Lukijamatka Andalusiaan 5.–12.5.2018

ILMOITTAUTUMINEN ON PÄÄTTYNYT

Näillä kesän 2018 matkoilla on lisäksi vielä paikkoja:

 Andalusian salaiset puutarhat, kiertomatka

Tutustu kanssamme Etelä-Espanjan Andalusian alueen pitkään kulttuurihistoriaan ja puutarhoihin, joiden juuret yltävät kauas menneisyyteen. Viikon aikana näemme maakunnan hienoimmat puutarhat ja merkittävimmät vanhat kaupungit.

Lauantai 5.5.2018 

Kotipuutarhan toimittaja tapaa lukijamatkan osallistujat Helsinki-Vantaan lentokentällä illansuussa. Finnairin lento Helsingistä Málagaan, AY1675 klo 20.40-00.15. Perillä meitä vastassa on suomalainen opas ja jatkamme tilausbussilla suoraan lentokentän lähellä sijaitsevaan hotelliin (1 yö). Holiday Inn Express Málaga Airport*** 

Sunnuntai 6.5.

Malagan kasvitieteellinen puutarha, kuva Creative Commons/Cyberfrancis.

Aamiaisen jälkeen suuntaamme Málagassa sijaitsevaan upeaan historiallisluonnontieteelliseen puutarhaan Jardín Botánico La Concepción’iin. Málagan pohjoisosassa sijaitseva Jardín Botánico-Histórico La Concepción on yksi Espanjan upeimmista kasvitieteellisistä puutarhoista ja merkittävä myös Euroopan mittakaavassa.  Se on yksi harvoista manner-Euroopan puutarhoista, joiden kasvikokoelmaan kuuluu trooppisten kasvien lisäksi myös subtrooppisia kasveja.

Puutarhan juuret yltävät 1800-luvun puoliväliin jolloin kasvillisuudesta ja arkeologiasta kiinnostunut markiisipariskunta Loring-Heredia aloitti suurellisen puutarhaprojektin oman huvialueen luomiseksi. La Concepción edustaa tyylisuunnaltaan englantilaista maisemapuutarhaa, joka on tyyliltään mahdollisimman luonnonmukainen. Vuonna 1990 puistoalueesta tuli Málagan kaupungin omaisuutta, ja mittavien kunnostus- ja laajennustöiden jälkeen se avattiin yleisölle vuonna 1994.

Historialliseen puutarhaan on vuosien saatossa muodostunut oma mikroilmastonsa, jonka vaikutuksesta sen lämpötila on kesällä muutaman asteen matalampi ja talvella muutaman asteen korkeampi kuin muualla Málagassa. Puutarhasta löytyy myös arkeologinen museo, jossa on alueelta löytyneitä esineitä sekä Loringin palatsi, patsaita, pieniä temppeleitä ja siltoja.

La Concepcioniin tutustutaan paikan oman oppaan opastamalla kierroksella, mutta puutarhan ihasteluun jää myös omaa aikaa. Concepcionissa on myös pieni kahvilarakennus jossa voi nauttia omakustanteisesti välipalaa tai kevyen lounaan. Kasvitieteellisestä puutarhasta matka jatkuu kohti Sevillaa.

Palacio de las Dueñas.

Sevillassa vierailemme Palacio de las Dueñas’ssa eli Alban herttuoiden yksityispalatsissa ja sen puutarhoissa. Alban aatelissuvun omistama Dueñasin palatsi sijaitsee aivan Sevillan keskustassa, ja se avattiin yleisölle vasta maaliskuussa 2016. Tyypillisen andalusialaisen pääsisäpihan vierestä löytyvät muun muassa ”Sitruunapuupatio” sekä ”Öljypatio” ja kaunis Pyhän Justan puutarha. Palatsin jokainen puutarha ja patio on oma kokonaisuutensa.kaupungin ravintoloissa.

Puutarhavierailun jälkeen majoitumme keskeisellä paikalla vanhan kaupungin kupeessa sijaitsevaan hotelliin (1 yö) ja nautimme yhteisen tervetuliaisillallisen lähistöllä sijaitsevassa ravintolassa. Hotel Tryp Macarena, Sevilla****

Maanantai 7.5.

La Motillan markiisin palatsi.

Aamiaisen jälkeen jatkamme tutustumiskäynneille Sevillassa sijaitseviin kauniisiin ja huolella hoidettuihin yksityisiin puutarhoihin. Vierailulla on mukana asiantuntija Andalusian puutarha-alan ammattilaisten yhdistyksestä (AMJA).

Ensimmäinen kohteemme on firenzeläistyylinen markiisin yksityinen palatsi Sevillan vanhassa keskustassa. Palatsiin kuuluu useita upeita patioita lähteineen ja kauniine ruukkuistutuksineen. Vierailu palatsiin ja sen patioihin on ainutlaatuinen tilaisuus, sillä sen ovet eivät ole koskaan aikaisemmin avautuneet yleisölle.  

 

 

Haciendan sisääntulopiha.

Toinen kohteemme on yksityinen maalaiskartano Sevillan lähellä Aljarafen kunnassa. Kyseessä on entinen roomalainen huvila, joka arabivallan aikana toimi alqueríana, eli maatilana puutarhoineen ja hedelmätarhoineen. Sittemmin siitä tuli alueelle tyypillinen oliivitila. Aljarafessa on rikkaat vesivarat ja hedelmällinen maa, minkä vuoksi siellä harjoitettiin perinteisesti maataloutta, ja vietiin oliiviöljyä, viiniä, vihanneksia ja hedelmiä Sevillaan. Näihin maalaiskartanoihin kuuluu patioita ja vehreitä puutarhoja, joiden katveessa on kesän kuumina päivinä mahdollista nauttia hiukan viileämmistä lämpötiloista.

Vierailujen jälkeen nautimme yhteisen lounaan ja suuntaamme Sevillan maakunnasta kohti Córdobaa, jonne saavuttua majoittaudumme hotelliimme (2 yötä). Hotel NH Collection Amistad, Córdoba**** 

Loppuilta on omaa aikaa kaupunkiin tutustumiseen. Lisämaksusta halukkaat voivat lähteä nauttimaan laadukkaasta flamencoesityksestä Cordoban legendaarisessa Tablao el Cardenalissa, joka sijaitsee 1700-luvulla rakennetussa palatsissa aivan Córdoban sydämessä. Hyvällä säällä esitys tapahtuu luonnollisesti palatsin kauniilla patiolla.

Tiistai 8.5.

Vianan palatsin patio.

Päivä omistetaan Córdoban patiokilpailuihin osallistuvien patioiden tutkimiseen. Córdoban patiojuhla on vuosittainen kilpailu, jonka aikana valitaan kaupungin kaunein sisäpiha. Juhlan ajankohta on yleensä toukokuun 2. ja 3. viikko, jolloin kilpailuun osallistuvien patioiden ovet ovat tiettynä aikana avoinna ja patiot yleisön ihasteltavina. Kaikki kilpailuun osallistuvat patiot ovat yksityisiä eli asukkaiden itse ylläpitämiä ja hoitamia, eikä niihin tarvitse maksaa sisäänpääsymaksua.

 

 

Córdoban katedraalin palmupiha.

Córdoban patiojuhla julistettiin Unescon aineettomaksi kulttuuriperinnöksi vuonna 2012. Kilpailujen aikaan Córdobassa on kolme erilaista patioreittiä eri kaupunginosissa, joiden jokaisen kävelemiseen on hyvä varata noin puoli päivää. Lisäksi Vianan markiisien palatsin 12 patiota ovat auki koko vuoden, ja kilpailujen aikaan sisäänpääsy sinne on ilmainen. Illalla teemme sykähdyttävän iltavierailun Córdoban upeaan 900-luvulta peräisin olevaan moskeijakatedraaliin, joka on UNESCOn maailmanperintökohde, kuten koko Córdoban vanhakaupunki. Yhteinen illallinen.

 

Keskiviikko 9.5.

Ruukkupuutarha patiolla.

Aamiaisen jälkeen jatkamme Córdobassa vielä aamupäivän patioiden parissa. Patiokierroksen jälkeen on aikaa omakustanteiseen lounaaseen. Matka jatkuu kohti kuvankaunista Granadaa, jossa majoitumme keskeisellä paikalla sijaitsevaan hotelliin (2 yötä). Hotel Carmen, Granada****

Illalla nautimme yhteisen illallisen tunnelmallisessa ravintolassa.

 

Torstai 10.5.

Alhambran palatsialuetta.

Aamiaisen jälkeen lähdemme tutustumaan maurilaiskuninkaiden kuuluisaan palatsikokonaisuuteen Alhambraan ja siihen kuuluviin uskomattoman kauniisiin Generalifen puutarhoihin. Keskiaikaiset arabialaisvaikutteiset puutarhat, metsiköt, hedelmä-, vihannes- ja oliivitarhat juontavat juurensa muinaiseen Persiaan, mutta aikojen saatossa niihin on yhdistynyt harmonisesti renessanssi-, barokki- ja romantiikan ajan vaikutteita. Generalifen puutarhat on epäilemättä espanjalaisarabialaisen puutarhaperinteen merkittävin nähtävyys ja jokaisen puutarhaharrastajan ehdoton vierailukohde.

 

 

Carmen de los Martires, kuva Creative Commons/Damian Entwistle
Alhambran jälkeen nautimme yhteisen lounaan ja jatkamme sitten vierailulle Carmen de los Mártiresiin. Granadan perinteiseen arkkitehtuuriin kuuluvat olennaisena osana ”carmenit”, eli pienet, tavallisesti rinteeseen rakennut urbaanit tilat, joihin kuuluu asuinrakennus, puutarha sekä hedelmätarha ja kasvimaa. Ne ovat suljettuja alueita, joiden parimetristen muurien yli runsas kasvillisuus houkuttelevasti rönsyilee. Carmen-nimitys tulee arabialaisvaikutteisesta sanasta kar que, joka tarkoittaa viiniviljelmää tai Granadan kaupungin muurien ulkopuolella sijaitsevaa maalaistilaa. 1600-luvulta alkaen tämä asumusmuoto tuli suosituksi myös kaupungin keskustassa, ja sen erityispiirteet vahvistuivat 1700-luvun lopulla sekä 1800-luvun alussa. Nykyaikoihin asti säilyneet carmenit ovatkin peräisin tältä aikakaudelta. 
Carmen de los Mártires on Granadan suurin carmen, seitsemän hehtaarin kokoinen alue Alhambran etelärinteessä. Alueella oli alun perin 1400-luvun lopulla rakennettu kirkko, jonka ympärille rakennettiin myöhemmin luostarirakennus. 1800-luvulla luostarin raunioiden päälle rakennettiin pieni palatsi, jonka ympärille suunniteltiin myös puutarhakokonaisuus. Carmenin puutarhoihin kuuluu perinteistä luostarin kasvimaata ja hedelmäpuutarhaa imitoiva puutarha, jossa viljellään munkkien aikanaan luostarissa kasvattamia vihanneksia ja hedelmiä. Hyötypuutarhan lisäksi paikka oli munkeille levon ja meditoinnin valtakunta, jota kaunistivat sitä ympäröivät kukat ja ikivanhat puut.
Paikan päällä voimme tutustua myös erityyppisiin puutarhoihin, sillä carmenista löytyy niin ranskalainen puutarha magnolioineen ja kukkivine pensaineen kuin Fillip II:lle omistettu englantilainen puutarha palmumetsineen ja lähteineen. Kokonaisuuden kruunaa Espanjan viimeisen muslimidynastian Nasridien puutarha, jossa on tilaa hallitsevana osana pitkittäinen vesielementti, alueelle tyypillisiä kukkaruukkuja, ikkunoita reunustavia huumaavan tuoksuisia jasmiineja ja pieni seinään kaiverrettu luola.

 

Yksityispuutarhan ruusupenkki Málagassa.

Perjantai 11.5.

Aamiaisen jälkeen on vapaata aikaa nauttia Granadan kauniin kaupungin tarjonnasta sekä käydä omakustanteisella lounaalla. Lounasajan jälkeen jätämme Granadan taaksemme ja suuntaamme kohti Málagaa. Matkan varrella pysähdymme Málagan maakunnassa sijaitsevassa yksityisessä laajassa puutarhassa, jota paikan omistaja on huolella ja rakkaudella hoitanut jo 20 vuotta. Samalla puutarhan kasvilajikokoelma on karttunut laajaksi. Jokaisella lajilla on oma kylttinsä, josta käy ilmi kasvin alkuperä ja sen istutuspäivämäärä.

Viimeiseksi yöksi majoitumme Málagan maakunnassa sijaitsevaan hotelliin, jonka ravintolassa nautimme yhteisen läksiäisillallisen ruokajuomineen. Hotel Cortijo Chico, Málaga 

 

Lauantai 12.5.

Paluulento Málaga-Helsinki AY1672 klo 10.35-16.05.


VARAUKSET

Kon-Tiki Tours verkkokaupasta, puhelimitse (09) 466 300 tai ilmoittautumiset@kontiki.fi

HUOM! Matka ei sovi liikuntarajoitteisille, sillä puutarhat ovat laajoja ja niissä kävellään paljon.

Matkan hinta on Kotipuutarhan tilaajille 1.920 euroa, muille 1.955 euroa. Tilaajaksi lasketaan henkilö, jonka kotiosoitteeseen tilaus on voimassa, kun matkan loppulasku erääntyy.

Hintaan sisältyy:

  • Finnairin lennot Helsinki–Málaga–Helsinki lentoveroineen.
  • Lentoverot ja tällä hetkellä (elokuussa 2017) tunnetut turistiverot.
  • 7 yötä hotellissa jaetussa kahden hengen huoneessa.
  • Puolihoito retkipäivinä: seitsemän hotelliaamiaista, kaksi lounasta, neljä illallista. 
  • Ohjelman mukaiset vierailukohteet: kolme yksityispuutarhaa sekä patiofestivaalin puutarhat, neljä julkista puutarhaa ja yksi kulttuurikohde (katedraali).
  • Ohjelman mukaiset bussikuljetukset.
  • Suomalainen matkanjohtaja mukana matkan ajan kohdemaassa.
  • Kotipuutarha-lehden edustaja mukana koko matkan ajan.  

Lisämaksusta:

  • Yhden hengen huone 375 euroa. Viimeiseksi ilman huonekaveria ilmoittautuneen tulee ottaa yhden hengen huone, jos huonekaveria ei löydy.
  • Flamenco-esitys 28 euroa.

Vastuullinen matkanjärjestäjä on Oy Kon-Tiki Tours Ltd. Pidätämme oikeuden matkanjärjestäjästä riippumattomista syistä tehtäviin aikataulu- ja retkikohdemuutoksiin sekä hinnantarkastukseen viranomais-, polttoaine- tai lentoverokustannusten noustessa.

Matka toteutuu, jos ilmoittautuneita on vähintään 25 henkeä. 

Vastaa:

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.