Suunnittele linjakas puutarha

Kun nurmikko, kiveys, avara näkymä ja puutarhan rakenteet käyvät vuoropuhelua kerroksellisten istutusten kanssa, syntyy silmää miellyttäviä maisemia. Tässä jutussa annamme vinkkejä linjakkaan puutarhan suunnitteluun.

Istutusalueiden suunnittelu

 1. Puutarhan istutusalueet kannattaa jäsentää yhtenäisiksi, monilajisiksi alueiksi, sillä yksittäinen pensas tai puu siellä täällä näyttää irralliselta. Luonnossakin kasvit kasvavat aina toistensa lomassa.
 2. Mieti istutusalueet laajoina kerroksellisina kokonaisuuksina, joiden väliin jää ilmaa. Näin syntyy maisemallinen tila ja näkymälinjoja, jotka tarjoavat luontevia paikkoja katseenvangitsijoille: näyttäville yksittäiskasveille, veistoksille, ruukkuryhmille, rakenteille ja vesiaiheille.
 3. Muodoiltaan vaihtelevat nurmialueet korostavat istutusalueita ja kasveja. Selkeä rajaaminen tuo ryhtiä puutarhan näkymiin. Rajaukset myös helpottavat sekä istutusten että nurmikon hoitoa. Pienellä pihalla nurmikon voi korvata kansilaudoitetulla terassilla tai kiveyksellä, joka rajaa yhtenäistä istutusaluetta.
 4. Niin isossa kuin pienessäkin pihassa kannattaa heti suunnittelun alkuvaiheessa panna merkille luonnonmuodostelmat, olemassa olevat kasvit sekä mahdollisuus lainattuun maisemaan. Kallio, iso kivi, kumpare, näyttävä puu, pensas ja pihasta aukeava näkymä tuovat monipuolisuutta puutarhaan. Pihalta avautuva maisema saa tilan tuntumaan kokoaan isommalta.
Suuret linjat syntyvät yhdistelemällä yhtenäisiä istutusalueita ja tyhjää tilaa. Istutuksissa vaihtelevat erikorkuiset kasvit puista pensaisiin ja perennoihin. Puuvartiset kasvit ja havut tuovat näkymiin katseltavaa talvellakin.
Huomioi paikan luonne puutarhan suunnittelussa. Komeat kivet ja kalliot saavat näkyä, mutta kasvillisuus pehmentää ja sulauttaa niitä osaksi puutarhaa.

Puutarhan kasvivalinnat

 1. Kasveja valitessa moni haksahtaa istuttamaan paljon eri lajeja pienelle alalle. Istutusten tilkkutäkkiä muistuttava ilme rauhoittuu, kun tarhuri ymmärtää, että vähemmän on enemmän.
 2. Puut ja korkeat pensaat ovat puutarhan peruskasveja, jotka tuovat korkeutta kasviryhmiin. Ne tarjoavat myös suojaa aremmille lajeille ja katseltavaa talvikaudella. Puutarhan runkokasveiksi kannattaa valita varmoja, pihan kasvuolosuhteisiin sopivia puu- ja pensaslajeja.
 3. Perennoissa huomiota kannattaa kiinnittää lehtiin, sillä kukinta on vain yksi osa kasvukautta. Runsas vehreys, kerroksellisuus, erilaiset lehtimuodot, kasvien kasvutapa eli habitus ja korkeus luovat vaihtelua istutusalueiden ilmeeseen.
 4. Näyttävät, huomiota herättävän näköiset ja olemukseltaan graafiset kasvit ovat omiaan istutusalueiden katseenvangitsijoiksi. Pikkupuut ja erikoiset havut sopivat hienosti monilajisiin istutuksiin.
Kun istutuksessa on maanpeittokasveja, erikorkuisia perennoja ja puuvartisia kasveja, kasviryhmiin syntyy luontevaa, kerroksellista vaihtelua.
Suurilehtiset ja kirjavalehtiset perennat toimivat katseenvangitsijoina, eikä kukintaa tarvita mielenkiinnon herättäjäksi ehkä laisinkaan.

Puutarhan rakenteet

 1. Puutarhassa on hyvä pohtia mittasuhteita. Suurella tontilla on tilaa laajoille istutusalueille, monipolvisille nurmialueille ja kookkaille kasveille. Pienellä pihalla tila kannattaa ottaa tehokkaasti käyttöön ja pitää linjat samalla tavalla selkeinä kuin isolla pihalla.
 2. Kun tilaa on paljon, pitää rakenteiden olla reilun kokoisia. Pieni terassi, pergola tai vesiaihe tuntuu suuressa puutarhassa mitättömältä. Suhteuta siis rakenteet ja puutarhan elementtien koko miljööseen ja tilaan, jotta kokonaisuudesta syntyy sopusuhtainen.
 3. Puutarhan kovat elementit kannattaa maisemoida. Istutukset terassin ja pation laidalla pehmentävät kovia materiaaleja. Pergolan tolppiin kietoutuvat köynnökset pehmentävät näkymää. Terassia ympäröivät korkeat kasvit tarjoavat myös näkö- ja tuulisuojaa. Kasveilla ei kannata kuitenkaan ympäröidä terasseja kokonaan, jotta ilmavuus säilyy. Rakenteet tuovat vihreän rinnalle vaihtelua.
 4. Pienellä pihalla on vaarana haksahtaa ajatukseen, että kaiken pitäisi olla pientä. Lopputuloksena voi olla miniatyyrimäinen tunnelma. Pieni saattaakin kaivata jotain suurta ja yhtenäistä vastapainokseen: yhden kookkaan istutusalueen, linjakkaan polun, näyttävän kasvin tai ison terassin.
Suurelle pihalle sopii suuri terassi. Laudoitusta pehmentää keskelle terassia istutettu kirsikkapuu.
Luonnonkivet, liuskekivistä ladottu tasanne ja graniittiset porraskivet muodostavat luonnollisen kokonaisuuden. Katseenvangitsija toimii japanilaishenkinen lyhty. Viereisen vesiaiheen tekniikka on piilotettu patinoituneeseen puulaatikkoon.

Kestotilaaja! Lue lisää digilehdestä:

 • Suunnittele itse linjakas puutarha (Kotipuutarha 1-2018 s. 24)

 

Vastaa:

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.