No sitten niihin haaveisiin;) Gobbas Gårdin pottureissulta ostamani Mustilan ystävät ry:n julkaisema kirja Lumoava metsäpuisto on ihan mahtava! Ahmin kirjan muutamassa päivässä ja sen myötä kesäinen Mustilan reissummekin sai aivan uusia ulottuvuuksia. Ja kirjasta löysin myös paljon kasveja, jotka jäivät tuolla reissulla näkemättä:( Arboretumin alueella on puiden ja pensaiden lisäksi muuten huikea määrä myös perennoja, joiden olemassa olosta, ei yhdellä eikä varmasti vielä kahdellakaan käynti kerralla, tiedä yhtään mitään. Esimerkiksi tämä etelänkiurunkannus siirtyi heti ”pakkosaada” listani kärki päähän. Kuten myös tämä kirsikkasorvarinpensas, katsokaa ja ihastukaa;)
![]() |
Viburnum opulus (kuva lainattu täältä) |
![]() |
Viburnum alnifolium (kuva lainattu täältä) |
No entäs tämä parivaljakko sitten!! Tuo koiranheisi pihaltamme jo löytyykin, mutta katsokaa nyt tuota alemman kuvan kasvia, miten ihana se onkaan<3 Yritin kovasti googletella sille suomenkielistä nimeä, mutta mistään en löytänyt… siis hetkinen, hetkinen Vakkataimi ei petä tälläkään kertaa kun kyseessä on vähänkin erikoisempi tapaus! Sieltäpä tämä löytyikin hurtanheisi (V. lantanoides syn. alnifolium) nimellä. Listalle siis tämäkin;)
Tällä rusoheidellä on upeat marjat, nämä kuvat ovat omalta reissultamme napattuja.
![]() |
Rodgersia podophylla, luiskavaleangervo (kuva lainattu täältä) |
Actinidia kolomikta, kiinanlaikkuköynnös |
lännenpiippuköynnös |
Acer pseudosieboldianum, koreanvaahtera kukkii (kuva täältä) |
Tämän kuvan ja tiedon löytäminen ilahdutti minua myös suuresti. Pieni koreanvaahteran taimeni saattaa joskus kukkia tällaisin punaisin kukin<3 Kovin on kyllä pikkuruisella vesalla vielä matkaa taitettavanaan ennen kukintaa;)
Loppuun vielä lähikuva tästä ”Hemulin” kasvienkeräys laatikostani, jonka löysin Billnäsin antiikkipäiviltä. Antakoon myös tämä kuva haaveillemme siivet, lepatellaan yhdessä tämän pimeän ajan yli seuraavaan kevääseen!
P.S Tietäähän muuten kaikki, että klikkaamalla kuvia, ne näkee suurempina ja nuo nimikylttien tekstitkin näkee silloin hyvin lukea!
Kiitos muistutuksesta, viikonloppuna voiskin vielä tsekata, josko kompostorista sais jotain taas tyhjennettyä. Elokuussa taisin tyhjentää viimeksi…
Kompostointi on kyllä aika ihmeellistä toimintaa. Hienosti toimii tämä luonnon kiertokulku.
Komposteja ei voi olla liikaa, haaveilen että tarttis saada lisää. Ihanaa Mustila-innostuksesi ! Totta että siellä ei voi kerralla nähdä kaikkea, pitäisi päästä käymään eri aikoina, oisko sellanen kahden viikon välein 😉 Harmi että on matkaa, mutta eihän se mahdotonta liene. Tuo mainitsemasi kirja rupesi kiinnostamaan ! Ihanan värinen tuo koreanvaahterasi !
Onko sulla Tiina sellainen altapäin tyhjennettävä? Millainen se on mielestäsi ollut? Maalle hommasivat sellainen nyt tänä kesänä ja lämmöt ovat ainakin nyt lämpimillä pysyneet ihan kohdallaan. Viimeksi kun siitä juteltiin, niin olikin sitten vaan ilmeisesti tyhjennyksen tarpeessa kun lämpötila oli painunut ihan hyväksyttyjen rajojen ala päähän.
sanos muuta, kyllä ne madot ja muut pieneliöt vaan tekevät arvokasta työtä!
Mekin tarvittaisiin toinen sellainen aumakomposti kun nyt tulee vaan mätettyä samaan kehikkoon kaikki ja vaikka sinnehän ne aina vaan "häviää", mutta jäävät vaan hyödyntämättä:( Kaksi kasaa olla pitäisi, niin saisi toinen levätä kun toiseen täyttää. Nyt siellä vielä majaili kesällä niitä käärmeitä, yöks. Ai mutta laitanhan mä sinne muuten kuritsan taimia kasvamaan, että ei nyt ihan hyödyntämättä jää kuitenkaan!
Hih, parin viikon välein Mustilaan, kannatetaan;D Kirjaa saa muuten tilata Mustilan sivuilta, vaikka joululahjaksi itsellesi;)
Hienoa, että ostit tuon kirjan, vähän nyt harmittaa, kun en ostanut itsekin ;). Ehkä todella tilaan sen Mustilasta itselleni joululahjaksi, hyvä lahjaidea! Joskus atsaleojen kukinnan aikaan vois kyllä suunnitella jotain vaikka kimppareissua Mustilaan, siellä todellakin voi käydä hyvin useita kertoja. Ovatko nuo perustajat, Tigerstedtit, haudattu Mustilaan? Kenen hauta siinä pienemmän kiven alla on? Tuo Axel T. on kai Mustilan perustaja, jos en nyt ihan väärin muista. Mutta osaisko kukaan suomentaa, mitä tuo statsråd tarkoittaa, vai mikä se täsmenne nimen alla on?
Heidet ovat todella hienoja, mullakin on niissä edelleen kylmäkäsittelyssä olevissa siemenissä pariakin heittä, mut saas nähdä milloin pääsevät maahan… Ja sit se itäminen voi olla aika huonoa, kasvusta puhumattakaan.
Ai niin, toi kasvinkeräyslaatikko, onko se sellainen peltinen, soikea lieriö? Meillä on sellainen, mut siinä ei ole tuollaisia hienoja kuvia. Siinä on nahkanauha, josta sitä voi kantaa olkapäällä.
Kyllä tuo perustajien sukuhauta on, keskellä arboretumia, varmasti heidän toiveena ollut saada viimeinen leposija juuri tuolta elämän työnsä ääreltä. Kyllä minullekin jäi valtava kaipuu palata tuonne vielä keväällä uudelleen, nähdä kun metsä puhkeaa kukkaan ja aikas upeaa olis myös nähdä niitä magnolian kukkia<3 Ainakin tuo koiranheisi on kovasti siemenistä levinnyt tuossa meillä metsäpuutarhan puolella, joten eiköhän niiden luulisi sinunkin heitesi siemenöisten lähtevän, laitat vaikka osan nyt jo syyskylvönä ja osan keväällä lampun alle! Hemulin laatikko on juuri tuollainen kun kuvailit, harmi kun meidän aikana ei enää kerätty kasveja koulussa:)
Lueskelen tässä taas Lumoavaa metsäpuistoa ja luulen että tuo statsråd on suomeksi valtioneuvos. Muita titteleitä Axelilla oli Mustilan kartanon omistaja, geologi ja dendrologi!
Mustila on minullekin inspiraation lähde. Olen sieltä kantanut milloin mitäkin taimia pihaamme. Mutta koskaan en ole vielä ehtinyt sinnen keväällä jolloin rodot kukkivat. Sanovat, että silloin se on kauneimmillaan.
Minäkin olen tehnyt jo mielessäni listaa kasveista, joita haluaisin sieltä seuraavalla vierailulla hankkia;) Ja toivottavasti pääsisin sinne jo ensi keväänä juuri parhaaseen kukinta aikaan<3 Se entisen kartanon puiston magnolia olisi mahtavaa nähdä kukassa, käsitin vain kirjasta, että tuo alue ei kuulu arboretumiin ja magnolia on jossakin korkean kuusiaidan takana piilossa:( Jospa sitä vaan vähän kehtaisi kuitenkin käydä kurkistamassa;D