Puutarhamatka Englantiin – Cotswold 3.–7.6.2019

MATKA ON TÄYNNÄ, VOIT ILMOITTAUTUA JONOTUSLISTALLE

Matkusta kanssamme eteläisen Englannin kauneimpiin seutuihin kuuluvalle Cotswoldin alueelle, jonka upeista puutarhoista löytyy ideoita runsain määrin.

Cotswoldilainen maalaiskylä. Kuva Steve Slater
Kasvikeräilijän yksityispuutarha.
Blenheimin palatsin italialainen puutarha. Kuva Glen Bowman
Hotelli the Wood Norton puutarhoineen.

1. päivä, maanantai 3.6.
Helsinki – Lontoo Heathrow – Evesham

Kokoontuminen aamulla klo 6 Helsinki-Vantaan lentokentällä ja ilmoittautuminen päätoimittaja Maija Stenmanille. Finnairin lento Helsinki–Lontoo klo 8.00–9.10. Paikallinen suomenkielinen opas on ryhmäämme vastassa lentokentällä.

Kuljetus lentokentältä kasvikeräilijän puutarhaan lähelle Oxfordia. Monipuolisessa, intohimolla vaalitussa puutarhassa on nurmialueen ympärille muodostuneiden perennapenkkien lisäksi muun muassa kivikkokasvialue sekä kasvihuone. Kahvi/tee- ja kakkutarjoilu puutarhassa.

Puolen päivän aikaan ajamme Winston Churchillin upeaan syntymäkotiin, Blenheimin palatsiin, joka on monumentaalinen kartano Oxfordin luoteispuolella. Sen rakentaminen alkoi vuonna 1705 lahjaksi Marlboroughin herttualle John Churchillille hänen voittoisan Ranskan-sotaretkensä jälkeen. Palatsi on tyyliltään harvinaista englantilaista barokkia, ja se on suunniteltu ennen kaikkea katsottavaksi kaukaa. Laajan maisemapuiston (noin 500 ha) palatsin ympärillä on suunnitellut 1700-luvun puolivälin jälkeen kuuluisa maisema-arkkitehti Lancelot ”Capability” Brown, ja sitä pidetään yhtenä hänen merkittävimmistä töistään. Alueella on muun muassa ikivanhoja tammia 1100-luvulta. Ihailemme maisemapuutarhan keskeisiä elementtejä palatsista käsin ja tutustumme lähemmin Italialaiseen puutarhaan, ruusutarhaan, vesiterasseihin sekä hiljattain kunnostettuun Salaiseen puutarhaan. Blenheimin palatsi ympäristöineen kuuluu Unescon maailmanperintökohteisiin. Nautimme kierroksen yhteydessä yhteisen keittolounaan palatsin ravintolassa.

Illansuussa saavumme Eveshamiin, jossa majoitumme maaseutukartanossa sijaitsevaan hotelliin The Wood Norton**** (2 yötä). Viktoriaanisessa, suojellussa kartanossa asui 1800-luvun loppupuolella Ranskan viimeinen kruununperijä, Orleansin herttua Philippe, joka joutui lähtemään Ranskasta maanpakoon ja asettui Englannin maaseudulle. Toisen maailmansodan aikana kartanoon oli evakuoitu Lontoosta BBC:n radiolähetystoiminta studioineen. Sieltä lähetettiin myös radion viihdeohjelmiin kätketyt salakieliset viestit Keski-Euroopan vastarintaliikkeille.

Yhteinen illallinen hotellissa.

Laaja ja monipuolinen yksityispuutarha Pohjois-Cotswoldissa.
Maisemasuunnittelija Jinny Blomin suunnittelema yksityispuutarha.
Hidcote Manorin valkoinen puutarha. Kuva Robyn Cox

2. päivä, tiistai 4.6.
Pohjois-Cotswold

Hotelliaamiaisen jälkeen suuntaamme yksityispuutarhaan, joka sijaitsee laajalla tontilla perinteisen cotswoldilaisen kylän sydämessä, aivan kirkon vieressä. Puutarha koostuu useista erilaisista ja erikokoisista osista, joiden monipuoliset istutukset on suunniteltu näyttämään kiinnostavilta vuoden ympäri. Puutarhasta löytyy myös muurien ympäröimä keittiöpuutarha, hedelmätarha, ruusutarha, syvännepuutarha, saniaistarha sekä puurakenteinen kasvihuone ja pieni kanala. Kahvi/tee- ja kakkutarjoilu puutarhassa.

Lounasaikaan vierailemme Chelsean puutarhanäyttelyistä suosioon nousseen maisema-arkkitehdin, Jinny Blomin suunnittelemassa yksityispuutarhassa. Itse rakennus on 1400-luvulla rakennettu I-luokan Tudor-tyylinen suojelukohde. Noin kolmen hehtaarin kokoinen tontti jakautuu kaikkiaan 18 erilaiseksi puutarhahuoneeksi, joissa yhdistyy hienosti perinteinen englantilainen cottage-tyyli moderniin puutarhasuunnitteluun. Opastettu kierros ja  yhteinen kevyt lounas puutarhassa.

Iltapäivällä tutustumme maailmankuuluun arts&crafts-puutarhaan, Hidcote Manoriin. Sen historia alkaa 1900-luvun alusta, jolloin amerikkalainen Lawrence Johnston asettui äitinsä kanssa Britanniaan ja Johnstonin äiti osti Hidcote Manorin tilan vuonna 1907. Johnston halusi muuttaa taloa ympäröivän alueen puutarhaksi, ja haki siihen inspiraatiota cottage-puutarhatyylin luojan, Gertrude Jekyllin, ja taiteilija-puutarhasuunnittelija Alfred Parsonsin töistä. Heidän oppiensa mukaan alue jaettiin pienempiin, pensasaitojen rajaamiin tiloihin, joilla oli kaikilla erilainen luonne ja teema. Näihin kuuluvat muun muassa valkoinen puutarha ja verenpisarapuutarha. Johnston luovutti Hidcote Manorin vuonna 1947 National Trustille, jonka tärkeimpiin ja jäljitellyimpiin puutarhoihin se on siitä asti kuulunut.

Yhteinen illallinen hotellissa.

Mill Dene -puutarhan lampi. Kuva Karen Roe
Lehtivärejä Batsfordin arboretumissa.
Taidekauppiaan puutarha Keski-Cotswoldissa.

3. päivä, keskiviikko 5.6.
Evesham – Cirencester

Aamiaisen jälkeen ensimmäinen kohteemme on vanhan vesimyllyn ja lammen ympärille sijoittuva romanttinen Mill Dene -puutarha. Puutarha sai alkunsa, kun vastavihitty nuoripari Wendy ja Barry Dare vuonna 1965 hankki ikivanhan ja rapistuneen vesimyllyn omistukseensa ja muutti sen kodikseen ja lammen ympäryksen puutarhaksi. Daren pariskunta ei tiennyt aloittaessaan mitään puutarhanhoidosta, mutta vähitellen taidot kasvoivat ja myöhemmin Wendy Dare sai kutsun jopa Chelsean puutarhanäyttelyn kilpailutuomariksi. Puutarhaan kuuluu muun muassa varjotarha, erinomainen yrttitarha ja ruusukäytävä.

Tämän jälkeen suuntaamme Batsfordin arboretumiin, jossa on opastettu kierros sekä aikaa omatoimiseen lounaaseen ja puutarhamyymälään. Arboretum on kooltaan noin 22 hehtaaria ja sen alueella kasvaa 2.900 puuta. Merkittävä osa kokoelmaa ovat japaninvaahterat, magnoliat, männyt, tammet ja pihlajat. Arboretum sai alkunsa 1800-luvun lopulla, kun tilan peri Redesdalen paroni Algernon Freeman-Mitford, joka oli matkustellut laajalti Aasiassa ja kehitti alueesta luonnonmukaista, Kiinan ja Japanin inspiroimaa maisemapuutarhaa. Nykyisin arboretumin omistaa hyväntekeväisyyssäätiö, ja sen myymälässä on laaja valikoima puutarhatarvikkeita ja taimia.

Myöhemmin iltapäivällä käymme taidevälittäjän puutarhassa, joka sijoittuu 1500-luvun cotswoldilaistalon ympärille. Noin 1,5 hehtaarin alueelta löytyy mm. solmupuutarha, potager, ruusutarha, perennaistutuksia, kuupuutarha ja vesipuutarha. Puutarha on omistajan vuonna 2010 yllättäen menehtyneen taiteilijavaimon rakkaudella suunnittelema, ja leski kertoo pyrkivänsä puutarhurin avulla pitämään sen sellaisena kuin miksi vaimo sen halusi.

Yöksi majoitumme Cirencesterin roomalaisajalta periytyvän kaupungin laidalle, Hotel Stratton House*** (1 yö).

Walesin Prinssin puutarha Tetburyssä.
Francis Hotel Bathin historiallisessa keskustassa.
Bathin kaupunkia.

4. päivä, torstai 6.6.
Cirencester – Salisbury – Bath

Suunniteltu vierailu Highgroven puutarhaan on valitettavasti peruuntunut meistä riippumattomista syistä. Aamupäivällä vierailemme sen sijaan puutarhasuunnittelija Frances Raschin omassa kotipuutarhassa, Heale Gardenissa Avon-joen varrella. Hänet on itse pyydetty esittelemään puutarhaansa, jossa yhdistyvät historialliset osat nykyaikaiseen suunnitteluun, ja kertomaan vanhan puutarhan ylläpidosta ja hellävaraisesta uudistamisesta. Heale Gardenissa on myös yksi Brittein saarten parhaiten toteutetuista japanilaisista puutarhoista. Se syntyi 1880-luvulla, kun silloinen omistaja, Louis Greville, työskenteli Briannian suurlähetystössä Tokiossa ja ihastui japanilaiseen puutarhakulttuuriin. Palatessaan kotiin hän toi mukanaan yhdeksän japanilaista puutarhuria, aidon teehuoneen, sillan ja kivilyhdyn. Näistä aineksista japanilaiset puutarhurit rakensivat Heale Gardeniin joen varteen japanilaista filosofiaa noudattavan puutarhan.

Vierailumme jälkeen ajamme historialliseen Bathin kaupunkiin, jossa iltapäivä on vapaa omalle ohjelmalle. Halukkaille noin tunnin opastettu kävelykierros kaupungin historiallisessa keskustassa. Majoitus Francis Hotel**** (1 yö), joka sijaitsee historiallisessa I-luokan suojellussa rakennuksessa. Bathin kaupunki kuuluu Unescon maailmanperintökohteisiin.

Arabella Lennox-Boydin suunnittelema kulttuurimesenaatin yksityispuutarha.
RHS Wisleyn metsäpuutarhaa. Kuva Feathering the Nest

5. päivä, perjantai 7.6.
Bath – Lontoo Heathrow – Helsinki

Aamiaisen jälkeen lähdemme hotellista klo 8.45 ja ajamme bussillamme kulttuurimesenaatin ja intohimoisen puutarhaharrastajan noin 2,5 hehtaarin yksityispuutarhaan, jonka on pääosiltaan suunnitellut italialais-englantilainen maisemasuunnittelija Arabella Lennox-Boyd. Vaikka tulos kuvastaa selvästi 2000-lukua, puutarha nojaa kuitenkin vahvasti englantilaiseen traditioon. Puutarhasta löytyvät vuonna 2017 uusittu ruusutarha, perennatarha, lampipuutarha, yrttitarha, leikkokukkatarha sekä hyötytarha ja kasvihuoneita. Tunnelmaltaan se on romanttinen mutta nykyaikainen. Ennen lähtöä eteenpäin nautimme puutarhassa vielä kahvia/teetä ja kakkua.

Iltapäivän puolella saavumme RHS Wisleyn puutarhaan, jossa ehdimme reilun kahden tunnin aikana tehdä pikaisen kierroksen, nauttia lounaan kukin omaan tahtiin sekä tutustua kirjakaupan ja puutarhamyymälän valikoimiin.

Paluulento Helsinkiin klo 19.35–00.30.


Matkan hinta on Kotipuutarhan tilaajille* 1.715 euroa, muille 1.765 euroa.

*Tilaajaksi lasketaan henkilö, jonka kotiosoitteeseen tilaus on voimassa, kun matkan loppulasku erääntyy.

Varaukset verkkokaupasta www.kontiki.fi tai Kon-Tiki Tours, p. (09) 466 300 tai ilmoittautumiset@kontiki.fi.

Huom! Puutarhat ovat laajoja, joten matka ei sovi liikuntaesteisille.

Matkan suunnittelija ja puutarha-asiantuntija Kotipuutarhan päätoimittaja Maija Stenman

Hintaan sisältyy:

  • Finnairin lennot Helsinki–Lontoo–Helsinki. 

  • Lentoverot ja marraskuussa 2018 tunnetut turistiverot.

  • 4 yötä hotellissa, jaettu 2 hengen huone.

  • Ateriat: 4 hotelliaamiaista, 2 lounasta, 2 illallista.

  • Ohjelman mukaiset vierailukohteet: 6 yksityispuutarhaa, 4 julkista puutarhaa, 1 kuninkaallinen puutarha, 3 puutarhamyymälää.

  • Ohjelman mukaiset bussikuljetukset.

  • Lehden edustajana päätoimittaja Maija Stenman mukana koko matkan ajan, suomalainen opas kohdemaassa.

Lisämaksusta:

Yhden hengen huone 295 euroa. Viimeiseksi ilman huonekaveria ilmoittautuneen tulee ottaa yhden hengen huone, jos huonekaveria ei löydy.

Vastuullinen matkanjärjestäjä on Oy Kon-Tiki Tours Ltd. Pidätämme oikeuden matkanjärjestäjästä riippumattomista syistä tehtäviin aikataulu- ja retkikohdemuutoksiin sekä hinnantarkastukseen viranomais-, polttoaine- tai lentoverokustannusten noustessa. 

Matka toteutuu, jos ilmoittautuneita on vähintään 25 henkeä.

Vapaita paikkoja on lisäksi näillä kesän 2019 matkoilla:

Vastaa:

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.