Punahatut

Kotipuutarhan kuukauden kasvi 8/2015

Pohjois-Amerikan preerioilta kotoisin olevat punahatut (Echinacea) ovat harvinaisen monikäyttöisiä puutarhakasveja. Ne ovat kiitollisia ryhmäperennoja, leikko- ja kuivakukkia, rohtokasveja, hyviä mesikasveja ja vieläpä kauniita talventörröttäjiä, joiden siemeniä nauttivat pikkulinnut ja päästäiset.

Punahatut ovat puutarhan väriläikkiä, joihin moni puutarhaharrastaja on hullaantunut. Koska punahatut kukkivat jopa heinäkuun puolivälistä syyskuun loppuun, ne ehtivät tarjota ravintoa lukuisille hyönteisille. Syyskesällä parveilevien amiraalien, neito- ja nokkosperhosten lisäksi kukissa käyvät muun muassa kimalaiset ja mehiläiset. Punahattujen lehdet ovat myös perhostoukkien ruokaa.

Punahattujen tieteellinen sukunimi Echinacea on johdettu kreikankielen siiltä merkitsevästä sanasta echinos. Mykerökukinnon keskellä kohoaakin piikkimäinen kupu lyhyine kehräkukkineen. Laitakukat ovat kielimäisiä ja lajista riippuen liilanpunaisia, valkoisia tai keltaisia. Nykyisin punahattuharrastajia hellitään monilla kerrannaisilla muodoilla ja lajikkeilla, joiden laitakukkien voi olla vihreä, valkoinen, roosa, viininpunainen, oranssi tai keltainen monissa eri sävyissään. Yhdysvalloissa ja Euroopassa jalostetaan parhaillaan erityisesti lajikkeita, joiden laitakukat ovat lämpimän keltaiset tai oranssinpunaiset.


Lue lisää punahatuista! Kestotilaajana löydät jutun helpoiten digiarkistostamme.

  • Harvinaiselle lajikkeelle on aina tilaa / Kotipuutarha 10-2014

Vastaa:

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.