Adventtikynttilät

Joulukuun ensimmäinen, mistä se oikein tupsahti! Syksy on mennyt jotenkin pikakelauksella, vai miltä teistä muista tuntuu? Marraskuu hurahti vauhdilla ja nyt käsillä on jo ensimmäinen adventti.

Olin kuvitellut tekeväni metsähenkisen adventtikynttilä-asetelma. Olin kaivanut lasten hiekkalaatikosta hiekat valmiiksi astian pohjalle ennen lumien tuloa. Sammaleet tarttuvat mukaan mökiltä. Vielä piti hakea käpyjä, varpuja ja muuta rekvisiittaa, mutta sitkeä flunssa on estänyt metsäretket. Joten heitin pöytään (tai oikeastaan ikkunalaudalle) suunnitelman B.

Tein yksinkertaiset adventtikynttilät eukalyptuksesta. Eli kirkkaisiin lasipulloihin vettä, sisään pieni eukalyptuksen oksa ja päälle valkoinen kruunukynttilä. Helppoa ja nopeaa!

Minulla on ollut nippu eukalyptuksen oksia maljakossa. Vettä vaihtaessani huomasin, että vastassa ei ollutkaan leikoille tyypillinen ummehtunut haju, vaan vesi tuoksui itseasiassa ihanan raikkaalle. Näin flunssaisena mieleen nousi lapsuuden höyryhengitykset, joissa eukalyptuspastillien päälle kaadettiin kuumaa vettä ja sitten availtiin tukkoista oloa pyyhe niskassa astian yllä hengitellen.

No ei muuta kuin kokeilmaan! Riivin kulhoon eukalyptuksen lehtiä ja kaadoin päälle kiehautettua vettä. Kohta kotiin levisi virkistävä tuoksu. Mutta lähemmin nuuskuteltuna tuoksu muistutti kiukaalla käänneltyä saunavihtaa. Ei paha, muttei nyt kovin hyväkään. Sellainen, että mieli ei tehnyt syvähengitellä ihan kulhon päällä. Mutta siitä heräsikin sitten taas toinen idea..!

Joulusaunan vihtaan on ehdottomasti sujautettava pari eukalyptuksen oksaa. Tätä en sentään samalta seisomalta testannut, sillä jouluvihdat roikkuvat vielä mökkiaitan orrella. Ne on tehty appiukon ja isomummon toimesta juhannuspäivänä, oikeaoppisesti puolikuuta koppelosta, neljäsosa kuunkiertoa kyyhkysestä, saunatontun hyppiessä heinikossa. Tai jotenkin näin se perinneohjeistus menee. Olen täysin vakuuttunut, että eukalyptuksella ryyditetystä vihdasta tulee joulusaunaan ihanan mausteinen tuoksu.

Mutta takaisin adventtikynttilöihin. Käyttämäni pullot olivat oliiviöljy -yms. pikkupulloja, sillä ne mahtuivat turvallisesti kesähuoneen kapealle ikkunalaudalle. Muutamaa kynttilöistä piti veistellä, kaksi pulloista oli puolestaan kuin tehty kruunukynttilöille. Nyt jäin vielä miettimään, sidonko pullojen kylkeen adventtinumerot juuttinarulla, vai jätänkö kynttilät ihan näin.

Olin ripustamassa pari eukalyptuskranssia ikkunaan, mutta kuivuvat kranssit yllä ja palavat kynttilät alla alkoi kuulostaa turhan jännittävältä yhdistelmältä. Kranssit päätyivät tuomaan tuoksua seinälle.

Ensimmäistä kynttilää piti jo vähän testata. Jään mielenkiinnolla odottamaan, miten eukalyptus kestää vedessä. Tummuvatko lehdet tai muuttuuko vesi sameaksi? Onneksi tätä ”kynttelikköä” on helppo freesata.

Ihanaa joulukuun alkua ja tunnelmallista tulevaa adventtia!

2 Comments

Vastaa:

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.