Puutarhamatka Skotlantiin 3.–10.6.2021; Ylämaan helmet ja Edinburgh

Torstai 3.6.

1. päivä / Helsinki–Edinburgh–Perth

Finnairin suora lento Helsinki–Edinburgh klo 16.35–17.15. Kuljetus Edinburghin lentoasemalta suoraan Perthiin, jonne saavuttuamme syömme yhteisen kevyen tervetuloillallisen hotellissa. Majoitus The Royal George Hotel**** (1 yö). 

Branklyn garden. Kuva Ninian Reid
Branklyn garden. Kuva Ninian Reid
Rhodojen kukintaa yksityispuutarhassa.
Blairin linnan puutarhaa.

Perjantai 4.6.

2. päivä / Perth–Inverness

Aamiainen hotellissa ja lähtö noin klo 9.

Päivän ensimmäinen vierailukohteemme on harvinaisista kasveistaan tunnettu, National Trustin ylläpitämä Branklyn Garden. Sen perustivat aikoinaan John ja Dorothy Renton kasvilöytöretkeilijöiden Skotlantiin tuomien siementen avulla. Nykyisin puutarhassa käyvät kasviharrastajat eri puolilta maailmaa tutustumassa puutarhan alppiruusu-, kivikkokasvi- ja perennakokoelmiin. Jälkimmäisiin kuuluu mm. kansallinen sinivaleunikkokokoelma, jonka kukinta-aikaan vierailumme osuu. Kukassa on myös alppiruusuja sekä erilaisia kukkivia puita. 

Puolilta päivin pistäydymme Tay- ja Tummel-jokien laaksossa yksityispuutarhassa, jonka laaja alppiruusu- ja atsaleakokoelma ihastuttaa monipuolisuudellaan. Noin 1,5 hehtaarin kokoisella tontilla on metsäpuutarhan lisäksi viehättäviä perennaistutuksia, joissa parhaillaan kukkivat sinivaleunikot ja himalajanjättililjat.

Iltapäivän puolella saavumme mahtavaan Blairin linnaan, jonka kahvilassa on mahdollista nauttia lounasta. Blairin linna sijaitsee Pitlochryssä, historiallisen ylämaan maiseman sydämessä, ja se on kuulunut Athollin suvulle jo yli 700 vuoden ajan. Blairin linnalla on oma – Euroopan ainoa – seremoniallinen sotilasrykmenttinsä,  joka toimii samalla Athollin herttuan henkivartijoina. Linnaan kuuluu noin 2,5 hehtaarin kokoinen muuripuutarha, joka on kunnostettu alkuperäiseen Yrjöjen aikaiseen asuunsa. Puutarhassa on yli 100 puun hedelmätarha, kiinalainen silta sekä eteläseinustaa reunustava 275 metriä pitkä perennakäytävä.

Illaksi saavumme ylämaan pääkaupunkiin, Invernessiin, jossa majoitumme keskeisellä paikalla joen rannalla sijaitsevaan Best Western Inverness Palace Hotel & Spa**** (2 yötä). 

Inverewen puutarhan potager länsirannikolla.
Will Soosin ja Susan Pomeroyn puutarhan istutuksia.
Will Soosin ja Susan Pomeroyn puutarha.

Lauantai 5.6.

3. päivä / Inverness–Poolewe–Durnamuck–Inverness

Aamiainen hotellissa ja lähtö retkelle noin klo 8.30.

Ajamme bussilla kaunista näköalatietä pitkin vajaan kahden tunnin matkan Skotlannin länsirannikolle. Siellä ensimmäinen retkikohteemme on kuuluisa Inverewen kasvitieteellinen puutarha, jota sanotaan yhdeksi kauneimmista paikoista Skotlannissa. Tilan perusti Osgood Mckenzie 1860-luvulla Loch Eve -vuonon rantaan, jossa karun kivikon lomassa kasvoi vain kituliasta pajukkoa. Ajan myötä puutarhasta on kehittynyt eksoottisten kasvien värikylläinen keidas, jolla on mielenkiintoinen historia.

Pohjoisista leveysasteista huolimatta Pohjois-Atlantin lämpimän Golf-virran ansiosta syntynyt leuto ilmasto suosii puutarhaan istutettuja Himalajan alppiruusuja, Tasmanian eukalyptuksia, laajaa kokoelmaa Uuden Seelannin kasveja, esimerkiksi puuastereita, Brittein saarten pohjoisinta wolleminmäntyä sekä erilaisia Chilen ja Etelä-Afrikan lajeja. Suotuisaa pienilmastoa edistää myös Osgood Mckenzien istuttama 100 hehtaarin suojametsä.

Yhteinen lounas (keitto, leipä, jälkiruoka) puutarhan kahvilassa. 

Iltapäivällä käymme aiemmin Inverewen puutarhassa työskennelleiden puutarhurien Will Soosin ja Susan Pomeroyn omassa yksityispuutarhassa Little Loch Broom -vuonon rannalla.

Puutarhan kasvikokoelma on värikäs ja hyvällä maulla koottu yhdistelmä perennoja, puita, pensaita ja muurikasveja, joista monen lajin alkuperä on Etelä-Afrikassa tai Välimeren maissa. Kasvit on tuotu puutarhaan eri puolilta maailmaa, ja niiden kasvattaminen rannikon karuissa ja tuulisissa olosuhteissa on ollut haasteellista, mutta palkitsevaa. Lisäksi omistajat vaalivat luonnonkukkaniittyä, jonka taustalla kohoavat länsirannikon jylhät vuoret.

Paluu Invernessiin noin klo 18.

Aigasin kartanon ja luontokeskuksen puutarha Beaulyn lahdella.
Yksityispuutarha Invernessin lähellä.
Näkymä Loch Nessin järvelle. Kuva Karoly Lorentey.

Sunnuntai 6.6.

4. päivä /

Inverness–Fort William

Aamiaisen jälkeen vierailemme ensin Aigasin kartanon ja luontokeskuksen puutarhassa Beaulyn lahden rannalla. Viktoriaanisen kartanon puutarhaan kuuluu 1880-luvulla istutettu pieni arboretum, jossa on 61 puulajia, muun muassa jättiläispunapuu, jättituija, vuorikuusi, japanilainen hibatuija sekä nootkansypressi. Talon omistaja on innokas puutarhuri, joten talon ympäriltä löytyy myös laaja kivikkotarha, pensasistutuksia, perennapenkkejä sekä kaksi lampea.

Ennen kuin suuntaamme Loch Nessin järven kauniille rantatielle kohti länttä pistäydymme myös laajassa yksityispuutarhassa, jossa on muun muassa kolme lampea sekä pieni metsäpuutarha.

Näköalatien varrella pysähdymme katsomaan valikoituja nähtävyyksiä sekä nautimme yhteisen keitto- ja voileipälounaan. 

Majoitus Fort Williamissa aivan Caledonian kanavan vieressä, Moorings Hotel (1 yö).

Inverarayn linnan puutarhaa.
Sir ja lady Macleanin puutarha.
Ardkinglasin arboretumin luontopolku.

Maanantai 7.6.

5. päivä / Fort William–Loch Lomond

Aamiaisen jälkeen matka jatkuu ja ajamme ensin ylämaan historiaan kiinteästi liittyvän Glencoen solan läpi. Inverarayn viehättävässä pikkukaupungissa pistäydymme Argyllin herttuan kuuluisassa Inverarayn linnassa, jonka ravintolassa on mahdollisuus nauttia lounasta. Linna on toiminut kuvauspaikkana myös Downton Abbey -tv-sarjan niissä jaksoissa, joissa perhe vieraili Skotlannissa. Linnan kaikkiaan noin 5 hehtaarin kokoisessa puutarhassa kukkivat alppiruusut ja atsaleat, joille paikallinen ilmasto ja maaperä ovat erityisen suotuisat. Komea perennapuutarha sijaitsee aivan linnan yhteydessä.

Iltapäivän puolella vierailemme sir ja lady Mcleanin viehättävässä ja monipuolisessa yksityispuutarhassa, joka on perustettu jo 1700-luvun lopulla. 

Myöhemmin iltapäivällä käymme vielä Ardkinglasin arboretumissa. 1800-luvun lopulla alueelle istutettiin kasvilöytöretkien tuloksena monia uusia havulajeja, joista kasvaneet puut kuuluvat nyt Britannian historiallisten puiden Champion Tree -kokoelmaan. Muun muassa alueella kasvava jättipihta oli pitkään Britannian korkein puu.

Jatkamme matkaa Loch Lomond & The Trossachs -kansallispuiston halki ja majoitumme Lussin kylään, Lodge on Loch Lomond**** (1 yö). Hotelli sijaitsee aivan rannalla ja ikkunoista avautuu hieno näköala yli Skotlannin kauneimman järven. Yhteinen illallinen hotellissa.

Moderni yksityspuutarha Fintryssä.

Tiistai 8.6.

6. päivä / Luss–Fintry–Edinburgh

Aamiaisen jälkeen jatkamme bussillamme kohti Edinburghia. Matkalla pysähdymme Fintryssä vain harvojen tuntemassa, mutta poikkeuksellisen hienossa modernissa yksityispuutarhassa, joka on perustettu 1988 ja piiloutuu täysin talon taakse kukkulan rinteeseen. Puutarha on jaettu korkeilla leikatuilla pensasaidoilla useaan osaan, joissa kukinta ja tunnelma vaihtelevat vuodenaikojen mukaan. Pohjaratkaisu on selkeän geometrinen, mutta istutukset vaihtelevat minimalistisesta metsäpuutarhaan ja kukkaniittyihin sekä luonnonmukaisesti viljeltyyn keittiötarhaan, jossa kasvaa useita perinnelajikkeita. 

Saavumme Edinburghiin iltapäivällä, ja teemme kiertoajelun kaupungin keskustassa tutustuen sen historiaan ja keskeisiin paikkoihin. Majoitus Motel One Edinburgh-Princes Hotel (2 yötä). 

 

Edinburghin vanhaakaupunkia.

Keskiviikko 9.6.

7. päivä / Edinburgh

Aamiainen hotellissa, sen jälkeen vapaata ohjelmaa. Halukkaille noin kahden tunnin opastettu kävelykierros Edinburghin vanhassakaupungissa.

Lordi ja lady Fraserin cottage-puutarha.
Edinburghin kasvitieteellisen puutarhan ruusutarha.

Torstai 10.6.

8. päivä / Edinburgh–Helsinki

Aamiaisen jälkeen vierailu Edinburghin laitamilla lordi ja lady Fraserin viehättävän romanttisessa cottage-puutarhassa, joka tunnetaan yhtenä Skotlannin kauneimmista yksityispuutarhoista. Kooltaan se on noin 4000 m2 ja siihen kuuluva talo on rakennettu 1600-luvulla. Puutarha on kokonaan omistajiensa itse suunnittelema ja kehittynyt vähitellen vuosien varrella. Puutarhaan kuuluu myös pieni kanala sekä potager-tyylinen keittiöpuutarha, jossa kasveja viljellään punottujen pajureunusten muodostamissa kohopenkeissä. 

Viimeisenä ohjelmassa on tutustuminen Edinburghin arvostettuun kuninkaalliseen kasvitieteelliseen puutarhaan, joka on perustettu jo vuonna 1670. Sen 28 hehtaarin alueelle mahtuu runsaasti erilaisia alueita, kuten laajin kiinalaisperäisten kasvien kokoelma Kiinan ulkopuolella, 5000 eri lajin kivikkopuutarha tai mykistävät 165 metriä pitkä perennakäytävä. Uusin alueen puutarhoista on vuonna 2006 avattu kuningataräidin muistopuutarha. Mahdollisuus omakustanteiseen ateriaan puutarhan ravintolassa.

Finnairin suora lento Edinburgh–Helsinki 18.00–22.30.

Matkan hinta on Kotipuutarhan tilaajille* 2.015 euroa, muille 2.075 euroa.

Varaukset verkkokaupasta www.kontiki.fi tai Kon-Tiki Tours, p. (09) 466 300 tai ilmoittautumiset@kontiki.fi.

Huom! Koska puutarhat ovat laajoja ja moni niistä sijaitsee rinteessä, matka ei sovi liikuntaesteisille.

Hintaan sisältyy:

  • Finnairin lennot Helsinki–Edinburgh–Helsinki. 
  • Lentoverot (tammikuussa 2021) ja matkalaukut ruumaan (max 23 kg/hlö).
  • 7 yötä hotellissa, jaettu 2 hengen huone.
  • Puolihoito retkipäivinä: 7 hotelliaamiaista, 2 lounasta, 2 illallista.
  • Ohjelman mukaiset vierailukohteet: 13 puutarhaa.
  • Ohjelman mukaiset bussikuljetukset ja nähtävyydet.
  • Suomalainen opas ja lehden edustaja mukana koko matkan ajan.

Lisämaksusta:

Yhden hengen huone 459 euroa. Ilman huonekaveria matkustavan tulee varautua ottamaan yhden hengen huone.

Vastuullinen matkanjärjestäjä on Oy Kon-Tiki Tours Ltd. Pidätämme oikeuden matkanjärjestäjästä riippumattomista syistä tehtäviin aikataulu- ja retkikohdemuutoksiin sekä hinnantarkastukseen viranomais-, polttoaine- tai lentoverokustannusten noustessa. 

Matka toteutuu, jos ilmoittautuneita on
vähintään 25 henkeä.

 

Vastaa:

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.