Lokakuun loistoa eräänä sateisena aamuna

Harmittelin eilen kun en ollut moneen päivään ehtinyt kunnolla ulos, saatika kuvaamaan nopeasti ohi kiitävää ruska-aikaa. Sisällä olooni on kyllä ollut erityisen hyvä syy mutta en paljastakaan sitä ihan vielä.

Tänä aamuna painelin kuitenkin pihalle siitäkin huolimatta, että auringosta ei ollut tietoakaan ja tihkua tipahteli taivaalta. Kiertelin puutarhassa etsien kauneutta ja kyllähän sitä vielä löytyikin. Kaiken lisäksi keltaiset lehdet loistivat lähes auringon tavoin joten eipä haitannut lopulta pilvisyyskään. Sain mielestäni tallennettua kameraan myös tunnelman ja tähän vuodenaikaan liittyvän luopumisen haikeuden. Kuvien fiilis onkin sateisella ja pilvisellä säällä aivan erilainen kuin ns. hyvällä säällä. Vai mikä nyt sitten on huono tai hyvä mutta joka tapauksessa kannattaa joskus kuvata myös tihkusateessa, saattaa yllättyä!

[columns_row width=”half”]
[column][/column]
[column][/column]
[/columns_row]

Erityisesti etsin kuviini kasveja jotka olivat vielä kukassa. Kylvin keväällä tumman violettia tulisalviaa, `Lighthouse Purple` ja blogiarvonnan voittona sain taimen myskisalviaa joka sekin kukkii edelleen Kauhurinteessä, kauniin vaalean violettina. Molemmat ovat ilmeisen lyhytikäisiä mutta ainakin tuon myskisalvian kerrotaan viihtyessään kylväytyvän paikalleen. Aurinkoinen rinne mihin vesi ei jää seisomaan luulisi olevan myskisalvialle mieleen.

[columns_row width=”fourth”]
[column][/column]
[column][/column]
[column][/column]
[column][/column]
[/columns_row]

Syysmyrkkyliljat ovat kukkineet jo monta viikkoa ja osa niistä on edelleen kauniina. Yhden uuden sipulin olen jo tänä vuonna istuttanut ja pari viikkoa sitten tilasin vielä muutaman lisää. Olen päättänyt lisätä niitä puutarhaan jokusen sipulin joka syksy, jotta tulevaisuudessa saisin nauttia yhä runsaammasta kukinnasta. Tähän aikaan vuodesta kaikki kukkivat kasvit ovat niin arvokkaita.

Viime talvena tilaamani Hortensia H. involucrata `Multiplex` aloitti kukintansa tosi myöhään ja ajattelin jo, ettei se ehtisi ehkä kukkia ollenkaan. Väärin arvasin sillä kaikki suuret ja pyöreän pallomaiset nuput ovat avautuneet ja ensimmäiset jo useita viikkoja sitten. Tämän talvenkestosta ei ole kyllä varmuutta. Ajattelin suojata sen ainakin havuilla, josko niiden turvin selviäisi talvesta.

[columns_row width=”fourth”]
[column][/column]
[column][/column]
[column][/column]
[column][/column]
[/columns_row]

Asterit ja syyshohdekukat kukkivat edelleen. Syyshohdekukasta löysin tänä kesänä uuden mielenkiintoisen lajikkeen `Loyster Wieck`, jonka kukan terälehdet ovat tuollaisia viimeisen kuvan kaltaisia kapeita suikaleita. Taimi ei ole vielä suuren suuri joten kukinta jäi melko vähäiseksi mutta ainakin siitä näki jo mitä on toivottavasti odotettavissa tulevina vuosina. Istutin sen samaan paikkaan kellarin kummulle `Moerheim Beauty`:n kanssa. Tuo kaunokainen on viihtynyt paikallaan tosi hyvin ja yhdestä taimesta on kasvanut valtavan suuri kasvusto. Paikka on täydessä auringossa ja rinteessä mihin ei jää koskaan vesi seisomaan.

[columns_row width=”half”]
[column]

Kehäkukat kukkivat edelleen.

[/column]
[column]

Jokunen tuoksuhernekin vielä kukkii.

[/column]
[/columns_row]

Vaikka muutamana aamuna olivat jo auton ikkunat kuurassa, ei halla kuitenkaan vielä vienyt daalioita. Toki kasvustot ovat jo valon puutteessa ja viileydessä ränsistyneitä mutta joitakin kukkasia löytyy edelleen myös alapihalta missä halla yleensä käy vierailemassa ensimmäisenä.

[columns_row width=”third”]
[column][/column]
[column][/column]
[column][/column]
[/columns_row]

Uusi perheenjäsenemme Saimi

Ei, vaan nyt päästän teidät jännityksestä ja paljastan ihanan uutisen mistä jo postauksen alussa vihjaisin. Meillä on vihdoinkin suloinen puutarhakissa Saimi! Vuosia ollaan kissan hankintaa mietitty mutta aina olen keksinyt jos jonkinlaista syytä lykätä sitä. Suurimpana syynä kahden lapseni allergisuus. Nyt kuitenkin näyttäisi onneksi siltä, että molemmat siitepölyallergikot sietävät kissaa lähellään vallan mainiosti. Silmäoireita ei ole tullut, vain pientä tukkoisuutta joka sekin toivottavasti helpottaa ajan kanssa kun siedättyvät. Mikä ihana helpotus koko perheelle, saamme pitää Saimin luonamme.

Aika vähän olen Saimia vasta tullut kuvanneeksi. En kertakaikkiaan  pysy kamerani kanssa hänen vauhdissaan ja kuvista tulee epätarkkoja. Ja lisäksi ulkoilut ovat vielä sen verran jänniä, että joka kerta en ole kameraa edes ottanut mukaani. Terassia ja portaita kauemmaksi ei olla vielä päästy, hyvin varovasti etenee ja hyvä niin. Rokotuksetkin täydentyvät vasta ensi viikolla joten sen jälkeen uskalletaan sitten ehkä jo hieman kauemmaksi.

Saimin leikit vaikuttavat lupaavilta ja luulen, että saammekin hänestä tulevaisuudessa oikein kunnon myyräkissan. Jospa sitten saisivat olla tulppaaninsipulit rauhassa ja pysyisivät hiirikannatkin kurissa. Ennen ensimmäistä paistia jatkamme kuitenkin vielä tovin metsästysharjoituksia naruun sidotun vaaleanpunaisen huopapallon parissa. Myös pöydänreunalta löytyneet pähkinäpensaan kuivat pähkinät saavat kyytiä pitkin olohuoneen lattiaa.

Ihana tapaus, onneksi rohkaisin viimein mieleni ja annoin hänen tulla osaksi elämäämme.

pyöreä tekstillä-blogin-loppuun

  1. Aivan ihana sievä tiikerityttö. Onnea uudesta perheenjäsenestä!
    Meidän kumpikin lapsi on testatusti siitepöly- ja heinäallergikkoja. Kissaan he eivät reagoineet ollenkaan. Tytär otti kotoa muutettuaan kaksi kissaa, eikä edelleenkään ole niiden vuoksi kärsinyt allergiaoireista. Allergian vuoksi en suostunut meille lemmikkejä ottamaan, paitsi akvaariokalat. Hakiessani kerran tytärtä ratsastustallilta ja ihmettelin hänen kantamaansa laatikkoa. Kotona sieltä kömpi esiin kissanpentu, jonka tytär sanoi olevan synttärilahja minulle. Keinot on monet, kun lapsi haluaa lemmikin. Alkuun käytiin tiukkoja keskusteluja, joiden tuloksena kissa jäi meille. Siitä tuli koko perheen rakas kaveri, joka eli 18-vuotiaaksi.
    Tulisalviassa on upea väri. Puutarhassasi on vielä paljon kukkivaa. Kivasti syksy venyttää kasvukauden pituutta .
    Mukavaa viikonloppua koko perheelle ja rapsutuksia Saimille!

    • Pitkään minäkin allergiaan vedoten kieltäydyin kisua hankkimasta. Tiesin lasten reagoineen jonkin verran kavereiden luona kissoihin. Kolmena päivänä annoin allergialääkettä mutta nyt ei ole meidän nuorin lapsi saanut lääkettä enää moneen päivään, eikä oireita ole ilmaantunut. Koivun kukinnan aikaan silmät ovat punaiset kuin särjellä ja lääkettä menee suuhun, nenään ja silmiin. Kissan sanotaan olevan vielä allergisoivampi kuin koiran, joten pelkäsin pahinta.
      Aika pitkälle syksy on jo edennyt, vaan onneksi tosiaan jotain kukkivaa vielä löytyi

  2. Oi, miten söpö uusi perheenjäsen! Toivotaan, että hänestä kasvaa kunnon myyrien kauhu. Teillä on vielä paljon kukkia ja vihreyttä puutarhassa. Näkee, ettei ole ollut kovin kovia pakkasia. Hyvä, että daaliatkin ovat vielä kukassa. Tuo keskimmäinen niistä on todella kaunis. Mukavaa sunnuntai-illan jatkoa!

    • Saimi, myyrien kauhu kuulostaa hyvälle
      Ihan pientä hallaa on muutamana yönä ollut mutta ihmeesti vain daaliat säilyivät myös alapihalla. Toki kasvustojen yleisilme on jo melko ränsistynyt. Ei ole tullut enää ohi kukkineitakaan leikeltyä.

  3. Onpas Saimi söpö! Varmasti hänestä tulee suuri myyrästäjä!
    Ihanasti teiltä vielä löytyy kukkiakin puutarhasta, meillä on jo aika laimeaa.

    • Kyllä on saanut Saimi söpöydellään koko perheen pauloihinsa Ja miten kiva kaveri hänestä onkaan tullut kaikille. Pojat täällä juuri leipoo ekoja joulupipareita ja Saimi tietty mukana nuuskimassa taikinaa ja jauhoja

  4. Onnea uudelle perheenjäsenelle, onpa suloinen kaikkine raitoineen! Syksyisestä puutarhastasi löytyy vielä kauniita kukkia!

    • Raitapaita on tosiaan Saimilla yllään. Halusin ehdottomasti oikein perinteisen maatiaiskissan värisen pennun. Huomenna ensimmäinen lääkärireissu, jännä nähdä miten siihen suhtautuu
      Kukkia vielä onneksi löytyy ja ensimmäiset syyskrookuksetkin bongasin jo viikonloppuna verkkoja viritellessäni.

  5. Paljon on kukkijoita kuitenkin.

    Ihanaa, että allergiat eivät olleet esteenä. Minulle puhkesi aikuisena voimakas kissa-allergia. Jostain syystä viimeisen kahden kuukauden aikana (ei ole käyty kissapaikoissa lähes kahteen vuoteen), olenkin nyt sietänyt jo pikkasen kauemmin kissan kanssa saman katon alla vierailua (toki kyse tunneista). Ihan kummallista.

    • Saa nähdä miten tässä vielä meilläkin käy mutta toivotaan parasta ja pelätään pahinta Ei tätä olisi oikein varmuudella voinut saada tietää kuin näin kokeilemalla. Paras allergiatesti on olla kissan lähellä ja siten saada mahdollisesti siedätys. Tällainen siedätys ei tietysti ole hankalissa reaktioissa mahdollista.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Lähetä kommentti

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Tilaa Kotipuutarha-lehti

Tutustumistarjous 4 lehteä 25 €
Tilaa nyt