Muratti, uhka vai mahdollisuus?

portti-puutarhaan

Pihassamme kasvaa valtavat määrät murattia. Eikä vain meillä, vaan myös ympäristössä. Minne tahansa katsookin, näkee kaunislehtisen muratin kiipeilevän seinustoilla, aidoissa, meluesteissä sekä muissa kasveissa. Muratti on tavattoman kaunis köynnös, mutta onko se puutarhassa uhka vai mahdollisuus?

murattiköynnös-kiipeilee-aidalla

muratti-kuningasmagnoliassa
Etupihan kuningasmangolian runko on muratin peitossa.

Puutarhaportista aukeaa näkymä etupihan kuningasmangoliaan. Suuren puun runko on muratin peittämä. Köynnös kiemurtelee runkoa pitkin kohti latvusta, mutta roikkuu myös liaanin tavoin puun oksilta. Alakuvassa näkyy hyvin, miten köynnös on kiinnittänyt itsensä tanakasti puun oksaan sitä pitkin kasvaen.

muratti

Sirolehtinen muratti on viehättävä, ja täällä myös ainavihanta, köynnöskasvi koristamaan aitoja ja talon seinustoja. Tiiliseinää vasten siinä on jotakin äärimmäisen englantilaista, cottage garden -henkeä. Muratti on helppohoitoinen, sen ulkonäkö on siro, lehdet koreat ja kasvi sietää hyvin kylmää. Muratti on myös loistava maanpeitekasvi. Näistä kaikista ominaisuuksista huolimatta murattiköynnös voi myös olla aikamoinen ongelma.

murattia-lautaaidassa
Muratti ei tarvitse sitomista, vaan tarttuu alustaansa ilmajuurien avulla.

Muratti tunkee tiensä läpi pienimmästäkin aidanreiästä. Se kiipeilee ja tarttuu tiukasti alustaansa ilmajuurien avulla.

murattiköynnös-kiipeilee-tiiliseinällä

Niin tiukasti, että kun sitä yrittää irrottaa, niin erityisesti vanhempi kasvusto voi vaurioittaa aidan, seinän tai puun rungon pintaa.

murattiköynnös-tiiliseinässä

Olen nyt täällä Amerikassa ollessani kuullut kahtalaisia väitteitä: toiset ovat sitä mieltä, että murattia ei saisi päästää suikertelemaan pitkin puun runkoja. Lopulta köynnös tukahduttaa rungon, peittää kaiken muun kasvuston alleen ja tappaa puun.

ainavihanta-muratti-sihteerikkömagnoliassa
Sihteerikkömagnolian runko on saanut ainavihannan muratin kaverikseen.

Toisten mielestä köynnös taas nimenomaan suojaa puuta vähentämällä hallan vaikutuksia runkoon. Se  tarjoaa nukkuma- ja pesintäpaikkoja linnuille, perhosille ja muille eläimille. En ole vielä onnistunut löytämään yksiselitteistä vastausta, tulisiko runkoja pitkin kiemurtelevat muratit poistaa vai ei.

murattia-kasvamassa-tulppaanipuun-rungossa
Tulppaanipuun massiivinen runko tarjoaa hyvän kiipeilyalustan muratille.

Ruukkuistutuksissa murattia näkee täällä vain vähän. Sinänsä ymmärrettävää, koska se kasvaa myös paikoissa, minne sitä ei kaivata. Lähinnä murattiruukkuihin törmää julkisten istutusten yhteydessä, jossa kasveilta vaaditaan hyvää kestävyyttä ja rehevyyttä. Suomessa muratin sanotaan viihtyvän parhaiten puolivarjossa tai varjossa, auringon porotukselta piilossa. Täällä paahteelta ei voi välttyä ja kasvi näyttää viihtyvän hyvinkin vaatimattomissa oloissa, melkeinpä missä vain.

muratti-kiemurtelee-kyynelmännyssä
Muratti viihtyy myös kyynelmännyn rungossa pihan varjoisimmassa paikassa.

Suomessa muratit saattavat talvehtia leutoina talvina lumisuojan turvin. Pitkäversoinen viherkasvi sopii sekä kesäkukkaistutuksiin että kasvatettavaksi huonekasvina. Sitä on helppo lisätä pistokkaista, sillä ne juurtuvat nopeasti vesilasissa.

Itse odotan suurella mielenkiinnolla, miltä luminen talvimaisema tulee näyttämään vihreän muratin sävyttämänä? Tosin talvimaisema tuntuu tällä hetkellä olevan valovuosien päässä, koska Washington DC kärvistelee helleaallon kourissa. Syksyn tuloa ei vielä huomaa, sillä elokuu on paikallisille lomakuu. Koulut alkavat vasta syyskuussa.

4 Comments

  • Ei se varmaan ihme ois jos tuo muut pensaat tai puut hengiltä saa, näyttää niin vahvalta tuo juurten ja versojen kasvu. Onneksi ei tuota riesaa Suomessa ole! Käyttääkö ne Amerikassa jtn myrkkyjä, tämmösten tuhoamiseksi, onko tietoa millä käyvät sotaa rikkakasveja kohtaan? RoundUp kai siellä kielletty?

    • Muratista sanotaan, että jos se kiipeilee terveen puun rungossa, siitä ei kuulemma olisi haittaa. On hyvä tarkkailla, ettei se pääse kipuamaan latvaan asti, jotta ei peitä koko latvusta alleen. Silloin “alkuperäinen” kasvi ei enää saa riittävästi valoa itse. Talon seinustalla kannattaa tarkkailla, ettei kapua kattorakenteisiin asti. Täällä neuvotaan riipimään nuori kasvusto pois. Jos on vanhempaa, köynnökset tulisi leikata, mutta ei repiä irti, jotta ei vahingoita puun kuorta / talon seinää. Tippuvat kuulemma siitä sitten itsekseen pois, kun koko kasvi on kuollut.

  • Onhan suomessakin vastaavia riesoja. Maahumala nyt ekana tulee mieleen vastaavasta kasvutavasta, tosin se ei kiipeä puihin ja seinille mutta nurmikon se valloittaa hyvinkin sujuvasti.

    • Kyllä, näitä riesoja löytyy varmasti joka maasta. Karhunköynnös tuli heti mieleen kotomaisemista. Ja maahumalaa löytyy myös nykyisen kodin nurmesta…

Vastaa:

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.