosipulin kasvuston pahin mahdollinen uhka. Seisova vesi voi mädättää talvehtivat kynnet jo muutamassa päivässä. Paras apu on kasvattaa talvivalkosipuleita reiluissa kohopenkeissä tai salaojittaa kasvimaa. Kuva: H. Marttinen

Kuvat: Teija Tuisku ja Hanna Marttinen

Lue lisää:


Kestotilaaja! Lue lisää digilehdestä

Vastaa:

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.