Kuunliljojen suvullinen lisääminen siemenestä

Pikkuisia kuunliljojen siementaimia.

Varmasti tunnetuin tapa lisätä kuunliljoja on niiden juurakoiden jakaminen. Juurakko kehotetaan jakamaan varhain keväällä, kun kasvi on jo heräilemässä talven jälkeen. Itse olen jakanut juurakoita onnistuneesti myös syksyllä joten ilmeisesti tuo sääntö on tarkoitettu rikottavaksi.

kuunliljojen-siementaimia-mamasgarden

Mutta sitten siihen siemenlisäykseen joka ainakin itselleni oli kovin vierasta, ennen kuin liityin Facebookissa ryhmään Hostat Suomessa. Ryhmässä opin, että useita hostia voi helposti lisätä siemenestä ja niinhän sitä sitten tietysti piti heti itsekin kokeilla. Minulla on jo muutaman vuoden kasvanut lammikon takakummulla pikkuinen Hosta minor ja siitä sitten kevättalvella kävin riipimässä kourallisen siemenkotia. Kodista paljastui kauniita siemeniä jotka kylvin minikasvihuoneeseen jonka olin “nikkaroinut” sushi-rasiasta 🙂 Rasian kannen siis vain pistelin täyteen reikiä parsinneulalla ja ihan tavalliseen kylvömultaan sitten kylvin siemenet ja peitin ohuelti. Huhtikuussa kylvin ja jo tuokokuun puolivälissä olen näköjään päivittänyt mamman puutarhan Instagram-tililleni kuvan pikkuisista kuunliljoista. Taimet viettivät kesänsä eiliseen asti siinä pienessä sushi-rasiassa ja olisivat varmasti jo kookkaampia jos olisin jaksanut koulia ne mutta ihmeen hyvin kuitenkin olivat kesästä selvinneet. Kastelin kun muistin ja välillä rasian multa oli rutikuivaa. Ja kaikista laiminlyönneistäni huolimatta sain eilen istuttaa vahvajuurisia pikkuisia taimia, useisiin kohtiin lammikon reunoille.

hosta-minor-siemenkotia-mamasgarden
hosta-siemenkota-mamasgarden

Uusia siemenkotia metsästämään

Ja sellainen kutinahan tästä kokeilusta jäi, että heti katselin siinä taimia istuttaessani olisiko siemenkotia jälleen näkyvissä. Ja löytyihän niitä mutta ei kuitenkaan läheskään kaikista lammikon rannalla tänä kesänä kukkineista kasveista. Ilmeisesti kaikki kuunliljat eivät vain tuota siementä lainkaan eli ovat steriilejä. Myös kukinta-ajan olosuhteet vaikuttanevat siementen syntymiseen.

lammikonrannan-istutusalue-mamasgarden
Pikkuisia kuunjiljoja istutin myös lammikon toiselle reunalle, höyhenpensaan eteen.

Ja milloin siemen on sitten varmasti kypsä kerättäväksi? Ainakin nuo minorin siemenet keräsin onnistuneesti vasta kevättalvella joten tälläkin kertaa aion jättää osan siemenkodista korjaamatta nyt syksyllä. Keväällä kerätyt ovat sitten ainakin saaneet kypsyä mahdollisimman pitkään. Toisaalta voisi kyllä ajatella, että kun halla puraisee lehtiä ja varsia, loppuu siementen kypsyminenkin viimeistään siihen, olivat ne sitten kypsiä tai eivät?! Joka tapauksessa mielenkiintoista kokeilua siis tiedossa ja täysin ilmaisilla siemenillä. Ja vaikka hostat ovatkin helposti lisättävissä jakamalla niin mielestäni mikään ei voita suvullisen lisääntymisen tuomaa jännitystä. Mahdollisten siemenjälkeläisten joukosta saattaa nimittäin löytyä vaikkapa täysin uudenlainen hosta. Eläköön ristisiitos 🙂

pyöreä tekstillä-blogin-loppuun

8 Comments

 • Onpa söpöjä pikku kuunliljoja! Luulisi, että se pystyisi tuottamaan lähistölle siementaimia itsekin, vai eikö? Enpä nimittäin ole ikinä huomannut kuunliljojen siementaimia. Olisi kiva, että ne kylväytyisivät, multa kun hävisi viime kesän kuivuudessa kaksikin lajiketta pihalta ihan kokonaan, ja toista niistä oli useita, se oli lempparilajike, nyyh.

  • Yhden ainokaisen siementaimen bongasin tuon minorin läheltä mutta aikaisemmin en ole ainakaan huomannut tämän tai muidenkaan kuunliljojeni lähellä siementaimia. Toki ne vanhimmat pehkot kasvavat meillä osittain niin kuivassa tai sitten paikassa missä siemenet todennäköisesti putoavat nurmikolle. Nyt vasta muutaman vuoden ollut tuolla lammikon ympäristössä hostia enemmän ja paremmissa oloissa joten saa nähdä miten innostuvat jatkossa lisääntymään.
   Harmi että menetit lempparisi mutta jospa se joskus vielä tulisi uudestaan vastaan taimikaupoilla tai jonkin harrastajan pihalla👍

 • Tämäpä olikin mielenkiintoinen postaus!
  Täytyykin kokeilla samaa.
  Minäkään en ole Sailan lailla koskaan huomannut, että kuunliljat olisivat levinneet kylväytymällä itsestään. Ehkä ne tarvitsevat hieman ihmisen apua tässä asiassa.

  • Totta, turvassa pahalta maailmalta pienessä sushi-rasiassa vaikka kastelu olikin välillä vähän epäsäännöllistä😊

 • Olipa tosiaan mielenkiintoista. Minun oli tarkoitus kerätä kuunliljan siemeniä nyt syksyllä, mutta siemenpalot ovat vielä.ihan vihreitä. Taidan siis kokeilla talvikeruuta. Olisiko niin, että siemenet tarvitsevat kylmäkäsittelyn ? Olen jyllä.omasta pihastani löytänyt siementaimiakin, jotka ovat risteytymiä.

  • Kiitos kommentistasi ja kiva kuulla, että siementaimia on löytynyt puutarhastasi! Mietin itsekin tuota kylmäkäsittelyä mutta tuskin sitä tarvitsevat koska ainakin nuo minorin siemenet itivät ilmankin. Vaikka siis keräsin siemenet vasta kevättalvella niin kylvin ja pidin niitä koko ajan kylvön jälkeen sisällä lämpimässä. Varsinaisessa kylmäkäsittelyssähän siemenet laitetaan kosteina esim. rahkasammaleessa tai jo multaan kylvettyinä jääkaappiin tai ulos saamaan kylmää.

 • Mielenkiintoinen aihe. Keräsin itse kahden kuunliljan siemeniä kaksi viikkoa sitten (siis kukkavarret palkoineen) ja jätin pahvin päälle kuivumaan. Kuivuessaan palot halkeilivat ja sisältä paljastui mustia siemeniä. Tämän pitäisi olla kypsyyden merkki. Seuraavaksi olisi kaksi vaihtoehtoa. Erään amerikkalaisen bloggarin mukaan kasvatuksen voisi aloitta jo syksyllä, koska itäminen on niin hidasta. Tähän tarvittaisiin kuitenkin meidän oloissamme keinovaloa jonnekin helmikuulle, arvelen. Luulen että kylmäkäsittely on tarpeen jos tekee niin kuin minä, eli kerää siemenet ennen talven tuloa. Toinen lajike on isokokoinen sinertävä ja toinen valkovihreä. Saa nähdä millaisia poikasia tulee sillä pihassa on muitakin eri kokoisia ja värisiä lajikkeita.

  • Kyllä siemenlisäys on aina todella jännää kun jälkeläiset saattavat varioida kovastikin. Facebookissa Suomen hostat-ryhmästä olen saanut parhaimmat vinkit, siellä kannattaa käydä lueskelemassa. Muistelen että hyvinkin alku vuodesta siellä innokkaimmat aloittelevat kylvöjä mutta itse tosiaan kylvin nuo vasta myöhään keväällä joten kokemusta ei ole aikaisesta kylvöstä. Sellaisessa luulossa olen etteivät hostat tarvitsisi varsinaista kylmäkäsittelyä, missä siis siemenet ovat kosteina mullassa ja kylmässä (0-+4).
   Saa nyt sitten nähdä selviävätkö taimeni kun en edes koulinut niitä vaan istutin suoraan maahan kylvöastiasta. Ehkäpä olisi pitänyt koulia ne ja säilyttää vielä kellarissa yhden talven yli?! No aina voi yrittää uudestaan👍

Vastaa:

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.