Asuntomessujen pihat ja komea kattoterassi

Niinhän se perinteisesti menee, että asuntomessukohteiden kanssa tulee aina vähän hoppu ja monesti talot ovat viimeisteltyjä sisältä ja pinnoiltaan mutta pihat näyttävät osittain kiireellä kasatuilta. Tämä ei onneksi tietenkään päde koskaan kaikissa kohteissa. Aina löytyy myös kauniita ja viimeisteltyjä pihoja, jotka sopivat hyvin yhteen talon arkkitehtuurin ja ilmeen kanssa. Mitä modernimpi kohde niin tietysti myös pihat ovat samalla tyylillä rakennettuja. Jännä onkin nähdä sitten vuosien päästä, kuinka alueen pihat ovat muotoutuneet asukkaiden päästessä niitä ajan kanssa muovaamaan. Silloin niitä voikin varmasti jo kutsua ihan oikeiksi puutarhoiksi. Ja kun kasvit varttuvat, lisääntyy myös yksityisyys joka onkin mielestäni eräs tärkeimmintä oikean puutarhan kriteereistä.

[columns_row width=”half”]
[column][/column]
[column][/column]
[/columns_row]

Upea kattoterassi

Yllättäen messujen upein hyötytarha löytyi kerrostalon katolta. Olin jo etukäteen kuullut kohteesta joten arvasin kohteen olevan mieleeni. Puusepän tekemät rakenteet olivat upeita, katsokaa nyt noiden viljelylaatikoiden komeita nurkkaliitoksiakin! Jokaisella asukkaalla oli mahdollisuus saada katolta oma laatikkonsa ja mikäli joku ei laatikkoa halunnut, saattoi naapuri sen hyödyntää. Vesipiste ja lämpökompostori löytyivät läheltä. Ainoa asia jota mietin tulevaisuuden kannalta on kasvualustojen uusimisesta koituva työ. Uskoisin, että joka vuosi ei kohteessa kasvualustoja uusita vaan lisätään vain kerros uutta pintaan. Toivottavasti asukkaat saavat viljellä laatikoitaan ilman kasvitaudeista koituvia ongelmia.

[columns_row width=”half”]
[column][/column]
[column][/column]
[/columns_row]

Hyötytarhat vain harvoilla

Omakotitalojen kaunein ja lähes ainoa hyötytarha löytyi perinteisen puutalon pihalta jonka koko piha miellytti omaa silmääni. Oli ilo löytää kohteesta tuo kasvihuonekin. On vaikea uskoa, että lopulta hyvin harva haluaa pihaansa kasvihuonetta. Ehkäpä syy löytyykin nykyajan asuintalojen valtavista ikkunoista. Jo yksistää talon ikkunoiden pesu on varmasti niin valtava urakka, ettei kasvihuonetta enää senkään vuoksi haluta.

Tonttien rajat olisi rakennettava yhteistyössä

Vaikka talojen arkkitehtuuria valvotaankin kaava-alueilla tarkasti, ei sama tarkkuus selvästikään jatku enää pihasuunnittelussa. Jokainen haluaa juuri sellaisen puutarhan kuin mitä oma suunnittelija on piirtänyt ja silloin lopputulos näyttää tältä. Mielestäni turhan monenlaista pinnoitetta oli pienelle alueelle laitettu. Ehkäpä tämän tarkoituksena oli kuitenkin esitellä erilaisia mahdollisia materiaaleja ja ovathan nuo maatuvia katteita suurelta osin joten ajan kanssa luonnollisuus varmasti lisääntyy. Pitäisikö suunnittelija määrätä tekemään yhteistyötä viereisten tonttien suunnittelijoiden kanssa? Eikö olisikin ihanaa jos kokonaisuus olisi samalla tavalla yhteneväinen kuin arkkitehtuurikin?

Erilaisten pintamateriaalien sekametelisoppa.

Tässä yläkuvassa on mielestäni hyvä esimerkki järkevästä naapurien välisen rajan rakentamisesta. Tiheällä asuma-alueella kannattaisi tosiaan panostaa yhteistyöhön myös pihojen suunnittelussa koska kaikki kuitenkin näkyy kaikille. Tällainen yhtenäinen raja-istutus joka on molemmille puolille yhtä kaunis on mitä hienoin juttu! Toki jatkossa alueen hoitaminen vaatii hyvien välien säilymisen naapurien kesken :)

Kukahan tämän alueen jatkossa hoitaa? Kaupunki ilmeisesti?!

Istutukset olisi hyvä suunnitella talon kokoon sopiviksi

Messualueen pihat olivat tietysti tapansa mukaan kovin pieniä. Alueelle rakentaneet ihmiset eivät toki edes suurta pihaa vaivoikseen varmasti haluakaan. Silloin olisikin erittäin järkevää miettiä miten ja missä kasveja kannattaa käyttää. Maahan rakennettavien perennaistutusten sijaan voisi yhtä hyvin saada kauniin lopputuloksen käyttämällä vaikkapa pelkästään ruukkuja. Toki nekin hoitoa vaativat mutta mahtuvat niin kätevästi pieniin tiloihin!

Tämän pikkuisen penkin olisin itse jättänyt rakentamatta ja koonnut sen sijaan takana erillään seisovan kiven yhteyteen ruukkupuutarhan modernein suurin ruukuin.

Tässä alemman kuvan kohteessa istutusallas oli kauniisti mitoitettu sopimaan talon kokoon. Ja vielä kun kasvivalinnatkin sopivat yhteen talon arkkitehtuurin ja värin kanssa oli lopputulos silmiä hivelevän kaunis.

[columns_row width=”half”]
[column][/column]
[column][/column]
[/columns_row]

Lohjalaisuus ja alueen historia

Alueella on aiemmin sijainnut sahateollisuutta ja siihen liittyen olikin ihana huomata eräs pieni yksityiskohta. Löysin nimitäin tosi kivan rajauksen yhden kerrostalon piha-alueelta. Havutukit olivat huolellisesti aseteltuja ja viimeistelivät alueen kauniisti. Kestävät aikansa ja sitten luultavasti taloyhtiö päätyy betonireunukseen mutta silti oikein mukava yksityiskohta messuvieraille.

Pidin myös kovasti tästä kerrostalon edustan laajasta varjotarhasta. Siinä oli käytetty ihanasti kiviä ja kasvivalinnat olivat osuneet täysin nappiin. Oli ihanaa nähdä istutuksessa paikallisesti Lohjalla paljon kasvavaa pähkinäpensasta. Uskon istutuksen olevan muutaman vuoden päästä todella hienon, kunhan kasvit vähän vielä varttuvat. Muutaman pähkinäpensaan voisi muuten oikein hyvin istuttaa myös alueen rantapuistoon tuomaan lisää Lohjalaista, paikallista fiilistä!

Jokos sinä olet käynyt messut katsastamassa? Vielä ehtii, sillä messut ovat avoinna viimeistä viikkoa, aina  8.8 sunnuntaihin saakka. Virtuaalisesti voit halutessasi jatkaa messukierrosta täällä, aiemman postaukseni parissa. Ihanaa elokuun ensimmäistä päivää kaikille lukijoilleni!

pyöreä tekstillä-blogin-loppuun

 

  1. Hyviä, kiinnostavia huomioita. Nyt näkyy kuitenkin jo se, että piha-alueisiin on vähän aiempaa enemmän alettu panostaa. Toivottavasti suuntaus jatkuu ja jatkossa näemme tuota yhtenäisyyttä ja hyvää kokonaissuunnittelua!

    • Juuri näin ja joukossa oli paljon upeaakin. Minua alkoi jo hieman kaduttaa kun nostin esiin myös epäkohtia, vaikka yritinkin olla mahdollisimman lempeä

  2. Voi kääk tuota pienen pientä istutusta. Mitähän siinä on ajateltu? Epäkohtien esiin nostaminen on hyvä koska pihaa miettivä ei välttämättä osaa ottaa huomioon kaikkea, no ei ehkä kukaan mutta jos jonkun sudenkuopan voi välttää niin kukapa ei välttäisi.

    • Ehkäpä se on sellainen viime hetken paniikkipenkki Äkkiä jotakin kiven kaveriksi. Onneksi mikää ei ole kuitenkaan peruuttamatonta ja aina voi puutarhaa muuttaa jälkeen päin. Sitten vasta kun pääsee asettumaan kunnolla taloksi niin on varmasti paljon helpompi alkaa touhuamaan pihan viimeistelyn parissa

  3. Erilaisten pintojen sekamelska ihmetytti minuakin. Ja tuo pikkuinen istutuspläntti olisi saanut jäädä tekemättä. Toisaalta se on helppo poistaa ja siirtyä vaikkapa ehdottamaksesi ruukkuasetelmaksi.
    Aika vähän alueella on kiinnitetty huomiota rajoihin (kuten sanoitkin). Tunnetusti suomalaiset ovat tarkkoja tonttiensa rajoista, eivätkä välttämättä halua elämänsä olevan kaikkien näkyvillä. Saapa nähdä, millaisia lautaviritelmiä vuosien myötä rajoille rakennetaan.
    Ehkä noita pihoja ja puutarhoja suunnitellessa olisi syytä kiinnittää huomiota myös käytännöllisyyteen. Kuka siivoaa kivipurot? Kuinka moni jaksaa raahata multasäkkejä keväisin kerrostalon katolle?
    Varmasti pihoissa on paljon kaunista, mutta myös floppeja. Messupihojen (myös talojen) analysointi kiinnostaa monia, koska niistä haetaan ideoita omaan käyttöön.

    • Totta ideoiden ja inspiraation hakuunhan nuo messut on alunperin tarkoitettu. Kokonaisuudessaan olivat kyllä ihan kivat messut, eivät häpeä yhtään isompien kaupunkien vastaaville

  4. Kiinnostavia ja hyviä huomioita! Olen samaa mieltä tuosta miniheinikosta talon vierellä. Näyttää tökeröltä ja kivikin nököttää kummallisesti erillään kuin kuormasta tippuneena. Samoin tuo erilaisten katepintojen sekasotku näyttää silmiini kummalliselta. Siinä on asukkailla puuhaa kun yrittävät pitää eri väriset kuorikkeet omilla paikoillaan. Pelkkä yksi rastaskin sotkee ison alueen kuopiessaan matoja, saati sitten kokonainen rastasparvi.
    Hyötytarha katolla näyttää kivalle ja on järkevä tapa lisätä viljelyalaa pienille tonteille. Toivottavasti kasvitaudit ja tuholaiset eivät tosiaan koituisi riesaksi aikaa myöten. Viljelykierto kun ei ole välttämättä jokaisella asukkaalla hallussa ja tuskin maa-aineksia joka vuosi vaihdetaan kokonaan.
    Kiitos esittelystä! Näitä on kiva tutkia ja lukea, mitä ajatuksia itse kullekin heräsi.

    • Olipas mukava kuulla, että tykkäsit! Epäkohtien esiin tuominen alkoi vähän kaduttaa itseäni heti kun olin julkaissut postauksen. Negatiivisen palautteen antaminen on työelämässäkin todella vaikeaa. Olisi aina mukavaa vain antaa ja saada niitä positiivisia palautteita. Toivottavasti tämä postaukseni antoi kuitenkin vain rakentavaa palautetta. Eikähän makuasioistakaan saata sitäpaitsi koskaan tietää ja ainakaan niistä ei saa kiistellä.

  5. Tuo erillinen heinäpenkki ja kivi olivat tuossa varmaankin siksi, ettei kukaan kävele talon seinästä ulostulevan ikkunan reunaan. Saman asian olisi voinut toisaalta tehdä ohjaamalla polun siinä kohtaa irti talosta tai esim niillä ruukkuistutuksilla.

    • No sinäpäs sen sanoit ja tuo kivi sen takia tuolla kaukana erillään, että on suojaamassa ikkunan toista kulmaa ja vierailijoiden päitä

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Lähetä kommentti

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Tilaa Kotipuutarha-lehti

Tutustumistarjous 4 lehteä 25 €
Tilaa nyt