Puutarhamatka Viroon – Pärnun seutu 12.–14.7.2019

Maie Vridolinin puutarha.

Lähde kanssamme Viron lomaparatiisiin, idylliseen Pärnuun, jonka kauneimpiin puutarhoihin ja kiinnostaviin taimistoihin tutustumme pidennetyn viikonloppumatkan aikana.

Lukijamatkan ohjelma 

Aivar Kaljusten saniaistarha
Tervis-kylpylän allasosasto

1. päivä, perjantai 12.7.

Päätoimittaja Maija Stenman ottaa ryhmän vastaan Viking Linen Katajanokan terminaalissa klo 9.15 ja jakaa laivaliput. Matkalaukut viedään Matka-Viitalan linja-autoon, joka tulee mukana Tallinnaan. Viking XPRS lähtee satamasta klo 10.30. Matkan aikana on mahdollista nauttia omakustanteinen lounas laivan ravintolassa.

Saavumme Tallinnaan klo 13.15 ja kokoonnumme bussille, jossa tapaamme myös oppaamme.

Ensimmäinen kohteemme on Aivar Kaljusten saniaistarha ja taimisto Lauknan kylässä. Tilalla kasvaa noin 50–60 eri saniaislajia ja lajiketta, joiden koko vaihtelee hyvin pienestä majesteetillisen suureen. Useimmat saniaiset menestyvät myös Suomessa. Pääsemme kiertämään myös Kaljusten kantopuutarhassa, jossa saniaiset kasvavat luonnollisessa ympäristössään.

Noin klo 18.00 saavumme Pärnuun, jossa majoitumme Tervis-kylpylän superior-huoneisiin (2 yötä). Hotellivieraat saavat käyttää vapaasti uima-allasosaston palveluja, joten uimapuku kannattaa ottaa mukaan.  

Äidin ja tyttären yhteinen puutarha.
Maie Vridolinin puutarha.
Pihakilpailuissa palkittu värikäs puutarha.

2. päivä, lauantai 13.7.

Aamiaisen jälkeen lähdemme oppaan kanssa tutustumaan päivän puutarhakohteisiin. Ensimmäiseksi käymme Paikusen kylässä  äidin ja tyttären yhteisessä puutarhassa, jota omistajat kutsuvat aivan itsensä näköiseksi. Huolellisesti hoidetusta puutarhasta löytyy niin kauniita näkymiä kuin hauskoja yllätyksiä ja käytännöllisiä ratkaisuja. Istutuksissa on käytetty erityisen taitavasti helppohoitoisia pensaita ja havuja.

Seuraava kohteemme on puutarhuri Maie Vridolinin kuuluisa ja upeasti kukkiva puutarha, johon hän on koonnut muhkeiksi ryhmiksi erilaisia perennoja ja koristeheiniä. Puutarha on suunniteltu siten, että kukinta jatkuu koko kauden keväästä syksyyn. Omistajalla on myynnissä puutarhansa jako- ja siementaimia.

Lounasaikaan saavumme Tammen yrttitilalle, joka on erikoistunut mauste- ja lääkekasveihin. Nautimme kevyeksi lounaaksi yrttipiirakkaa ja -teetä. Emännän valmistamia mauste- ja teesekoituksia sekä hilloja on myös myynnissä. 

Iltapäivällä käymme vielä Uulun kylässä sijaitsevassa värikylläisessä, palkitussa yksityispuutarhassa, jota kyläläisen kutsuvat nimellä ”aurinko keskellä kylää”. Istutukset ovat enimmäkseen kestäviä perinnekasveja, joiden värit ovat vahvoja ja iloisia. Juomme puutarhaa tutkiessamme myös kahvit.

Palaamme Pärnuun ja hotelliin noin klo 17.30.

Viivi Lepikin puutarha.

3. päivä, sunnuntai 14.7.

Aamiaisen jälkeen klo 9 lähdemme paluumatkalle, jonka varrella päivän kohteet sijaitsevat.

Ensimmäiseksi poikkeamme Halingan kylässa Viivi Lepikin puutarhassa, jonne  on koottu yli 4.000 eri kasvilajia ja -lajiketta eri puolilta maailmaa noin kolmen hehtaarin alueelle. Viivi Lepik pitää kotitilallaan myös taimistoa, jonka näytepuutarha hänen kotipihansa samalla on. Auringossa kylpevät nurmikkoalueet johdattavat kävijän kauemmaksi kaventuen välillä istutusten lomassa polveilevaksi nurmikkopoluksi. Laajan perennavalikoiman lisäksi istutuksissa on käytetty runsaasti erilaisia havuja ja kukkivia pensaita, jotka muodostavat taustan ja tuulensuojan pienemmille lajeille. Viivin puutarhasta on ilmestynyt juttu Kotipuutarhan numerossa 8/2018, jonka kestotilaajat löytävät lehtiarkistostamme.

Toinen kohteemme on puuvartisiin kasveihin erikoistunut taimisto, Nurga Puukool, jonka arboretumissa teemme opastetun kierroksen. Taimistolla on myynnissä paljon erikoisuuksia, joita Suomesta on vaikea löytää. www.nurgapuukool.ee

Ennen Tallinnaan saapumista nautimme matkan varrella kevyen yhteisen lounaan.

Saavumme klo 17–17.30 Tallinnan satamaan A-terminaaliin, jossa jaetaan maihinnousukortit ennen laivaan nousua. Eckerö linen m/s Finlandia lähtee kohti Helsinkiä klo 18.30. Saavumme Helsingin Länsiterminaaliin klo 20.30Huom! bussimme vie Katajanokan terminaaliin ne ryhmän jäsenet, jotka lähtiessä ovat jättäneet sinne autonsa.  

Päätoimittaja Maija Stenman

Matkan hinta on Kotipuutarhan tilaajille* 435 euroa, muille 485 euroa. Toimistomaksu 5 e/lasku.

Varaukset Matka-Viitala, p. 044-040 5140 (ma–pe 9–16) tai info@matkaviitala.fi

Hintaan sisältyy:

  • Lauttamatkat Helsinki–Tallinna–Helsinki

  • 2 yötä hotellissa, jaettu 2 hengen huone.
  • Ateriat: 2 hotelliaamiaista, 2 kevyttä lounasta.

  • Ohjelman mukaiset vierailukohteet: 4 yksityispuutarhaa, 2 taimistoa.

  • Ohjelman mukaiset bussikuljetukset.

  • Lehden edustaja mukana koko matkan ajan, suomalainen opas kohdemaassa

Lisämaksusta:

  • Yhden hengen huone 66 euroa. Viimeiseksi ilman huonekaveria ilmoittautuneen tulee ottaa yhden hengen huone, jos huonekaveria ei löydy.
  • Laivabuffet, menomatkalla 26 e/hlö, paluumatkalla 28 e/hlö.
  • B4-hytti 36 e/suunta.

Vastuullinen matkanjärjestäjä on Matka-Viitala Oy. Pidätämme oikeuden matkanjärjestäjästä riippumattomista syistä tehtäviin aikataulu- ja retkikohdemuutoksiin sekä hinnantarkastukseen viranomaismaksujen noustessa. 

Matka toteutuu, jos ilmoittautuneita on vähintään 32 henkeä. Huom! Matkalla tarvitaan passi tai henkilökortti.

 

Vastaa:

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.