Nettikysely paljastaa: Olemme valmiita ekotekoihin

Haluamme kasvattaa ja ostaa enemmän vihanneksia ja vähentää lihansyöntiä. Kotipuutarhan seuraajat somessa vastasivat kyselyymme, jossa selvitimme mitä ekotekoja puutarhaharrastaja voi tehdä. Ilmastonmuutos ja etenkin sitä hidastavat konkreettiset toimet puutarhassa ovat herättäneet voimakasta kiinnostusta meissä, jotka rakastamme työntää kätemme multaan.

Ekoteot kotipuutarhassa. Näin vastaukset jakautuivat

 

ekoteot-puutarhassa-kuvio
Kuvio: Minkä ekoteon sinä aiot tehdä? Vastausten jakauma.

 

Vastausten jakauma

Ekoteko Vastaukset (%) Vastaukset (kpl)
Kasvatan tai ostan enemmän vihanneksia ja vähennän lihansyöntiä. 33,8% 54
Suosin kasveja, jotka houkuttelevat pölyttäjiä puutarhaani. 20,6% 33
Suosin luomulannotteita. 11,9% 19
Monipuolistan pihan kasvillisuutta ja vähennän nurmikon pinta-alaa. 8,8% 14
Käytän tuholaistorjunnassa luomumenetelmiä. 6,9% 11
Rakennan hyönteishotellin ötököille. 5,0% 8
Istutan lisää kotimaisia lähitaimia. 3,1% 5
Muu ekoteko, mikä? 10,0% 16

Viikon aikana kyselyyn vastattiin 169 kertaa.

Mitä muita ekotekoja arjessa tehdään?

46 vastaajaa kertoi myös muista arjen ekoteoista

”Huolehdin kierrätyksestä kompostoimalla mahdollisimman paljon; kahvinporot, omenapuun lehdet myös naapurin, kaikki kukkivien ja kesävihannesten jäänteet ja mullat.”

Puutarhaharrastusta on tarpeetonta erottaa muista elintavoista. Moni vastaajista mainitsikin konkreettisia, päivittäisiä ekotekoja, jotka lopulta näkyvät puutarhanhoidossa. Kaikenlainen kotona syntyvien jätteiden lajittelu, ja niiden kierrätys mainittiin useissa vastauksissa. Samassa yhteydessä kerrottiin mullan ja maanparannusaineksen valmistamisesta kompostoimalla. Bokashi-kompostointi kiinnostaa paljon.

”Kylvin tammenterhoja laatikkoon. Kun ne kasvavat ruukutan ne. Jaan niitä kaikille halukkaille, esim. oppilailleni. Toivon että ne istutetaan sopiville paikoille. Tammi on pitkäikäinen puu ja ehtii elämänsä aikana sitoa kosolti hiiltä ilmakehästä. Samalla se tarjoaa elinpaikan useille eliöille.”

Puiden merkitys hiilidioksidin sitojina sekä eri kasvien rooli puutarhan monimuotoisuuden lisäämisessä on tärkeää. Tämän lisäksi useampi vastaaja puoltaa kaikenlaista luonnonmukaisuutta puutarhanhoidossa: tuholaismyrkkyjä halutaan välttää ja luonnonmukaisia torjuntaa lisätä.


Mikä kuukauden kysymys?

Kuukauden kysymys on Kotipuutarhan kuukausittain julkaisema ajankohtainen, luonnollisesti puutarhanhoitoon liittyvä ilmiö tai asia, johon haluamme selvittää asiaan vihkiytyneiden mielipiteen. Kysymykset kumpuavat toimitusta askarruttavista aiheista, kahvikupin äärellä tai somessa käydyistä keskusteluista – tai muuten harrastuksen liittyvistä tärkeistä asioista.

Marraskuun kysymyksessä selvitämme puutarhaharrastajien toivelahjoja


Aiheeseen liittyviä juttuja:

Vastaa:

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.