Maaliskuun alun viheruutiset

 Eilen sitten alkoi maaliskuu vallan mahtavissa merkeissä! Aurinko paistoi ja olin koko päivän ihan fiiliksissä. Aamulla käytiin kiireesti kaupoilla ja koko loppu päivä menikin sitten pihaillessa<3 Ostimme muutamia uusia ruukkuja ja niihin pikkuruisia Tete narsisseja. Lisäksi mukaan lähti tämä Fiskarsin monitoimileikkuri, jota puutarhaystäväni Heli on kovasti suositellut! Pääsin kokeilemaan tätä silloin syksyllä hyötyjen teroitus illassa Fiskarsin tehtaalla ja työkalu pääsi hankintalistalle. Nyt ei tarvitse nousta tikkaille omenapuita leikatessa ja näillä voin näppärästi kumartelematta käydä läpi myös kalliolle vesoneet pienet haavan taimet. jotka eivät siellä jaksa kuitenkaan kasvaa isoiksi vaan kuivuvat kuivana kesänä pystyyn. Setä musta uhkasi mennä sinne raivurin kanssa, mutten uskaltanut oikein antaa siihen lupaa;D Nyt puuttuvat sitten enää ne hyvät pensassakset ja jo viime kesänä hakusessa ollut pieni siimaleikkuri, kiviaitojen edustojen huolitteluun ja muuhun kevyeen raivailuun.

Viime keväänä istutetut onnenapilan mukulat heräilevät talviunestaan. Tämä punakukkainen näköjään kuolee maanpäällisiltä osiltaan talveksi, toisin kuin valkokukkainen lajitoverinsa, joka sekin kyllä harvenee reippaasti. Säilytin näitä viileähkössä huoneessa ja kun valon määrä alkoi lisääntymään, rupesin varovaisesti kastelemaan. Pimeimpinä kuukausina tuskin kastelin näitä ollenkaan.

Taimipöydällä näyttää nyt tältä. Esikoisen kylvämänt keijunmekon siemenet ovat itäneet ja aloittelevat tuskallisen hidasta kehittymistään. Tässä vaiheessa sitä ajattelee joka kerta, että miten noista rääpäleistä voikaan kasvaa mitään niin isoa ja kaunista. Kun köynnös pääsee kesällä oikein kunnon kasvuvauhtiin, niin sehän kasvaa melkein silmissä.

Pikkuruiset reilu vuosi sitten kylvetyt nuokkulaukan (A. insubricum) alut ovat kasvaneet jo melkoisiksi hujopeiksi:) Täytynee pian siirtää nämä omiin purkkeihinsa. Aamulla koulin takana pilkistelevät chilit ja kylvin monta pussillista uusia siemenöisiä multiin:)
Eniten odotan näiden itävän:

Primula flaccida
Primula waltonii
Soldanella pusilla

Isopyrum thalictroides (ovat olleet kylmäkäsittelyssä jo jonkin aikaa)

Nähtäväksi nyt sitten jää itävätkö nämä ollenkaan vai itävätkö kenties vasta ensi vuonna, mutta joka tapauksessa tykkään ihan höpönä tästä hommasta;D

Vaikka nyt ulkona sateleekin vähän lunta, niin ei anneta sen yhtään haitata, vaan käännetään katseemme kohti jotakin vihreää ja nautitaan keväästä, sen tuoksuista ja lisääntyvästä lintujen laulusta<3 Mukavaa alkavaa viikkoa ystäväiset!

14 Comments

 • Ihania viheruutisia, niin hyviä taimia, onko sulla tuossa kasvilamppu? Minun onnenapilan mukulat olivat jostain syystä menneet ihan mustiksi talven aikana, aiemmin menivät tosi hyvin talven yli, no, täytyy ostaa uudet..

 • Hyvä ledi minulla tosiaan on, se antaa kylvöksille valoa 12 tuntia päivässä, joten kasvavat napakoiksi.
  Minäkin vähän kaivelin tuota apilaruukkua ja osa mukuloista oli kuivaneita, pelkkiä kuoria:( Katsotaan nyt nouseeko sieltä minullakaan muita kuin tuo yksi:)

 • Keijunmekon taimet on todellakin tuskallisen hitaita kasvamaan! Viime vuonna laitoin ensimmäistä kertaa ja olin varma ettei niistä voi tulla mitään, mutta niin vain kesällä alkoi kukinta, joka jatkui ja jatkui….

 • Tuolla kasvivalolampun alla on taimien hyvä kasvaa ja kehittyä tanakoiksi taimiksi.
  Keijunmekko on ihana. Siinä on jotain hyvin tunteisiin vetoavaa. Itse en ole koskaan kokeillut siemenistä kasvatusta, vaan ostanut kasvin puutarhamyymälästä. Pitääkin joskus kokeilla tuota siemenkasvatusta.
  Hyvää sunnuntain jatkoa sinulle ja alkanutta maaliskuuta.

 • Pirtsakan näköisiä taimia! Malttamattomuutta on täälläkin ilmassa. Käyn joka päivä ulkona tarkistamassa samat paikat, joko on uusia alkuja noussut ja sisällä pitää vahtia vähän väliä kylvöksiään. Tekee varmaan hyvää kärsivällisyydelle; kaikki kasvaa aikanaan. Kasveja ei voi hoputtaa, vähän ehkä vaan avittaa esim. kasvivaloilla.

 • Hej hej!
  Tack för hälsningen på min blogg & så roligt att du läst Trädgård & Blommor!
  Fint vår arrangemang du gjort jag har oxå köpt påskliljor nu.
  KRAM från mig!

 • Kaunis on mekkonen tosiaan<3 Ostamalla valmiin taimen pääsee tietysti jonkin verran aikaisemmin nauttimaan kukinnasta, mutta oma kasvattama on aina oma kasvattama;) Keräät sitten syksyllä siemenet ja kylvät ensi keväänä!

 • Malttamattomana tosiaan ollaan ja nyt vielä piti tuota räntää ruveta räpsimään:( Toisaalta on ihanaa kun paras aika on vielä edessä ja nautin kyllä kovasti näistä kylvöhommistakin! Myöhemmällä on sitten niin paljon muuta puuhaa, jotta kylvökset jäävät vähemmälle huomiolle.

 • Hei Helena och tack din uttalande! Jag tycker at svenskspråkiga magasiner är mycket bra, många nya växten för mig! T.ex den presidentsippan, så härlight at jag måste ha den<3

 • Voi että sä olet pro näissä hommissa! Mulla on itäneet orvokin taimetkin surkastuneet melkein kaikki! Tetet on niin söpöjä joka kevät!

 • Ai että tuo keijunmekko on suloinen! En ole koskaan jaksanut siemenestä kasvattaa, mutta hivenen kadehdin heitä, jotka sen siemenestä saavat kasvamaan.

 • Vai että pro:D Minulla kuolivat samaten orvokit viime keväänä, olivat ihan terhakoita pikku taimia, mutta kun olivat viikon mummolareissun ajan ilman lisävaloa, niin vain harvat jaksoivat, vaikka kosteus olikin säilynyt:( Luulen että valoa tosiaan tarvitsevat!

 • Älähän suotta kadehdi, valmis taimi kerkiää kukkaan paljon aikaisemmin! Nämä on sitä paitsi melkoisen myöhässä vielä kylvettykin, todellisilla "prokylväjillä" on jo isot taimet tähän aikaan!

Vastaa:

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.