Näin rakentuu vesiaihe puutarhaan

Vesiaihe on usein pihan piristäjä. Purot ja putoukset ovat perusaltaita vaativampia rakentaa, mutta ne palkitsevat omistajansa veden puutarhaa elävöittävällä liikkeellä ja solinalla.

Valinnan edessä: valmisallas vai persoonallinen vesiaihe?

Huolellisesti suunniteltu ja rakennettu vesiaihe ilahduttaa vuosikausia.  Allaspatsaat tuovat helpolla tavalla huumoria puutarhaan. Vettä suihkuttavat sammakot, kalat ja muut vesieläimet pirskottavat kevyet vesipisarat aina reunaa kiertävien kasvien lehdille asti. Vesiaiheesta on silmäniloa myös syksyn pimenevinä iltoina, jos allas on valaistu.

Yksilöllinen vesiaihe tai valmisallas on puutarhan helmeilevä kruunu. Yli 1000 neliön altaisiin kannattaa käyttää allaskumia. Kahluualtaisiin ja puroihin soveltuu yhden millimetrin paksuinen allaskumi. Allaskumi on joustavaa ja kestää rasitusta vuosikymmeniä.

Rakenna pihaputous

Tyylikäs ja yksilöllinen vesiputous syntyy teetättämällä se ammattilaisella.  Sen voi rakentaa myös tasamaalle. Riittävä korkeusero luodaan maa-aineksella, joka saadaan vesialtaalle kaivetusta kuopasta. Putouksen kumpu muotoillaan isohkoilla kivillä ja kivituhkalla, joiden päälle asennetaan paksu allaskumi. Puron liuskekivet asetellaan lomittain. Uoma tiivistetään vettä pitäväksi pienemmillä liuskekivillä ja betonilla.

Luo puron luonnollinen ilme

Puron luonnollinen ilme syntyy kaarteen tai mutkan avulla. Sen uomaan voi käyttää liuskekiveä tai valmiiksi hiekkapintaista puromuovia. Pumppu nostaa veden altaasta puron lähtökorkeuteen. Puron tarvitsema vesimäärä riippuu sen leveydestä. Jos puro on 50 cm leveä, se tarvitsee pumpun, jonka teho on vähintään 5000 litraa tunnissa.

Asettele matalia vesialtaita peräkkäin ja luot vaikutelman pihapurosta.

Pumpulta putouksen huipulle vievä vesiletku maisemoidaan kivien väliin. Pumppu asetetaan korokkeelle, jotta lehdet ja roskat eivät päädy pumppuun. Lopuksi altaan reunat viimeisteillään pyöreillä kivillä ja reunuskasveilla. Veden äärelle soveltuvat kasvit, jotka eivät leviä hallitsemattomasti. Esimerkiksi kuunliljat, keijunkukat, kurjenmiekat, esikot ja saniaiset viihtyvät altaan reunalla.

Käytä kasveja!

Kosteikkokasvit somistavat niin isoja kuin pieniäkin vesiaiheita. Kelluvista kasveista esimerkiksi vesisalaatti, vesihyasintti ja pieni kellusaniainen sopivat myös pieneen altaaseen. Isompaan altaaseen soveltuva lumme vaatii 4–6 tuntia aurinkoa vuorokaudessa kukkiakseen. Sen takia lummelammesta haaveilevan tulee sijoittaa allas aurinkoiseen paikkaan. Lumme tarvitsee kasvurauhan, joten se ei viihdy kovassa virtauksessa. Sen talvehtimisen edellytyksenä on vähintään 80 cm syvä vesilammikko.

Jos haluat kukkivan lummelammen, sijoita vesiaihe aurinkoiseen paikkaan.
Vesisalaatti, vesihyasintti ja pieni kelluva vesisaniainen viihtyvät vesiaiheissa.
Sarjarimpin kukinto kohohoaa yli metrin korkeudelle.
Asettele vesiaiheen läheisyyteen myös ruukkuistutuksia.
Yhden kesän ajaksi lummelampi rakentuu matalaankin paljuun.
Luhtalemmikki muodostaa sinisen meren purouomaan.

Pidä vesi puhtaana ja allas kauniina

Vedenpuhdistukseen soveltuvat luonnosta louhitut substraatti ja zeoliitti. Vaaleaa hohkakiveä eli substraattia kannattaa ripotella altaan pohjalle pari senttiä. Savipitoinen harmaa zeoliitti sopii hyvin verkkopussissa puroon tai muuhun virtauskohtaan. Erillinen suodatin on tarpeen vain yli 1000 litran altaissa. Myrkytön levänestoaine pitää leväkasvuston kurissa ennen kuin allasvesi saavuttaa biologisen tasapainon.

Kuvat: Teija Tuisku

Lue lisää aiheesta lehdessä:

Kestotilaaja, löydät jutut digilehdestä!

  • 30 vinkkiä: Välkettä ja pulputusta Kotipuutarha 10/2015 s. 58 – 65.
  • Lampi omalle pihalle : Oikea syvyys, happikasvit ja muut tärkeät asiat – Kotipuutarha 10/2018  s. 24 

 

Vastaa:

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.