Alkukesän kukinta hiipuu — lisää kukintaa heinäkuulle

Tämä kuluva heinäkuu on ollut siitä erilainen aikaisempiin vuosiin verrattuna, että puutarhapuuhat ovat jatkuneet lähes keskeytyksettä näihin päiviin asti. Kesäkuuhun tänä vuonna sijoittunut hellejakso päättyi usean viikon sateisiin ja nyt on jälleen tällä viikolla saatu lämpöä. Puutarhassa ei ole nyt ollenkaan näkyvissä heinäkuun helteisiin tyypillisesti liittyvää nuupahtanutta tunnelmaa! Se on itselläni useina vuosina aiheuttanut ajatuksia siitä, että olisi löydettävä lisää sellaisia kasveja joiden kukinta olisi parhaimmillaan heinäkuussa, ennen kuin loppukesän kasvit saavat esiintymisvuoron. Olen nyt lomallani käynyt taimitarhalla pariinkin kertaan ja löytänyt jälleen lisää kasveja jotka kukkivat nyt parhaillaan.

rudbeckia-sahara

Myös viime kesäiset siemenkasvatukset tykittävät nyt sellaista ilotulitusta kellarin takarinteessä, että moista ei ole vielä Tammelan puutarhassa koskaan nähty! Harmittelin kovasti viime kesänä kun siemenestä kasvattamani kesäpäivänhattu, Rudbeckia `Sahara` ei ehtinyt kukkaan ja ajattelin niiden yksivuotisina kuolevan. Onneksi talvi oli kuitenkin lauha joten ilman mitään talvisuojauksia kaikki taimet lähtivät keväällä kasvuun ja nyt kukinta on parhaimmillaan. Näistä on nuupahtanut tunnelma kyllä kaukana!

[columns_row width=”fourth”]
[column]kesäpäivänhattu[/column]
[column]kesäpäivänhattu[/column]
[column]kesäpäivänhattu[/column]
[column]kesäpäivänhattu[/column]
[/columns_row]

Ruosteenpunaisen ja keltaisen erilaisilla sävyillä kukkivat niin ikään siemenestä viime kesänä kasvaneet Rudbeckiat jotka eivät myöskään kerinneet kunnolla kukkaan asti viime kesän aikana. Toki lauha talvikin osaltaan auttoi näiden säilymisessä tänne asti mutta uskon, että siemenestä pääosin lisääntyvien kasvien kasvuvoiman kuuluukin jatkua siihen asti kunnes runsaalla siemensadolla on varmistettu elämän jatkuminen. Jännä nähdä nyt jatkossa miten näiden käy, kasvupaikka on kyllä varmasti mitä mieluisin, koko päivän aurinkoa ja rinne johon ei jää vesi koskaan seisomaan.

helenium-moerheim-beauty2-mamasgarden

Samanlaisista kasvuoloista pitänee myös tämä viime kesänä taimena ostettu syyshohdekukka, Helenium `Moerheim Beauty`. Vuosi sitten puutarha todellakin kaipasi jotain piristystä ja kun näin tämän taimitarhalla, tuntui kuin se olisi tanssinut suoraan sydämeeni <3 Viikko sitten kun kävin samalla tarhalla, näin siellä jälleen myynnissä tätä samaa kasvia. Laatikollinen taimia vastasi lähes samaa määrää kukkia kuin tuon kellarin rinteessä tanssahtelevan yhden taimeni kukkien määrä! Se taitaa todellakin kasvaa mieluisessaan paikassa. Toivottavasti tulevatkin talvet kohtelevat sitä hyvin, sillä näillä on kyllä ilmeisesti taipumusta hävitä ajan oloon.  Samalla kertaa ostettu oranssi siankärsämö pitäisi pelastaa sillä se tuli istutettua vieressä kasvavien syysastereiden varjoon josta se ei jaksanut ponnistaa. Kasvi on vielä elossa joten se on pelastettavien listalla heti kun ilmat taas viilenevät vähän.

Miksi ihmeessä puutarhassani on niin vähän kärhöjä?

Jostain syystä en ole koskaan oikein innostunut suurikukkaisista keskikesän kärhöistä. Niillähän saisi luotua valtaisaa kukkarunsautta juuri tähän väsähtäneeseen heinäkuuhun. Löysin viikko sitten tarhalta pienin valkoisin kukin kukkivan nimettömän kärhön (voisiko olla mantsuriankärhö C. mandshurica?) Kauhurinteen istutuksiin. Sain myös eilen ystävältä aivan hurmaavan Clematis Fusca:n pistokkaita joiden toivon nyt kädet ristissä juurtuvan. Jospa näistä kahdesta lähtisi innostus kärhöjä kohtaan kasvamaan!

Hortensia huuma ei näytä laantumisen merkkejä

Jos kärhöjä on vähänlaisesti niin hortensioita tuli jälleen neljä lisää Kauhurinteeseen. Tämän huumani taisi aikoinaan saada aikaan mustilanhortensiat, jotka kasvavat kasvihuoneen vieressä (aloittelevat muuten parhaillaan kukintaansa) mutta lisää bensaa liekkeihin heitti Kesähortensia, H. heteromalla `Bougie`:n tapaaminen Mustilan arboretumissa. Ensi tapaamisetamme meni vuosia siihen ennen kuin oma taimeni kukki ensimmäistä kertaa. Taimi oli aluksi aivan liian kuivassa paikassa yläpihalla mutta onneksi se kuitenkin säilyi siellä hengissä. Kasvun se aloitti heti kun siirsin sen alapihalle lammikon rantaan. Ja kasvu on ollut hurjaa ja huumaavaa! Otin `Bougie`:sta  ja syyshortensia `Wim`s Red`:stä molemmista pistokkaita ja jos ne juurtuvat niin istutan taimet Kauhurinteeseen uusien hortensioiden joukkoon. Siinä luulisin olevan nyt tarpeeksi paksulti hyvää multaa hortensioiden viihtyä ja pellonreunan vaahtera antaa myös suojaa suoralta koko päivän porotukselta.

hortensia Bougie

Kauhurinteeseen jo istuttamani uudet hortensiat ovat:

  • kuutamohortensia, H. paniculata `Praecox` (vieressään laikkukirjokanukka, Cornus alba `Elegantissima`)
  • pikkusyyshortensia, H. paniculata `Dharuma`
  • syyshortensia  H. paniculata `Diamond Rouge` x 2
  • köynnöshortensia, H. anomala subsp. petiolaris
istutuksia
Kauhurinteen alarinne on jo melkein kasvitettu. Hortensioiden väleissä kasvava heinä on muuten nuokkutähkä, Chasmanthium latifolium.

Vaikka syyshortensioiden aika ei ole ihan vielä niin kyllä ne jo niin nupuillan ovat, että lasken ne mukaan heinäkuun lopun väsähtämistä torjuvien kasvien viherjoukkoihin.

[columns_row width=”fourth”]
[column]piikkiputki[/column]
[column]sinipallo-ohdake[/column]
[column]täpläkello[/column]
[column]tulikukka[/column]
[/columns_row]

Aamuinen sumu toi viestin loppukesältä

Ja kunhan daaliat pääsevät vauhtiin alkaakin hiljalleen siirtyminen keskikesän kukkijoista kohti syyskukkijoita. Siihen ei ole enää kovinkaan pitkä aika. Tänä aamuna kun lähdimme pyörälenkille työnjohtajan kanssa niin ilma oli sakeana kosteasta sumusta joka huurusti silmälasini niin, että oli vallan hankala nähdä eteensä. En sanonut sitä vielä ääneen mutta mietin hiljaa mielessäni, että sumu toi selvästikin ensimmäisen viestin lähestyvältä loppukesältä.

dahlia

Nautitaan kuitenkin edelleen kesästä, sillä sitä on vielä runsaasti jäljellä!

pyöreä tekstillä-blogin-loppuun

P.S Jos ihastuit syyshohdekukkaan täältä voit lukea siitä hyödyllisiä lisätietoja.

  1. Hitsaustaito on kyllä hyvä kun innostut tekemään korkeita köynnöstukia. Oliko sinulla näissä malleissa 8 mm teräatä? Muuten se edellisen postauksen valkoinen kärhö näytti myös samanlaiselta kuin minun Clematis recta. Äkkiseltään Mantsurian kärhön ja sen kukat näyttää aika samanlaisilta.

    • Tämä käyttämäni taisi olla vielä vähän ohuempaa, olisiko ollut 6 mm?!
      Olisipa ihanaa jos tuo kärhöni olisi tuo pensaskärhö Jostain syystä minulla olikin tosiaan kommentointi hypännyt pois päältä edellisen postauksen yhteydestä mutta nopeasti onneksi palautui kun ihmettelin asiaa atk-tuelle

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Lähetä kommentti

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Tilaa Kotipuutarha-lehti

Tutustumistarjous 4 lehteä 25 €
Tilaa nyt