Puutarhan kasteluvinkit kuuman kesän varalle

Nyt kun daalioiden uuden kodin seinät on pystytetty oli aika siirtyä kodinhoidollisten asioiden pariin. Uuden kodin ravinnepitoisuudet lienevät kohdillaan mutta helteisen päivän jälkeen alkoivat daalioiden lehdet lurpattaa uhkaavasti. Oli siis aika ottaa esiin yhteistyökumppanini Kauppahuone Harjun jo keväällä toimittamat uuden uutukaiset Cellfastin kastelutarvikkeet. Huhtikuussa kevätkosteuden vielä helliessä puutarhan kasveja en voinut aavistaa miten onnellinen olisinkaan nyt, silloin testattavaksi saamistani tuotteista.

[columns_row width=”half”]
[column]

Cellfastin monitoimiruiskun voimakkuutta voi säätää portaattomasti ja vieläpä helposti yhdellä kädellä.

[/column]
[column]

Cellfastin letkuvaunu on kevyt ja kettterä liikutella ja mikä parasta, letku ei kierry.

[/column]
[/columns_row]

Puutarhamme kastelu onkin kaivannut kipeästi päivitystä jo pitkään. Uusien kastelutarvikkeiden lisäksi suunnittelen ostavani pienen uppopumpun, jonka avulla pystyn hyödyntämään keväisin kallion tankkeihin pumppaamani veden. Pumpun tuoman paineen avulla veden virtaus voimistuu ja saan kaiken hyödyn irti uusista kastelutarvikkeistani. Cellfastin letku sopii muuten myös juomavesikäyttöön mikäli vain vesi on juomakelpoista. Tankeissani se ei sitä ole mutta talon vesipostista kastellessani voin suhauttaa hellepäivänä suihkun myös omaan suuhuni :)

Keräsin tähän postaukseen omat puutarhan kasteluvinkkini joita noudattamalla ovat kasvit pärjänneet yli monen todella kuivankin kesän. Toivottavasti tänä kesänä saadaan tasaisesti sadetta letkun lisäksi myös taivaalta.

Kasvit rakastavat lämmintä vettä

Suoraan porakaivosta nousevaa vettä käytän hyvin harvoin. Pitkästä letkusta huolimatta vesi on liian kylmää ja porakaivoveden käyttäminen istutuksille myös tuntuu mielestäni puhtaan juomaveden tuhlaamiselta. Jälkeen päin olen kovasti harmitellut kun ei tullut rakennusaikana tehtyä kaivoa johon olisi kerääntynyt kaikki talon kattovedet. Onneksi sentään kasvimaalle kaivettiin  pieni rengaskaivo johon nousee keväisin hurjasti vettä. Kaivo kuitenkin kuivuu kesän kuumuudessa joten sieltä on nostettava vesi keväällä kallion eri puolille sijoitettuihin tankkeihin. Tankeissa vesi on aina ihanteellisen lämmintä ja viiden tankin vesi on hyvinkin riittänyt koko kesän ajan. Käytän myös jonkin verran lammikon vettä ja yhden rännin alla meillä on saavi.

Kastele vain tarpeeseen ja oikeaan aikaan

Olen aina kastellut puutarhan kasveja vain silloin kun kasvit näyttävät tarvitsevan vettä! Vanhoja istutuksia en välttämättä kastele kertaakaan kesän aikana.  Mikäli kasvien lehdet alkavat pahasti lurpattamaan, eikä sadetta taivaalta tipu niin silloin annan täsmäkastelua myös vanhoille istutuksille. Ja mikään hätäinen kastelu ei riitä vaan kannattaa mieluummin kastella kerran kunnolla ja reilusti, kuin usein ja vähän. Pelkän pintamaan jatkuva kasteleminen saa vain kasvin kasvattamaan juuristoaan aivan väärään suuntaan. Päämääränä olisi kuitenkin se, että kasvi tulisi toimeen omillaan ja kasvattaisi juuriaan mahdollisimman syvälle, sinne missä kosteutta on saatavilla ilman tarhuriakin.

Viime viikolla istutetut daalian juurakot kaipasivat jo virkistävää kastelua.

Uudet istutusalueet saavat meillä ensimmäisen parin kesän aikana reipasta kastelua, kuten tietysti myös ruukkupuutarhan kasvit jotka eivät ole maasta nousevan kosteuden vaikutuksen piirissä. Myös tuo uusi daaliapenkki tulee varmasti tarvitsemaan kastelua pitkin kesää koska se sijaitsee niin paahteisella paikalla. Onneksi kohopenkin alta kaivettiin kuitenkin kunnolla pois parkkipaikan kivistä maata ja se korvattiin savella ja muhevalla kompostimullalla, jotka molemmat pidättää hyvin kosteutta.

Kastelun ajankohta kannattaa ajoittaa joko aikaiseen aamuun tai myöhäiseen iltaan. Keskellä paahteista päivää kasteltu alue kuivuu jo ennen kuin vesi ehtii kunnolla edes imeytyä kasvualustaan ja kasvien ulottuville!

Katteiden käyttö vähentää kastelun tarvetta

Niin mukavaa kuin kastelu nyt uusilla välineillä onkin, niin tavoitteeni on nauttia kesästä myös muuten kuin letkun jatkeena. Olen armoton erilaisten katteiden fanittaja. Ruohosilppu ja kuorikate ovat puutarhamme käytetyimmät katteet. Ruohosilppu menee hyötytarhan katteeksi ja kuorikkeen ja pahvin avulla olen perustanut jokaisen uuden istutusalueemme. Katteet pitävät rikkaruohot kurissa mutta ennen kaikkea ne vähentävät jonkin verran myös kastelun tarvetta.  Hyötytarhaa kastelen oikeastaan vain näin alkukesästä kun kasvit ovat vielä hentoisia ja ruohosilppua ei ole niin paljon saatavilla. Käyttäisin mielelläni hyötytarhassa myös olkea tai ylivuotista heinää mutta niitä en ole nyt vuosiin saanut hankittua.

[columns_row width=”half”]
[column]

Keinusadettajan (kastelualue 255 neliöä) testausta yhdessä nuorimmaiseni kanssa.

[/column]
[column]

Marjamäki sai virkistystä tämän maapiikillä varustetun LUX-sadettimen avulla. Tämä kastelee helposti koko Marjamäen, sillä sen kastelualue on yli 500 neliöä.

[/column]
[/columns_row]

Tänä vuonna aion hyödyntää puutarhan kastelussa myös erilaisia sadettajia. Isommalla pyörivällä sadettajalla lennätin äsken virkistystä Marjamäelle. Harmikseni kastelin siinä suhatessani myös kamerani ja hetken jo luulin sen olevan entinen. Onneksi noin tunnin kuluttua se alkoi kuitenkin jälleen toimimaan joten vielä jatkuu meidän yhteinen, jo 18 vuotta kestänyt taival.

Ihanaa kesäkuun jatkoa kaikille, nyt nautitaan lämmöstä

pyöreä tekstillä-blogin-loppuun

  1. Kastelujärjestelmät on kyllä hyvä & helpottava keksintö!

    Aurinkoista kesää!❤️

    • Juu, kyllä hyvä letku ja suutin kastelukannun voittaa. Vaikkakin kannujakin tarvitaan silloin kun halutaan antaa kasveille tujaus kastelulannoitetta

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Lähetä kommentti

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Tilaa Kotipuutarha-lehti

Tutustumistarjous 4 lehteä 25 €
Tilaa nyt