Puutarhamatka Hollantiin 8.–11.8.2019

Maatilan puutarha Albergenissa.

Paljon kiitosta saanut loppukesän kierroksemme Hollannin kauneimmissa puutarhoissa on ohjelmassa myös tänä vuonna. Varaa paikkasi ja lähde mukaan Keski-Euroopan kiinnostavimpaan puutarhamaahan! Lähes joka kohteessa on myynnissä myös edullisia taimia.

Lukijamatkan ohjelma, Hollanti 

Huolellisesti suunniteltu yksityispuutarha Bantissa.
Maanpeitekasveilla leikittelevä yksityispuutarha Espelissä.
Romanttinen cottage-puutarha St.Janskloosterissa.

1. päivä, torstai 8.8.

Helsinki–Amsterdam–Zwolle

Finnairin lento Helsinki–Amsterdam klo 8.10–9.40. Käymme päivän aikana kolmessa erilaisessa puutarhassa.

Ensimmäisessä kohteessa omistajat ovat luoneet tunnelmallisen ja väreiltään harmonisen yksityispuutarhan 3.500 neliömetrin tontille. Rakennustyö alkoi 1988 ja jo 1996 puutarha avattiin myös yleisölle. Edelleen omistajat kuitenkin hoitavat sitä itse.  Leikattujen pyökkiaitojen rajaamat yhdeksän erilaista puutarhahuonetta tarjoavat paljon vaihtelevaa katseltavaa: vehreitä varjopaikkoja, auringossa kylpeviä runsaita perennapenkkejä, vesipuutarhan, terasseja, huvimajoja, pergolakäytäviä sekä viehättävän valkoisen puutarhan, joka on toteutettu Sissinghurstin kuuluisan puutarhan inspiroimana. Väriteemojen mukaan istutetut perennapenkit ovat omistajien intohimo ja kuvastavat heidän rakkauttaan kasveihin sekä niiden yhdistelmiin. Siemen- ja jakotaimia myynnissä.

Päivän toisessa yksityispuutarhassa omistajat kertovat kiinnittäneensä erityistä huomiota lehtien muotoihin ja väreihin, sillä kukinta menee nopeasti ohi. Luodakseen kiinnostavan puutarhan ilman näyttävää kukintaa omistajat ovat istuttaneet paljon perennoja, pensaita ja puita, joiden lehdet ovat sävyltään harmaita, punaisia, keltaisia ja kirjavia. Erityisesti maanpeittoperennoja on tässä puutarhassa käytetty todella taitavasti. Puutarhassa on myös iso lampi, jonka omistaja on kaivanut lapiolla ja paljain käsin. Koska puutarha sijaitsee noin neljä metriä merenpinnan tason alapuolella, kasvu on rehevää ja kosteutta on riittävästi. Siemen- ja jakotaimia myynnissä.

Kolmannessa kohteessa puutarhaa ympäröi vanha kivimuuri, jonka yli avautuu näkymä De Widen -luonnonsuojelualueelle. Romanttisessa cottage-puutarhassa sekä talon edusta että takapiha tulvivat värejä ja kasveja. Pensasaitojen väliin ja vanhan päärynäpuun juurelle on sijoitettu leikkisän villeinä yhdistelminä ruusuja, kärhöjä, pensaita, koristeheiniä ja perennoja. Joka kesä istutuksiin tuovat oman lisänsä kesäkukat, jotka kylväytyvät itse minne milloinkin. Talon itäpuolella on lisäksi yrttitarha ja värikäs, kukkaisa keittiötarha. Jotta vierailijat jaksavat nauttia kukinnasta paremmin, eri puolille puutarhaa on sijoitettu penkkejä, joilla voi rauhassa levähtää. Siemen- ja jakotaimia myynnissä. 

Majoitumme illansuussa keskiaikaisen Zwollen kaupungin keskustaan, vanhaan aatelistaloon perustettuun hotelliin Bilderberg Wientjes Zwolle**** (2 yötä). Yhteinen illallinen noin klo 19.

Ada Hoffmanin vesipuutarhan istutuksia ja lumpeita.
Yksi puutarhasuunnittelija Mien Ruysin kotitilan puutarhahuoneista.
Priona-puutarhan tunnelmallinen terassi.

2. päivä, perjantai 9.8.

Zwollen ympäristö 

Hotelliaamiaisen jälkeen lähdemme puutarhavierailuille klo 8.30.

Aamun ensimmäinen retkikohteemme on vesipuutarha, jonka omistaja Ada Hoffman on kirjoittanut useita lampia koskevia kirjoja. Oman puutarhansa hän perusti 2,25 hehtaarin tontille vuonna 1987. Alueella on kaikkiaan 50 erikokoista lampea, joiden ympärille Ada Hoffman on istuttanut laajan kokoelman perennoja, puita ja pensaita. Lammissa kasvavat lisäksi lukemattomat eri lumpeet ja muut vesikasvit. Ympäristö on suosiollinen myös linnuille ja luonnoneläimille, ja puutarhan vihreäsammakkopopulaatio on koko Hollannin suurin. Linnuista kuningaskalastaja on puutarhassa usein nähty vieras, ja näin loppukesästä perhoset tulevat mielellään puutarhaan. Puutarhassa noudatetaan Ada Hoffmanin kehittämää biologista menetelmää, jolla lampien vesi pysyy kirkkaana ilman suodattimia tai kemikaaleja.

Puolen päivän aikaan vuorossa on Mien Ruysin puutarha. Mien Ruys (1904–1999) oli yksi Hollannin tunnetuimmista maisema-arkkitehdeistä, joka keskittyi erityisesti pienten kaupunkipuutarhojen suunnitteluun. Lapsuudenkotinsa ympärille perustamassaan puutarhassa hän luo katsauksen puutarha-arkkitehtuuriin vuodesta 1924 alkaen, jolloin hän perusti puutarhan vanhimmat osat. Alueella on yhteensä 30 erilaista puutarhatilaa, joiden luonne, kasvit ja istutustyylit vaihtelevat vapaamuotoisesta 20-luvun varjotarhasta Ruysin viimeisinä vuosinaan perustamaan kokeelliseen heinäpuutarhaan. Puutarhoissa on hyvät opasteet kasvien tunnistamiseen. Vierailun aikana syömme yhteisen keittolounaan puutarhan teehuoneessa. Puutarhassa on myös pieni taimimyymälä.

Myöhemmin iltapäivällä vierailemme Priona-puutarhassa. Sen ovat perustaneet Henk Gerritsen ja Anton Schlepers Mien Ruysin filosofian mukaan yhdistämällä vahvan suunnittelun villiin istutustyyliin, jonka inspiraationa ovat toimineet Keski- ja Etelä-Euroopan luonnonkukkaniityt. Tavoitteena on ollut lisäksi koota pehmeät, pyöreät muodot ja suorat linjat tasapainoiseksi harmoniaksi sekä hoitaa puutarhaa täysin ilman kemiallisia lannoitteita ja torjunta-aineita tai edes lisäkastelua. Prionan tyyli tasapainottelee hoidetun puutarhan ja luonnontilaisen alueen rajamailla tuoden uutta ja erilaista näkökulmaa perinteiseen puutarha-ajatteluun.

 

Yksityiskohta maatilan puutarhassa.
De Wierssen kartano ja vallihauta.
De Boschoeven taimiston näytepuutarhan potager.

3. päivä, lauantai 10.8.

Zwolle–Arnhem

Aamiainen hotellissa ja lähtö retkelle noin klo 8.30.

Ensimmäiseksi aamulla vierailemme vanhan maatilan puutarhassa. Tilan emäntä kertoo, ettei puutarha kiinnostanut häntä ensin lainkaan, kun hän naimisiin mentyään vuonna 1985 muutti miehensä maatilalle. Saadakseen villiintyneen pihan jonkinlaiseen kuntoon hän teetti sinne puutarhasuunnitelman ja ilmoitti sen tilatessaan, ettei aio nähdä puutarhan eteen paljonkaan vaivaa. Niinpä hän sai havupuutarhan, joka oli helppohoitoinen, mutta josta hän ei erityisemmin pitänyt. Vähitellen hän alkoi muokata sitä iäkkään naapurinsa neuvomana, ja pian hän innostui puutarhastaan ja kasveista toden teolla. Vuosien myötä puutarha on muuttunut hurmaavaksi kukkamereksi, ja nykyisin omistaja viettää siellä kaiken vapaa-aikansa suunnitellen ja istuttaen aina uusia yhdistelmiä. Siemen- ja jakotaimia myynnissä. 

Ennen puolta päivää saavumme 1600-luvulta peräisin olevaan De Wierssen kartanoon, jota ympäröivät ikivanhat tammet ja pyökit. Kartano on ollut saman suvun hallussa jo yli 300 vuotta. Teemme kävelykierroksen kartanon puistossa, jossa oppaamme kertoo meille De Wierssen maisemapuutarhan suunnittelussa käytettyjä niksejä. Yhteinen kevyt lounas.

Illansuussa vuorossa on vielä De Boschhoeven taimisto, jonka näytepuutarha ja koristeellinen potager-tyylinen keittiötarha ovat loppukesästä parhaimmassa loistossaan. Taimisto on keskittynyt kasvattamaan samoja kestäviä kasveja, joita kasvaa sen näytepuutarhassa, ja valikoimissa on myös meillä Suomessa harvemmin nähtyjä erikoisuuksia. 

Yöpyminen Arnhemin vanhan historiallisen keskustan tuntumassa, Holiday Inn Express Arnhem*** (1 yö).

Yksi De Tuinen van Appelternin mallipuutarhoista.
Piet Oudolfin suunnittelema De Vlinderhof Utrechtissa.

4. päivä, sunnuntai 11.8.

Arnhem–Appeltern–Utrecht– Amsterdam–Helsinki

Aamiainen hotellissa ja lähtö retkelle noin klo 8.30.

Ensimmäinen kohteemme on Hollannin laajin ideapuutarha, De Tuinen Van Appeltern, jossa 23 hehtaarin alueelle on 35 vuoden aikana rakennettu noin 200 pienempää mallipuutarhaa. Niistä on helppo poimia inspiraatiota omalle pihalle vaikka väriyhdistelmiin, perennavalintoihin, rakenteisiin ja luontoystävällisiin ratkaisuihin. Tutustumme alueeseen kukin omaan tahtiin. Puutarhassa on useita ruokapaikkoja lounastamiseen sekä myös taimimyyntiä.

Iltapäivällä poikkeamme matkalla lentokentälle vielä Utrechtin Maximaparkissa, johon on istutettu Piet Oudolfin suunnittelema De Vlinderhofin perennapuutarha. Maailmankuulun suunnittelijan tunnusomainen tyyli tulee De Vlinderhofissa hienosti esiin. Koristeheinien ja tarkoin värikoordinoitujen perennojen toistensa lomassa soljuvat muodostavat suorastaan unenomaisia, aaltoilevia istutuksia. Vaikka kasvivalikoima on yllättävän suppea, vain noin 100 lajia ja lajiketta, niiden taitava toisto tekee lopputuloksesta monipuolisen ja harmonisen kokonaisuuden.

Lento Amsterdam–Helsinki klo 18.50–22.10. 

 

Matkan hinta on Kotipuutarhan tilaajille* 1.275 euroa, muille 1.325 euroa.

Varaukset verkkokaupasta www.kontiki.fi tai Kon-Tiki Tours, p. (09) 466 300 tai ilmoittautumiset@kontiki.fi.

Huom! Koska puutarhat ovat laajoja ja niissä kävellään paljon, matka ei sovi liikuntaesteisille.

Hintaan sisältyy:

  • Finnairin lennot Helsinki–Amsterdam–Helsinki lentoveroineen. 
  • 3 yötä hotellissa, jaettu 2 hengen huone.
  • Puolihoito: 3 hotelliaamiaista, 2 lounasta ja 1. päivänä lounaspaketti bussiin, 1 illallinen.
  • Ohjelman mukaiset vierailukohteet: 6 yksityispuutarhaa, 4 julkista puutarhaa, 1 taimisto.
  • Ohjelman mukaiset bussikuljetukset.
  • Suomalainen opas kohteessa ja lehden edustaja mukana koko matkan ajan.

Lisämaksusta:

• Yhden hengen huone 410 euroa. Viimeiseksi ilman huonekaveria ilmoittautuneen tulee ottaa yhden hengen huone, jos huonekaveria ei löydy.

Vastuullinen matkanjärjestäjä on Oy Kon-Tiki Tours Ltd. Pidätämme oikeuden matkanjärjestäjästä riippumattomista syistä tehtäviin aikataulu- ja retkikohdemuutoksiin sekä hinnantarkastukseen viranomais-, polttoaine- tai lentoverokustannusten noustessa. Hinnat perustuvat lokakuussa 2018 voimassa olleisiin valuutta- ja verotietoihin.

Matka toteutuu, jos ilmoittautuneita on
vähintään 25 henkeä.

Lehden edustajana matkalla on päätoimittaja Maija Stenman.


 

Vastaa:

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.