Mökkipuutarhassa

Vietimme yöttömän yön juhlaa mökillä Etelä-Savossa. Luonto tarjoili parhaita paloja Suomen suvesta välillä auringon, välillä pilvipäivien ja tuulen kera. Mökillä kesän aloitus oli jäljessä ja esimerkiksi portinpielen juhannusruusu otti mökkiläiset vastaan tiukasti nupussa. Osa omenapuista kukki vasta nyt, kuten yläkuvassa näkyvä nuori ’Antonovka’. Enpä  muista tällaista juhannusmuistoa ihan heti lähimenneisyydestä.

Syreenit olivat juhannuksena juhla-asussa. Ahkerasti kukkiva kesäpikkusydän puolestaan ilostuttaa mökkiläisiä koko kesän.

Myös iiristen kukintahuippu osui juhannukseen. Tämä saksankurjenmiekka on ollut mökillä iät ja ajat, ja on peruja mökin pientila-ajoista.

Vaikka iirikset kukkivat melko lyhyen aikaa, pysty ja ylväs lehdistö pysyy kauniina koko kesän. Tässä iiris vuorottelee vanhan navetan päädyssä yhdessä rohtosuopayrtin kanssa.

Rantasaunan terassilla vilvottelijaa ilostuttaa paitsi eteen avautuva järvinäkymä, niin myös perinteinen pihlaja ja kesä-heinäkuun vaihteessa kukkiva loistojasmike ’Tähtisilmä’. Kesäillassa jasmikkeen isoista, puhtaanvalkoisista kukista kantautuu ihana tuoksu.  Tämä erittäin talvenkestävä ja vähäiseen hoitoon tyytyväinen kasvi on mainio valinta vaivattomaan mökkipuutarhaan.

Syreenin kukinnot peittivät rantasaunan ikkunan pihan puolelta. Tämän suloisemmaksi ei juhannuksen saunahetki enää voi muuttua!

Suomalaista perinnemaisemaa oli tarjolla mökin koivikossa, jossa puna-ailakki nautiskeli kesäaurigosta.

Olihan niistä juhannuskimppu kerättävä, vaikka juhannusheila jo nukkuikin vieressä. Ja kaksi mini-ihmistä. Vaan sopu sijaa antaa ja mökillä nukuttaa aina makeasti.

Kukkaisaa kesäkuun loppua!

10 Comments

 • Ihana puutarha.Meillä ei kukkineet vielä muut kuin nuo kurjenmiekat ja syreeni oli pienessä kukassa.Onneksi sain taiteltua vastan savusaunan lempeisiin löylyihin ja sen jälkeen raukaisi sopivasti.

  • Savusauna on kyllä aivan omaa luokkaansa! Tänä vuonna oli turha haaveille mökillä juhannusruusuista, mutta onneksi omenankukat ja syreenit korvasivat sen 🙂

  • Kiitos! Tämä on kyllä enemmän anopin valtakuntaa. Minä jakelen kasveja kotoa ja anoppi testailee niitä mökkioloissa. Vanhat ja kestävät kannat ovat olleet täällä iät ja ajat.

 • Miten upea mökkipiha! Toivon, että meilläkin näyttäisi jonain päivänä edes puoliksi noin upealta. 🙂

 • Kaunis mökki ja ympäristö sekä juhannuskimppu! Vanhoissa pihoissa voi olla kasviaarteita. Nuo iiriksetkin ovat aika upeat!

  • Se on totta, ja nämä vanhat kasviaarteet eivät ihan pienestä hätkähdä. Tuli lunta tai ei, sieltä ne aina nousevat!

 • Tuollainen jasmiini löytyy meidänkin mökiltä ja se oli minulle se paikkaan ihastumisen syy. Tuoksu on ihan huumava ja kun iso pensas on täynnä valkoisia kukkia, niin voiko kauniinpaa näkyä ollakaan. Ihania kesäpäiviä<3

  • Loistojasmikkeen kukkiessa tulee vietettyä enemmän aikaa saunan terassilla kuin lauteilla 😀 Ihanaa kesäviikon jatkoa sinnekin!

Vastaa:

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.