Vehreä villiviini

Puutarhassa on edelleen uskomattoman vihreää ja vehreää. Meillä ruskan sävyjä ei vielä näy, periaatteessa näkymä (ja kelit) ovat lähes samat kuin vaikkapa tämän vuoden heinäkuussa. Kostea kesä on saanut kaiken rehottamaan, vaikka lämpöä onkin puuttunut. Keväällä ronskisti leikattu villiviini voi tänä vuonna erityisen hyvin.

villiviini_koynnosportti_pergolaseina_minttuajamustikoita

Minulta kysyttiin hiljattain lempipaikkaa puutarhassamme. Oli yllättävän vaikeaa päättää vain yksi kohta, mutta lopulta päädyin villiviinin suojiin. Säleikkövilliviinin peittämä seinämä tehtiin alunperin näkösuojaksi terassille. Se on pikku hiljaa laajentunut kohti kasvihuonetta ja muodostaa nyt hauskan portin ja pitkän etulinjan keittiöpuutarhalle.

villiviini_koynnosportti_pergolaseina_kasvihuone_minttuajamustikoita

Köynnösseinämästä on vuosien varrella kasvanut varsin tiivis. Kesäaikaan siitä ei näe laisinkaan läpi. Villiviinin lehdet puhkeavat vasta myöhään keväällä, joten seinämässä ja portin toisella puolen kasvaa kaverina kahta erilaista tarha-alppikärhöä. Ne kukkivat kauniisti villiviinin vasta heräillessä uuteen kasvukauteen.

villiviini

Rakastan rehevää villiviiniä erityisesti näin syyskesällä. Auringon siivilöityessä köynnösportista tunnelma on lähes satumainen.

villiviini_koynnosportti_minttuajamustikoita

Aurinkoisena syksynä villiviini hehkuu uskomattoman kauniina. Joinakin vuosina pakkanen ehtii tiputtaa lehdet ennen ruskaa. Mutta kelien sattuessa kohdilleen puutarhassa on todellista värien ilotulitusta ja leiskuntaa!

villiviini_ruska_minttuajamustikoita

Lisää tietoa villiviineistä löytyy Kotipuutarhan Puutarhavinkeissä, pääset sinne tästä.

Värikästä viikonloppua!

4 Comments

  • Villiviiniseinämäsi on todella kaunis! Mulla on istutettu kahteen paikkaan puutarhassa vastaava seinämä kasvamaan, pystypergolaan ja terassin päätyyn reunakaiteelle näkösuojaksi. Mut aikaa varmaan menee et ovat noin mahtavat. Pitää miettiä josko istuttaisi vielä kärhöä kaveriksi.

    • Kärhö on kyllä ollut kiva lisä alkukesästä, kun säleikkövilliviini on vielä vähän raaskun näköinen. Lisäksi tarha-alppikärhö kukkii usein toistamiseen näin syksyn tullen, nytkin Pink Flamingo näyttää availevan kukkiaan. Tosin huomattavasti alkukesää vaatimattomammin.

  • Olen tänä kesänä ihastunut niin pergoloihin ja portteihin, että mun täytyy keksiä ensi kesään mennnessä sellaiselle paikka:)

    • Kyllä se nyt on keksittävä sellaiselle paikka! Minäkin haaveilin vielä yhdestä portista, mutta ainakaan tämän kesän aikana en luontevaa paikkaa keksinyt. Alkaa olla jo tontilla vähän ahdasta…:D

Vastaa:

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.