Kiirettä pidellyt

Hei vaan pitkästä aikaa! Kelit ovat olleet huikeat ja kiireet sen mukaiset:) Töiden alun jälkeen ovat illat hujahtaneet kaikenlaisissa puuhissa. Pihamme pellon puoleisen kauhurinteen (termi lainattu blogikamulta) vadelmasato on yllättänyt runsaudellaan ja marjojen keruu onkin haukannut suuren osan vapaa ajasta. Ei se kerääminen, mutta se siivoaminen:) Kulunut viikonloppu hujahti kyllä ihan ilman marjoja, sillä keskityin täysillä uuden istutusalueen tekemiseen. Voi että nautin, vaikka ruumiillinen raataminen tuntuikin rankasti kropassa. Nyt vain sateisia istutuskelejä odotellessa, keskityn pitämään vielä taimia hengissä purkeissaan. Kovasti on jo puutarhassa kuivaa ja useita vuosia istutettuina olleet pensaatkin,  jo lurpottavat lehtiään. Vettä on siis saanut jälleen kanniskella, lähes viime kesän tahtia.

Tässä kuvassa ihanalta ystävältä saamani huikea lahjoitus<3 Sain huostaani hänen pelargoni-kokoelmansa, 12 ihanaa kasvia! Joukossa myös veikeitä villejä, joihin olen ihan rakastunut:) Teen parhaani pitääkseni kasvit hengissä, kunnes ystävä kotiutuu kahden vuoden päästä.

Tässä vielä kuvasatoa puutarhasta. basilikat ja vinisuolaheinä antavat kivan tujauksen leivän päällä. Käytän niitä salaatin korvikkeena, sillä laatikossa ollut salaatti on aika reikäistä ja riutuu kuivuudessa. Laatikoiden ikävä puoli on juuri tuo kuivuminen, kun taas kasvimaata en ole sitten kylvöjen, kastellut kertaakaan. Näitä kasvusäkkejäkään ei tarvitse kastella niin usein kuin avonaista laatikkoa, säkin muovi pidättää kosteutta jonkin verran.

Ensimmäiset syysvuokot ovat avanneet herkät nuppunsa<3 Ihmeen hyvin nämä ovat viihtyneet aika karulla kasvupaikallaan. Taimet ovat runsastuneet vuosi vuodelta. Saa nähdä miten käy viime syksynä istuttamilleni varjotarhan syysvuokoille?! Hyvin ovat hengissä, mutta ainakaan vielä ei näy kuin muutamia nuppuja. Kukinta saattaa niissä jäädä jatkossakin vaisummaksi.

`Bonica 82` pistää jälleen parastaan ja kukkelehtii yhdessä syyshortensioiden kanssa<3

Valkoiset punahatut alkavat avautua. Toisaalla kasvaa myös tavallisia punertavia, mutta ne eivät taida vieläkään kukkia.

Tässä näkyy hyvin ero alasleikatun ja leikkaamattoman pallohortensian välillä. Tykkään kyllä itse enemmän noista ei leikatuista, vaikka toisaalta on tietysti mukavaa, että leikattujen kukinta on vielä edessä päin.

Mustilanhortensia

Voi hitsi kun onkin taas iskenyt kova hortensiakuume;) Mikähän siihen auttaisi??

Myös syysleimut aloittelevat.

Tänä vuonna posliinikukka näyttäisi tekevän ensimmäistä kertaa kunnolla kukkia, ihanaa<3

Japaninesikon siemenkodat ovat suloisia.

Täpläpunalatvat ovat saavuttaneet huikeat mitat, alkukesän kosteus on ollut niille mieleen.

Jalopähkinän pikkuinen taimi kurkistelee sananjalkojen välistä.

Sekaisin saniaisista<3

Tämän yksilön uudet lehdet ovat ihanan väriset! Tilasin alku keväästä opuksen saniaisista siinä toivossa, että nimettömät kasvit löytäisivät oikeat nimensä, mutta tunnistustyö on vielä tekemättä. Ehkäpä joudan paneutumaan asiaan joskus syksyn pimeinä iltoina:)

Ilouutinen! Keväällä istuttamassani `Hewitt`s Double` ängelmässä on pikkuiset kukkanuppujen alut!!

Keijuängelmän kukinta on tosi pitkä, kasvi on kauneimpia mitä tiedän<3

 Pikkuinen pallotuija on kasvanut kesän aikana ihan mukavasti.

Kasvimaalla rehottaa viimeinkin! Punajuurista näyttäisi tulevan kunnon sato, muutamia on jo maisteltukin.

Latva- ja ruoti-artisokatkin ovat kasvaneet ihan mukavasti, saa nähdä tuleeko niihin kukkia.

Mary Kuusistolta keväällä ostettu herkkuhyppykurkku on kasvanut hurjan isoksi. Siinä on pikkuisia kurkun alkujakin, toivottavasti päästään maistelemaan niitä pian.

Kukkia löytyy onneksi vielä, vaikka syksyn merkkejä onkin jo kovasti ilmassa. Tänä aamunakin oli jo hurjan kylmää, reilusti alle kymmenen astetta.

Istutin viikolla neidonhiuspuun<3 Innostuin kokeilemaan, kun näin niin valtavan yksilön arboretum Magnoliassa.

Tuoksumiekkaliljoissa huomasin juuri äsken muutamia nuppuja. Olen näistä tosi iloinen, sillä sipulit ovat jo muutaman vuoden vanhoja. Viime vuonna eivät kukkineet ollenkaan. Edellis syksynä katkaisin lehdet vihreinä, mutta nyt viime syksynä jätin lehdet paikoilleen sipulien noston jälkeen ja ne saivat kuivua rauhassa talven yli varastossa. Leikkasin vasta keväällä kuivuneet lehdet ennen sipulien istuttamista. Virheistään oppii:)

Loppuun vielä kuva pikkuruisesta jättiverbenan kukasta, joka taistelee elintilastaan valtavia dahlioita vastaan. Kuinka pieni voikin sitten olla kaunista! Näitä kolmea taimea olen hoivannut kevät-talvesta lähtien ja nyt ne paukaisevat ilmoille pikkuiset tuoksuvat kukkansa, voi onnea<3

Reipasta viikon jatkoa kaikille, nautitaan vielä näistä lämpimistä päivistä, niin kauan kuin niitä riittää!

Tässä vielä linkki ensi lauantain huikeaan taimipäivään Mustilan arboretumissa. Nykäiskäähän hihasta jos näette Mamman siellä kulkemassa silmät loistaen:) Luvassa on hienoja luentoja ja opastettuja kävelyjä arboretumissa. Ja tietysti paljon houkutuksia myynnissä:)

16 Comments

 • Mukavaa taimipäivää! Ängelmät ovat tulleet esiin monessa blogissa. Sellaisen hankinta alkaa jo houkuttaa! Onko kasvin lehdistö matala ja kukkavanat korkeita?

 • Ängelmän lehdistö on on todellakin kukkavarsia huomattavasti matalampaa, mutta kauniin pitsimäistä. Kukkavarret pysyvät onneksi melko hyvin pystyssä, ainakin silloin kun vierellä kasvaa muuta tukevaa kasvillisuutta. Suosittelen kyllä hurahtamistä ängelmiin(kin), ovat niin hurjan ihania!

 • Pihalla näyttää hyvältä!
  Mustilassa on varmaan upea viikonloppu tiedossa. Harmi, että lupauduin muualle, ihan toiseen päähän Suomea. Nuo viikonloput pitäisi olla jo keväällä ajoissa kalenterissa, että niihin pääsisi. Elokuussa kait vaan on niin paljon kaikkea tarjontaa viikonloppuisin, että jää monesta ihanasta paitsi.
  Mutta nautitaan nyt kaikki vapaa-aika näistä ilmoista.

 • Saa nähdä miten omankin pääsemiseni kanssa oikein käy. Toinen autoistamme jätti minut tänään välille ja "liftasimme" pienimmäisen kanssa erään puolitutun kyydillä kotiin päin. Sain pojan päiväkotiin ja sitten kävellen ja pyörällä loppupäivän keikat. Pitäisi varmaankin lähteä katselemaan varmempaa kulkupeliä, tiedä vaikka lauantai vierähtääkin tylsästi autokaupoilla:(
  Mukavaa ja turvallista matkaa sinulle, toivottavasti saat reissun heitettyä ilman autoharmeja!

 • Hortensiakuumeeseen ei auta muu kuin uusi hortensia 🙂 Minulla pallohortensia ei jostain syystä kuki lainkaan tänä vuonna.

 • Toivottavasti ehdit vähän rauhoittua jatkossa kiireen suhteen. Ihania kasveja jälleen ja niin suloinen ja hempeä värimaailma. Minäkin suositan uuden hortensian hankintaa! Upea tapahtuma tuo Mustila, harmi kun en itse pääse. Kerrothan sitten mitä kaikkea siellä oli? Minäkin ostin tuollaisen ginkgon, en tiedä uskaltaako sen istuttaa maahan hui.

 • Niinhän se on, täytyy alkaa katsastelemaan pihaan uutta hortensiaa:) Meilläkin nyt kuivuus vaivaa pallohortensioita ja tänään huomasin, kuinka jo niin komeat mustilanhortensiatkin lurpottavat pahasti:(

 • Voi kiitos Ilona! Itsestäni tosin tuntuu, että alan toistaa itseäni, postaan paljon samoista kasveista:)

 • Voih, minäkään en siis pääse huomenna Mustilaan:( Ehkä ensi vuonna, sillä sain tiedon, että tapahtumasta aiotaan tehdä joka vuotinen perinne:) Vaikka olinkin kovin pettynyt reissuni peruuntumisesta, tajusin eilen etten tosiaan tarvitsisi nyt yhtään uutta kasvia hoidettavaksi. Poutajakso nättää vain jatkuvan ja jatkuvan ja jo istutetut kasvit tarvitsevat kastelua selvitäkseen tästäkin kuivuudesta hengissä. Eipä olisi alku kesästä arvannut, että vielä tällaiset kärvennyskelit koittavat tänä kesänä!!
  Erään tuttavani puutarhassa, muutaman kilometrin päässä, neidonhiuspuu on selvinnyt kohtalaisesti ja siellä arboretum magnoliassa se tosiaan huiteli usean metrin korkeudessa!! Maahan vaan rohkeasti, mahdollisimman suojaisaan paikkaan.

 • Kiitos Anneli! Viimeinkin pääsin blogiisi asti, tarkoitus on ollut jo pitkään tutustua siihen. Kunhan syksyn pimeät illat koittaa, kerkiää bloggejakin näemmä lueskella enemmän.

Vastaa:

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.