Hollannin viehättävät puutarhat 16.–19.8.2018

Vapaita paikkoja on lisäksi näillä kesän 2018 matkoilla:


Lukijamatkan ohjelma, Hollanti 

Yksityispuutarha Bantissa.
Yksityispuutarha Espelissä.
Romanttinen cottage-puutarha St. Janskloosterissa.

Torstai 16.8.

Helsinki–Amsterdam–Zwolle

Finnairin lento Helsinki–Amsterdam klo 8.10–9.40. Käymme päivän aikana kolmessa erilaisessa yksityispuutarhassa.

Ensimmäisessä kohteessa omistajat ovat luoneet tunnelmallisen ja väreiltään harmonisen yksityispuutarhan 3.500 neliömetrin tontille. Rakennustyö alkoi 1988 ja jo 1996 puutarha avattiin myös yleisölle. Edelleen omistajat kuitenkin hoitavat sitä itse.  Leikattujen pyökkiaitojen rajaamat yhdeksän erilaista puutarhahuonetta tarjoavat paljon vaihtelevaa katseltavaa: vehreitä varjopaikkoja, auringossa kylpeviä runsaita perennapenkkejä, vesipuutarhan, terasseja, huvimajoja sekä pergolakäytäviä. Väriteemojen mukaan istutetut perennapenkit ovat omistajien intohimo ja kuvastavat heidän rakkauttaan kasveihin sekä niiden yhdistelmiin.

Päivän toisessa yksityispuutarhassa omistajat kertovat kiinnittäneensä erityistä huomiota lehtien muotoihin ja väreihin, sillä kukinta menee nopeasti ohi. Luodakseen kiinnostavan puutarhan ilman näyttävää kukintaa omistajat ovat istuttaneet paljon perennoja, pensaita ja puita, joiden lehdet ovat sävyltään harmaita, punaisia, keltaisia ja kirjavia. Puutarhassa on myös iso lampi, jonka omistaja on kaivanut lapiolla ja paljain käsin. Koska puutarha sijaitsee noin neljä metriä merenpinnan tason alapuolella, kasvu on rehevää ja kosteutta on riittävästi. Useimmat puutarhan istutuksista ovat kohopenkeissä, joiden reunukset on siistitty maanpeittoperennoilla.

Kolmannessa kohteessa puutarhaa ympäröi vanha kivimuuri, jonka yli avautuu näkymä De Widen -luonnonsuojelualueelle. Romanttisessa cottage-puutarhassa sekä talon edusta että takapiha tulvivat värejä ja kasveja. Pensasaitojen väliin ja vanhan päärynäpuun juurelle on sijoitettu leikkisän villeinä yhdistelminä ruusuja, kärhöjä, pensaita, koristeheiniä ja perennoja. Joka kesä istutuksiin tuovat oman lisänsä kesäkukat, jotka kylväytyvät itse minne milloinkin. Talon itäpuolella on lisäksi yrttitarha ja värikäs keittiötarha. Jotta vierailijat voisivat nauttia kukinnasta paremmin, eri puolille puutarhaa on sijoitettu penkkejä, joilla voi rauhassa levähtää. 

Majoitumme illansuussa keskiaikaisen Zwollen kaupungin keskustaan, vanhaan aatelistaloon perustettuun hotelliin Bilderberg Wientjes Zwolle**** (2 yötä). Yhteinen illallinen noin klo 19.

Ada Hoffmanin vesipuutarha.
Mien Ruysin puutarha.
Priona-puutarha

Perjantai 17.8.

2. päivä / Zwollen ympäristö 

Hotelliaamiaisen jälkeen lähdemme puutarhavierailuille klo 8.30.

Aamun ensimmäinen retkikohteemme on vesipuutarha, jonka omistaja Ada Hoffman on kirjoittanut useita lampia koskevia kirjoja. Oman puutarhansa hän perusti 2,25 hehtaarin tontille vuonna 1987. Alueella on kaikkiaan 50 erikokoista lampea, joiden ympärille Ada Hoffman on istuttanut laajan kokoelman perennoja, puita ja pensaita. Lammissa kasvavat lisäksi lukemattomat eri lumpeet ja muut vesikasvit. Ympäristö on suosiollinen myös linnuille ja luonnoneläimille, ja puutarhan vihreäsammakkopopulaatio on koko Hollannin suurin. Linnuista kuningaskalastaja on puutarhassa usein nähty vieras, ja näin loppukesästä perhoset tulevat mielellään puutarhaan. Puutarhassa noudatetaan Ada Hoffmanin kehittämää biologista menetelmää, jolla lampien vesi pysyy kirkkaana ilman suodattimia tai kemikaaleja.

Puolen päivän aikaan vuorossa on Mien Ruysin puutarha. Mien Ruys (1904–1999) oli yksi Hollannin tunnetuimmista maisema-arkkitehdeistä, joka keskittyi erityisesti pienten kaupunkipuutarhojen suunnitteluun. Lapsuudenkotinsa ympärille perustamassaan puutarhassa hän luo katsauksen puutarha-arkkitehtuuriin vuodesta 1924 alkaen, jolloin hän perusti puutarhan vanhimmat osat. Alueella on yhteensä 30 erilaista puutarhatilaa, joiden luonne, kasvit ja istutustyylit vaihtelevat vapaamuotoisesta 20-luvun varjotarhasta Ruysin viimeisinä vuosinaan perustamaan kokeelliseen heinäpuutarhaan. Vierailun aikana syömme yhteisen keittolounaan puutarhan teehuoneessa. Puutarhassa on myös pieni taimimyymälä.

Myöhemmin iltapäivällä vierailemme Priona-puutarhassa. Sen ovat perustaneet Henk Gerritsen ja Anton Schlepers Mien Ruysin filosofian mukaan yhdistämällä vahvan suunnittelun villiin istutustyyliin, jonka inspiraationa ovat toimineet Keski- ja Etelä-Euroopan luonnonkukkaniityt. Tavoitteena on ollut lisäksi koota pehmeät, pyöreät muodot ja suorat linjat tasapainoiseksi harmoniaksi sekä hoitaa puutarhaa ilman kemiallisia lannoitteita ja torjunta-aineita. Prionan tyyli tasapainottelee hoidetun puutarhan ja luonnontilaisen alueen rajamailla tuoden uutta ja erilaista näkökulmaa perinteiseen puutarha-ajatteluun.

 

Maatilan puutarha.
De Wierssen kartanon päärakennus.
De Boschhoeven taimiston näytepuutarha.

Lauantai 18.8.

3. päivä /Zwolle–Arnhem

Aamiainen hotellissa ja lähtö retkelle noin klo 8.30.

Ensimmäiseksi aamulla vierailemme vanhan maatilan puutarhassa. Tilan emäntä kertoo, ettei puutarha kiinnostanut häntä ensin lainkaan, kun hän naimisiin mentyään vuonna 1985 muutti miehensä maatilalle. Saadakseen villiintyneen puutarhan jonkinlaiseen kuntoon hän teetti sinne puutarhasuunnitelman ja ilmoitti sen tilatessaan, ettei aio nähdä puutarhan eteen paljonkaan vaivaa. Niinpä hän sai havupuutarhan, joka oli helppohoitoinen, mutta josta hän ei erityisemmin pitänyt. Vähitellen hän alkoi muokata sitä iäkkään naapurinsa neuvomana, ja pian hän innostui puutarhastaan ja kasveista toden teolla. Vuosien myötä puutarha on muuttunut täysin, ja nykyisin hän viettää siellä kaiken vapaa-aikansa suunnitellen ja istuttaen aina uusia yhdistelmiä. 

Ennen puolta päivää saavumme 1600-luvulta peräisin olevaan De Wierssen kartanoon, jota ympäröivät ikivanhat tammet ja pyökit. Kartano on ollut saman suvun hallussa jo yli 300 vuotta. Ruusutarha ja syvännepuutarha ovat 1900-luvun alusta. Toisen maailmansodan aikana rappiolle päässeet keittiötarha ja perennapenkit on kunnostettu vanhaan loistoonsa, ja nykyisin keittiöpuutarhaa ja hedelmätarhaa hoidetaan luomumenetelmin. Syömme talossa yhteisen lounaan, jonka jälkeen opastettu kierros.

Iltapäivällä vuorossa on vielä De Boschhoeven taimisto, jonka näytepuutarha ja koristeellinen keittiötarha ovat loppukesästä parhaimmassa loistossaan. Taimisto on keskittynyt kasvattamaan samoja kestäviä kasveja, joita kasvaa sen näytepuutarhassa. Lisäksi myynnissä on paljon kukkasipuleita ja erityisesti laaja valikoima erilaisia harvinaisia lumikelloja.

Yöpyminen Arnhemin vanhan historiallisen keskustan tuntumassa, Holiday Inn Express Arnhem*** (1 yö).

Piet ja Anja Oudolfin yksityispuutarha.
Puutarhakirjailijan yksityispuutarha Barneveldissä.

Sunnuntai 19.8.

4. päivä / Arnhem–Amsterdam–Helsinki

Aamiainen hotellissa ja lähtö retkelle noin klo 8.30.

Aamulla suuntaamme ensimmäiseksi Hummeloon, Piet ja Anja Oudolfin kuuluisaan puutarhaan, joka tämän vuoden jälkeen suljetaan kokonaan vierailijoilta. Piet Oudolf tunnetaan koristeheiniä ja vapaamuotoisia perennaistutuksia yhdistävän preeriatyylin kehittäjänä, ja hänen suunnittelemansa puutarhat ovat suosittuja matkailukohteita kaikkialla maailmassa. Niistä tunnetuimpia ovat mm. Enköpingin puistot Ruotsissa ja vanhan ilmaradan paikalle rakennettu High Line -puutarha New Yorkissa. Omassa yksityispuutarhassaan Oudolf on kokeillut kasvien menestymistä ja erilaisia kasviyhdistelmiä. Puutarhan yhteydessä aiemmin ollut taimisto on suljettu jo muutama vuosi sitten.

Yhteinen lounas puolen päivän aikaan.

Iltapäivällä vierailemme vielä paluumatkalla Amsterdamiin laajassa yksityispuutarhassa Barneveldissä. Nykyiset omistajat hankkivat talon ja sitä ympäröineen 3.000 neliömetrin puutarhan vuonna 2000, jolloin puutarha muodostui useista pensasaitojen rajaamista huonetiloista. Muutamaa vuotta myöhemmin he saivat ostettua 7.000 m2 lisää maata, johon he alkoivat vähitellen laajentaa puutarhaa. Omistajapariskunnasta rouva on puutarhakirjailija, jonka intohimona on suunnitella istutusten värejä ja lehtimuotojen yhdistelmiä. Aviomies puolestaan on keskittynyt nurmikon ja pensasaitojen hoitoon sekä raskaampiin ylläpitotöihin ja puutarhan valokuvaukseen. Niinpä vanhoja istutuksia on paljolti uusittu, ja aivan uusia lisäyksiä ovat laajat perennapenkit, varjotarha, pensaspuutarha ja kasvihuone. 

Lento Amsterdam–Helsinki klo 18.50–22.10. 

 

Matkan hinta on Kotipuutarhan tilaajille* 1.195 euroa, muille 1.265 euroa.

Varaukset verkkokaupasta www.kontiki.fi tai Kon-Tiki Tours, p. (09) 466 300 tai ilmoittautumiset@kontiki.fi.

Huom! Koska puutarhat ovat laajoja ja niissä kävellään paljon, matka ei sovi liikuntaesteisille.

Hintaan sisältyy:

  • Finnairin lennot Helsinki–Amsterdam–Helsinki lentoveroineen. 
  • 3 yötä hotellissa, jaettu 2 hengen huone.
  • Puolihoito: 3 hotelliaamiaista, 3 lounasta ja 1. päivänä lounaspaketti bussiin, 1 illallinen.
  • Ohjelman mukaiset vierailukohteet: 7 yksityispuutarhaa, 3 julkista puutarhaa, 1 taimisto.
  • Ohjelman mukaiset bussikuljetukset.
  • Suomalainen opas kohteessa ja lehden edustaja mukana koko matkan ajan.

Lisämaksusta:

• Yhden hengen huone 410 euroa. Viimeiseksi ilman huonekaveria ilmoittautuneen tulee ottaa yhden hengen huone, jos huonekaveria ei löydy.

Vastuullinen matkanjärjestäjä on Oy Kon-Tiki Tours Ltd. Pidätämme oikeuden matkanjärjestäjästä riippumattomista syistä tehtäviin aikataulu- ja retkikohdemuutoksiin sekä hinnantarkastukseen viranomais-, polttoaine- tai lentoverokustannusten noustessa. Hinnat perustuvat lokakuussa 2017 voimassa olleisiin valuutta- ja verotietoihin.

Matka toteutuu, jos ilmoittautuneita on
vähintään 25 henkeä.

Maija Stenman

Lehden edustajana matkalla on päätoimittaja Maija Stenman.

 

Vastaa:

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.