Tuoksumiekkaliljat ja herkkuhortensiat

Vaikka tämä kesä onkin ollut haasteita täynnä, niin kyllä se on antanutkin. Kuivuuden vastapainona saatiin lähes jatkuva auringon paiste, mikä näkyy edelleen puutarhassa ja kasveissa. Toiset kasvit kärsivät mutta paljon on myös niitä joille kulunut kesä oli täydellinen. Yksi tämän kesän aurinkoisista päivistä hyötynyt kasvi on ehdottomasti tuoksumiekkalilja, Gladiolus callianthus.

Kasvi on kotoisin itäisestä Afrikasta ja siellä jos missä se on varmasti tottunut viime kesän kaltaisiin olosuhteisiin. Paahteista kuumuutta ja ajoittaista kuivuuttakin. Tosin lannoittamista tämä kasvi selvästikin kukkiakseen vaatii, pelkkä aurinko ja vesi eivät riitä. Lannoittamisen tärkeyden sainkin huomata tänä kesänä monien kasvien kohdalla. Ruukkukasvien ravinnon tarve on tyydytettävä, mikäli mielii nähdä kasviensa kukoistavan! Näiden tuoksumiekkaliljojen sipulit ovat olleet minulla vuosia ja olin jo valmistautunut heittämään ne tämän kesän jälkeen kompostiin. Ainakin kaksi edellistä kesää ne ovat kasvattaneet vain miekkamaisia lehtiään, jotka nekin tietysti ovat upeat mutta kukinta on jäänyt tulematta. Tänä keväänä ruukutin sipulit tarpeeksi harvaan ja heitin purkkien pinnalle kourallisen kananlantaa. Lanta, aurinko ja vesi saivat osan taimista aloittamaan kukintansa jo pienissä taimiruukuissaan! Siispä näiden siirtämisellä isompiin astioihin ei ole kiirettä ja aionkin jatkossa käyttää näitä varsinaisten syyskukkijoiden asemasta ja istuttaa ne orvokeilta vapautuneisiin astioihin. Pallokrysanteemit siis jääkööt jatkossakin minulta hankkimatta :)

Tämän kasvin kukat ovat kauniit mutta eniten pidän näistä niiden upean tuoksunsa vuoksi. Suloinen tuoksu vahvistuu iltaa kohti ja uskon tämän kasvin houkuttelevan ainakin kiitäjiä iltapalalle. Olen sijoittanut kasveja ympäri puutarhaa, jotta tuoksua olisi mahdollisimman laajalti ilmassa. Mikäli kelit jatkuvat suotuisina, saattaa tuoksumiekkaliljojen kukinta jatkua pitkälle syyskuuhun. Ensimmäiset hallat sitten viimein vievät kukat mennessään. Muutaman asteen hallat eivät kuitenkaan vahingoita mullan alla olevia sipuleita vaan daalioiden tapaan nämä sipulit nostetaan ensimmäisten hallojen jälkeen kuivumaan ja varastoidaan mielellään hieman huoneenlämpöä viileämmissä olosuhteissa. Itselläni on ollut tapana jättää sipuliin kiinni lehdet ja leikata ne vasta sitten kun ovat kokonaan ruskettuneet ja kuivuneet. Sipulit olivat minulla viime talven ihan normaalissa huoneelämmössä muovisangossa jonka kantta välillä raottelin, eikä niiden päällä ollut edes turvetta.  Joten kokemuksesta voin sanoa, että tuoksumiekkaliljan talvetus on kyllä helppoa.

Tuoksumiekkalilja tekee hurjan paljon sivusipuleita ja nämä minunkin sipulini ovat alun perin yhden pussillisen perillisiä. Säilytän pienimmätkin sipulit ja istutan ne keväällä tällaisiin ”vauvaloihin” kasvamaan. Jaa onpa tuonne päässyt näköjään yksi vanhan pojan vauvakin :) Tämän astian voisikin nyt kokeeksi talvettaa vaikka tuollaisenaan ja valkata sitten keväällä tuolta isoimmat sipulit esikasvatukseen, mikäli ovat säilyneet napakoina.

Kesähortensia `Bougie`.

Tuoksumiekkaliljojen lisäksi jatkuu toisen kasvisuvun, huumaavien hortensioiden kukinta <3 Millä muulla pensaalla kukinta jatkuu ja jatkuu kuten hortensioilla?! Kukinnot kaunistavat vielä kevät-talvellakin huurteisina kimmeltäen.

Mustilanhortensian utuista kukintaa.

Huumaavan tuoksuista hortensioiden aikaa kaikille lukijoilleni <3

 

  1. Aiempina kesinä tuoksumiekkaliljani ovat kukkineet. Nyt eivät. Olisinko lannoittanut niitä liian vähän, kun asustavat etäällä muista ruukkukasveista? Helppoja ne on talvettaa ja ihanasti tuoksuvia, kuten sanotkin.

    • Kappas, tässä sen huomaa ettei pitäisi yleistää. Kasvit tarvitsevat kukkiakseen niin monen asian onnistumista yhtäaikaa. Ja joskus ne taas kukkivat vähän kuin viimeisessä hädässä, mikäli ovat olleet tosi huonolla hoidolla. Sen voin kyllä vinkata, että älä ihmeessä heitä sipuleita pois vaikka eivät tänä vuonna kukkisikaan. Ne saattavat yllättää vaikkapa ensi- tai sitä seuraavana vuonna!

  2. Mä en tajua, kuinka mä en ikinä muista tuota tuoksumiekkaliljaa keväällä. Ihailen sitä aina loppukesästä muiden blogeista, mutta keväällä en muista hankkia sitä. Nyt täytyy kirjoittaa muistiinpanoihin ensi kevään varalle tuo kaunotar.
    Ja hortensiat ovat yksi kaunein kasvisuku. Kiitollisia kukkijoita ja helppoja.
    Tuo ´Bougie` on ollut mun haavelistalla pitkään. Se on yksi kauneimmista hortensioista.

    • Oi tästäpä saisikin oivan liikeidean joku taimisto! Miksei pallokrysanteemien sijaan voisi olla tarhoilla syksyisin myynnissä syyssipuliruukkuja kuten keväisin?! Tuoksumiekkaliljoja, syysmyrkkyliljoja ja syyskrookuksia
      Tuo ’Bougie’ kannattaa kyllä ehdottomasti hankkia hortensia kokoelmiin

  3. Kesähortensia ’Bougie’ on niin ihana! Toivottavasti se tulee vielä vastaan ja saan hortensiahimooni myös sen.

    • Ainakin tietysti Mustilassa sitä olen nähnyt myytävän mutta enpä vielä muualla, vaikka varmaan pian yleistyykin kun se on niin upea!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Lähetä kommentti

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Tilaa Kotipuutarha-lehti

Tutustumistarjous 4 lehteä 25 €
Tilaa nyt