Narsissit

Kotipuutarhan kuukauden kasvi 3/2015

Narsissit kukkivat kymmeniä vuosia paikoissa, joissa herkemmät sipulikasvit taantuvat muutamassa vuodessa. Kasvisuku on innostanut myös jalostajia, sillä lajikkeita on jo noin 25 000.

Viljeltävät narsissit ovat enimmäkseen luonnossa tavattavien lajien risteymiä, jotka on jaettu 12 ryhmään paljolti kukan muodon perusteella. Kukka koostuu kuudesta isosta kehälehdestä ja niiden keskellä sijaitsevasta lisäkehästä, jota sanotaan torveksi tai kruunuksi.

Varhaisimpien narsissien lehdet kuihtuvat ennen kuin ruoho kasvaa pitkäksi. Myöhäisempien lajikkeiden pitää olla niin voimakkaita ja korkeita, että ne pärjäävät kilpailussa heinien kanssa. Luonnollisimmilta näyttävät lajikkeet, joilla on pienehköt yksinkertaiset kukat. Tällaisia ovat esimerkiksi torvinarsissi ’W.P. Milner’ ja valkonarsissi ’Actaea’.

Kevättalven ruukkuviljelyyn valitaan yleensä matalia ja tanakkavartisia narsisseja. Lajikkeistoa hallitsee 25 senttiä korkea, kirkkaankeltainen ’Tête-à-Tête’. Muita varhain kukkivia, alle 30-senttisiä viljelymuotoja ovat esimerkiksi syklaaminarsissit ’February Gold’ ja ’Peeping Tom’.


Lue lisää narsisseista! Kestotilaajana löydät jutun helpoiten digiarkistosta.

  • Narcissus – Suuren suvun sitkistelijät / Kotipuutarha 3-2014

Vastaa:

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.