Talvikaktukset

Talvikaktuksiin kuuluu kuusi (Schlumbergera) -suvun lajia, joista tunnetuimpia ovat marraskuunkaktus (S. truncata) ja joulukaktus (S. x buckleyi) . Kummankin kukinta ajoittuu vuoden pimeimpään aikaan, johon niiden nimetkin viittaavat.

Vuoden pimeimmän ajan kukkija

Alunperin Brasilian kaakkoisosan rannikkovuoristoista kotoisin olevat talvikaktukset kasvavat luonnonoloissa kallioiden ja puiden päällä puolivarjossa ja kosteassa ilmassa. Viljellyt talvikaktukset ovat tyypillisesti runsaasti kukkivia ja lähes piikittömiä risteymiä. Kasvin kukan värit vaihtelevat punavioletista oranssiin ja valkoiseen.

Talvikaktus kuuluu lehtikaktusten ryhmään. Sen ”lehdet” ovat kuitenkin oikeasti laakavarsia, joka yhteyttävät lehtien tavoin. 

Talvikaktukset

puolivarjo

lepokaudella kastellaan niukasti, kasvukaudella multa saa kuivahtaa kastelujen välillä

lannoita kaktuslannoitteella keväisin

marraskuunkaktus: syystalvi ja joskus kevättalvi, joulukaktus: joulunaikaan

Talvikaktusten hoito

  • Huonekasvina talvikaktukset pärjäävät normaalissa huoneenlämmössä koko vuoden.
  • Kesäisin kasvin voi viedä myös ulos auringolta suojattuun paikkaan. Kasvi voi hyvin olla ulkona vielä syysviileillä, noin 10–15 asteessa, esimerkiksi kuistilla. Ota kasvi sisälle viimeistään hallan uhatessa. 
  • Talvikaktukset tarvitsevat valoa kohtalaisesti ja ne tulee suojata kesäisin kovimmalta paahteelta. 
  • Kastele talvikaktusta säännöllisesti kukinta-ajasta seuraavan vuoden loppukesään. Anna pintamullan kuivahtaa välillä. Kastelun vähentäminen syyskesällä saa kasvin kukkimaan joulun aikaan. Muista kuitenkin lisätä kastelua heti, kun nuput ilmestyvät. Lisää kastelua kevättalvella päivien pidentyessä. 
  • Jos talvikaktuksen laakavarret alkavat rypistyä, olet kastellut kasvia liian vähän. 
  • Lannoita talvikaktusta kaktuslannoitteella keväisin ja kesäisin parin viikon välein.

Talvikaktuksen kukinta

Talvikaktukset on suhteellisen helppo saada kukkimaan seuraavina vuosina uudestaan. Sen kukinta perustuu kuitenkin oikeaan kasvun ja levon rytmiin.

Vältä järkyttämästä talvikaktuksen oloja millään tavalla sen ollessa nuppuvaiheessa. Älä siis siirtele sitä tai altista kasvia vedolle. Pidä kastelu tasaisena ja huolehdi, ettei multa pääse missään vaiheessa liian kuivaksi. Älä kuitenkaan ylikastele kasvia, koska sekin voi pilata kukinnan.

Jos edellä mainituista seikoista huolimatta kaktus karistaa nuppunsa, saattaa kasvi olla liian pienessä ruukussa. Silloin se ei jaksa vähäisen ravinnon vuoksi avata kaikkia nuppujaan.

Hei tilaaja!

Lue lisää seuraavista jutuista:

– Pimeän ajan kaktus (nro 1/2018)
– Talvikaktus hajosi  (nro 1/2019)

Siirry tästä näköislehtiarkistoon

Kiinnostuitko?

Tilaa Kotipuutarha-lehti nyt tutustumishintaan.
Saat seuraavat 4 lehteä vain 25 €!

Tilaa nyt

Tilaa Kotipuutarha-lehti

Tutustumistarjous 4 lehteä 25 €
Tilaa nyt