Talvimärkyyden torjunta

Talvimärkyydellä tarkoitetaan sitä, että sadevesi ei pääse kunnolla imeytymään maaperään vaan se jää seisomaan lammikoiksi kasvien juuristoalueelle. Jatkuva kosteus tukahduttaa perennojen juurakot ja mädättää sipulikasvit.

Märän maan ongelmat

Talvimärkyys vaivaa tyypillisesti savi- ja turvemaita eteläisessä Suomessa ja rannikkoalueilla, jossa syksyt ovat pitkiä ja sateisia, mutta pakkasta ja lunta saadaan odotella usein tammikuulle asti. Hiekka- ja soramailla runsaatkin syyssateet imeytyvät nopeasti kasvien juuristovyöhykkeen alapuolelle.

Jatkuvasti märkä ja kylmä maa tukahduttaa perennojen juuristot ja mädättää sipuli- ja mukulakasvit. Märkää maata voi kuivattaa salaojittamalla istutusalueet ja kasvimaan. Toinen hyvä keino on istuttaa kasvit kohopenkkeihin, rinteeseen tai kumpareeseen. Tärkeää on, että kasvualustan pinta viettää kasvin tyveltä poispäin. Raskaita turve- ja savimaita kannattaa myös keventää lisäämällä kasvualustaan hiekkaa ja soraa, jotka auttavat vettä läpäisemään maata. 

Liljat ovat herkkiä talvimärkyydelle. Ihanneoloissa liljojen kasvupaikka on runsasravinteinen, keväällä kosteahko ja kukinnan jälkeen kuiva.
Talvimärkyys on valkosipulin pahin mahdollinen uhka. Seisova vesi voi mädättää talvehtivat kynnet jo muutamassa päivässä. Paras apu on kasvattaa talvivalkosipuleita reiluissa kohopenkeissä tai salaojittaa kasvimaa.

Hei tilaaja!

Lue lisää kasvien talvehtimisesta

– Talven yli ulkona (nro 9/2015)
– Kohopenkki on paras (nro 5/2015)
– Kasvien talvi on katkonaista unta (nro 3/2012)

Siirry tästä näköislehtiarkistoon

Kiinnostuitko?

Tilaa Kotipuutarha-lehti nyt tutustumishintaan.
Saat seuraavat 4 lehteä vain 25 €!

Tilaa nyt

Tilaa Kotipuutarha-lehti

Tutustumistarjous 4 lehteä 25 €
Tilaa nyt