Pionien kylväminen siemenistä

Kerroinkin jo viime vuoden puolella, että olin liittynyt Suomen pioniseuraan ja koin pionihurahduksen 🙂 Nyt tuo hurahdus on syventynyt ja voimistunut, sillä ensimmäiset pionien siemenkasvatukseni näyttävät elon merkkejä. Laitoin noin 3 kuukautta sitten erilaisia pionien siemeniä kostean rahkasammaleen (myös vermikuliittiä käytetään) kanssa pieniin minigrip pusseihin. Alussa osa siemenistä pehmeni ja niihin kertyi hometta. Poistin pehmenneet ja pesin homeet koviksi toteamistani siemenistä. Alun jälkeen home ei ole vaivannut idätyksiäni. Pussin suut ovat olleet koko ajan hieman raollaan ja olen muutaman kerran viikossa pöyhinyt siemeniä ja yrittänyt etsiä merkkejä itämisestä. Ja nyt viimein huomasin muutamista siemenistä työntyvän tuollaisia pieniä juuren pätkiä, jipii!

Tässä kännykällä näpsäistyssä kuvassa näkyvät hyvin pionien itämiskelpoiset siemenet, jotka ovat nuo mustikan väriset. Tämä herkullisen näköinen siemenkota kuuluu amurinpionille (P. obovata), joka kukki meillä ensimmäistä kertaa viime keväänä. Kahlasin kaikki kuvakansioni mutten löytänyt yhtään kuvaa kukkivasta amurista. Tämä erhe on korjattava ensi keväänä mikäli tuo suostuu kukkimaan uudelleen. Amurinpioni kuuluu ns. luonnonlajeihin jotka tekevät hyvin siementä ja niitä on suhteellisen helppo lisätä myös siemenistä. Mitä jalostetumpi kasvi, sen huonommin se tekee siementä ja lisääntyy siemenestä. Tällä hetkellä suurinpia suosikkejani pioneista ovatkin juuri nuo luonnonlajit, sillä niillä on kaunis lehdistö ja kukat ovat yleensä hennon yksinkertaisia, luonnollisia <3 Lunnonlajit myös menestyvät hieman varjoisemmassa ja ovat näin hyvä valinta luonnonmukaisille alueille ja metsäpuutarhaan.

Nyt kun huoneenlämmössä olleisiin siemeniin on alkanut työntymään ensimmäinen juuri on pian aika laittaa siemenet jääkaappiin samaan kylmäkäsittely. Pionien siemenet eivät lähde kasvattamaan silmua ja ensimmäistä lehteä ilman kylmää jaksoa. Osa siemenistä saattaa vaatia useampia lämmin-kylmä-lämmin syklejä joten keväällä aion kylvää niin juurelliset kuin juurettomatkin siemenet multaan ja annan luonnon hoitaa nuo lämpötilojen vaihtelut. Kevääseen asti saavat nyt värjötellä jääkaappimme vihanneslokerossa 🙂 Mikäli innostuit pionien siemenkylvöistä tässä vielä hyvä ohje jossa asiasta kerrotaan tarkemmin.

Ennen kuin pikkuruinen siemen puhkeaa ensimmäiseen kukintaansa, on kylvöstä kulunut helposti viisikin vuotta. Tämän kuvan pionin ostin 1 euron hintaan joskus kauan aikaa sitten pikkuruisena yhden lehden siementaimena, jonka pituus oli jotakin tulitikkuaskin luokkaa <3 Taimia oli kaksi mutta toinen ei selvinnyt. Toisesta kuitenkin varttui vuosien mittaan kaunis yksinkertainen pioni. Kasvi on puutarhasta missä kasvaa lukuisia pioneja, joiden risteymä tuo kuvan kaunotar on. Yksi siemenistä lisäämisen hienous onkin juuri tuo risteytyminen. Miten jännittävää onkaan siementaimen ensimmäinen kukinta. Nupusta saattaa poksahtaa millainen kaunotar tahansa. Onko sinun puutarhassasi pionit lisääntyneet siemenistä?

 

17 Comments

 • Pionien siemenlisäys on kyllä kiehtovaa puuhaa! Itse lähdin kokeilemaan juuri väärästä päästä sillä ekat siemenet olivat puupionin siemeniä. Niiden kanssa en onnistunut. Sitävastoin kuolanpionia olen lisännyt siemenestä ja se on kylväytynyt kyllä itsekin:) Nyt tuolla hangen alla muhii syksyllä kylvämäni kaukaasianpionit sekä ruusupioni. Kylvin ne ruukkuihin ja hautasin tuonne kasvilaatikkoon. Siinä onkin keväällä jännäämistä, että lähteekö mitään tapahtumaan:)
  Tuota sammalessa idättämistä täytyy kyllä kokeilla uudestaan vähän varmemmalla lajilla!

  • Ääh, voi harmi ettei puupionisi lähtenyt itämään😟 Nyt hangen alla olevien siemenien pitäisi ensi kesänä tehdä ainakin juuret ja vihreää sitten viimeistään seuraavana keväänä. Kylvöksien kanssa pitää olla tosi kärsivällinen ja malttaa antaa niille useiden vuosien kasvurauha. Pidän peukkuja uusille kylvöksillesi👍

 • Kuolanpioni on levinnyt puutarhassani siemenestä, hitaasti tosin. Ja ruusupionin siementaimen olen saanut ystävältä. Muut kokeilut ovat epäonnistuneet.
  Luonnonpionit viehättävät silmää vuosi vuodelta enemmän vaikka niistä karmakakkupioneistakin tykkään.

  • Omista kylvöksistäni parhaiten itivät kaikista tuoreimmat siemenet jotka sain ystävältä. Hän oli ne itse viime kesänä kerännyt. Monesti kylvösten epäonnistuminen varmaan johtuu ostosiementen pitkistä säilytyksistä ja siemenet ehtivät vaipua pitkään lepotilaan. Olen lukenut pioniseuralaisten kylvöksistä, että osa siemenistään on sattanut itää vasta kolmenkin vuoden päästä. Kärsivällisyys siis palkitaan tässäkin hommassa😊

 • Kuolanpionien läheisyydestä on löytynyt muutamana vuonna pieniä taimia, vielä eivät ole kukkineet, toivottavasti jo ensi kesänä. Innolla odotan onko kukissa mitään eroa kuolanpionien kukkiin:)

 • Kaukasian pioni on monena vuonna tehnyt pieniä siementaimia ja odotan innolla ensimmäistä kukintoa. Ehkä parin vuoden päästä.

  • Ihana kuulla että tämä ihanuus on sinulla lisääntynyt siemenestä💚 Niistä saattaa tulla vähän eri sävyisiä kukintoja kuin emonsa. Itse olen hakenut sellaista hyvin vaaleankeltaista jopa hieman jo valkoiseen vivahtavaa kaukaasianpionia. Keltainen väri ei ole minulle mieluisammasta päästä.

 • Minulla Kuolanpioni on lisääntynyt yhdestä kasvista 5:een, ihan vain siemenistä lisäämällä. Voi kun sais muitakin pionien simeniä! Olis ihana kokeilla kasvatusta

  • Kuolanpioni kuten monet muutkin yksinkertaiset pionit tosiaan leviävät helposti siemenestä. Suomen pioniseuran kautta ainakin voisi siemeniä kysellä ja myös Maatiaisilta löytyy!

 • Mulla näyttäisi talonpoikaispioni lähteneen ulkona kasvamaan siemenestä. Onko mahdollista???

  • Eiköhän se ole vanha lajike ja jos vaan heteet ja emi löytyy niin mikseipä sekin elinkykyistä siementä saa aikaiseksi. Isot kerrotut kiinanpionit eivät siemeniä oikein tee, sillä ilmeisesti niiden lisääntymiselimet on jalostamalla saatu katoamaan.

 • Hei voisiko joku kertoa oikein juurta jaksaen mitä tehdään ja miten itse haluaisin oppia pionin kylvö puuhia kun nyt pionit ovat juuri kukkineet mitä mä nyt teen.

  • Nyt vain seurailet kypsyviä siemenkotia ja kun ne avautuvat voit poimia tummat kypsät siemenet talteen. Siemenet voi kylvää hetikin tai sitten antaa niiden kuivua ja laittaa vasta aikaisin vuoden alusta ne kosteaan rahkasammaleeseen huoneenlämpöön lämpökäsittelyyn (3kk). Sen jälkeen sitten jääkaappiin saamaan noin saman verran kylmäkäsittelyä. Sieltä sitten siemenet multaan keväällä ja ensimmäiset itävät jo pintaan samana kesänä. Osa siemenistä vajoaa syksyllä kuivuttuaan lepovaiheeseen ja ne saattavat itää tulevina keväinä jos vain jaksaa vartoa😊

Vastaa:

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.