Kaktukset

Usein kaktuksia eli (Cactaceae) -heimon jäseniä myydään vain kaktuslajitelmina. Nimen alle sisältyy kuitenkin lukuisia sukuja, kuten pallo-, käärme-, syylä- ja kuulakaktukset. Tyypillisten piikkipallojen lisäksi joukkoon mahtuu pylväitä, riippaversoisia, karvaisia ja lähes piikittömiä lehtikaktuksia. Sukella kanssamme kaktusten maailmaan!

Sopeutuvaiset kaktukset

Kaktukset (Cactaceae) ovat pääosin aika helppohoitoisia kasveja, mutta kaikki kaktuslajit eivät suinkaan kaipaa samanlaisia olosuhteita. Esimerkiksi brasilianopuntia kasvaa vuoden ympäri trooppisissa kosteissa oloissa eikä se tarvitse kotikasvatuksessa viileää kautta muiden kaktusten tapaan.

Kaktukset sopeutuvat tyypillisesti hyvin kuivuuteen ja ne rajoittavat veden haihtumista mahdollisimman pienellä lehtipinta-alallaan. Niiden lehdet ovat nimittäin muuntautuneet piikeiksi ja kasvi yhteyttää pelkästään vartensa kautta.

Toisaalta kaktukset ovat tottuneet siihen, että ne voivat saada luonnossa kerralla runsaasti vettä niskaansa. Ongelmia ei synny, koska kasvualusta on luonnonvaraisilla kaktuksilla läpäisevää lajista ja kasvupaikasta riippumatta.

Kaktus

aurinkoinen

hiekkapitoinen, kalkittu ja vettä läpäisevä kaktusmulta

vähäinen kastelu

vähäinen lannoitus

Näin hoidat kaktuksia

  • Kaktukset nauttivat melko korkeasta lämpötilasta ja auringonvalosta
  • Ne kaipaavat läpäisevän, hyvin ojitetun kasvualustan, kuten aavikolla. Istuta kaktukset hengittäviin, reiällisiin saviruukkuihin, jotka on salaojitettu kevytsoralla.
  • Käytä hiekkapitoista, kalkittua ja vettä läpäisevää kaktusmultaa. Multaa voi tarvittaessa vielä keventää perliitillä tai kevytsoralla.
  • Varo liikakastelua! Perussääntö on, että kaktuksia kastellaan kesällä kahden viikon välein. Paahteisella paikalla kastelua voi lisätä. Anna kerralla runsaasti vettä, mutta anna mullan kuivua aina kokonaan kasteluiden välissä.
  •  Kaktukset eivät kaipaa runsasta lannoitusta. Vähätyppinen kaktuslannoite ja merileväuute riittävät kasvun turvaamiseksi kasvukaudella.
Käsittele kaktuksia varoen. Käytä ruukutuksessa syömäpuikkoja tai kaktuspihtejä. Kuvassa toppakaktus (Matucana madisoniorum).
Kaktuksia voi hyvin kasvattaa ikkunalla amppelissa, jotta ne saavat runsaasti valoa. Kuvassa kaktus (Oreocereus celsianus) ja rahapaunikko ’Hobbit’ (Crassula ovata).
Useimmat kaktukset kaipaavat viileän jakson lepokaudella, jotta ne puhkeaisivat kukkaan. Mummonsyyläkaktus (Mammillaria bocasana) kukkii hyvin huoneenlämmössäkin.

”Paras apuväline kaktusharrastajalle on hyvät pinsetit.” – Kaktusharrastaja Rami Kivistö Kotipuutarhan numerossa 7/2019

Hei tilaaja!

Lue lisää kaktuksista ja huonekasveista seuraavista jutuista:

Kaktusharrastaja hurahti jättikaktuksiin (nro 7/2019)
Tilaa vihreydelle (nro 10/2019)
Viherikkuna uudistuu (nro 2/2020)
Yli kuivien kausien (nro 6/2012)

Siirry tästä näköislehtiarkistoon

Kiinnostuitko?

Tilaa Kotipuutarha-lehti nyt tutustumishintaan.
Saat seuraavat 4 lehteä vain 25 €!

Tilaa nyt

Tilaa Kotipuutarha-lehti

Tutustumistarjous 4 lehteä 25 €
Tilaa nyt