Kääpiösamettikukka

Kotipuutarhan kuukauden kasvi 3/2017

Keltaisen, oranssin ja punaisen sävyissä leiskuvat kääpiösamettikukat riemastuttavat ruukkutarhassa ja vihannesmaalla. Niistä on iloa myös makunystyröille.

Kääpiösamettikukan (Tagetes tenuifolia) lehdistö on hienoliuskaisen siro ja kasvutapa pyöreänpörheä mätäs, korkeus 20–35 cm. Sievät yksinkertaiset kukat puhkeavat juhannuksen jälkeen täplittäin ja täyttävät koko kasvuston syyspakkasiin saakka. Kuihtuneita kukkia ei tarvitse poistaa koko kesänä. Kääpiösamettikukkaa kutsutaan myös maustesamettikukaksi.

Kääpiösamettikukan lehtiä ja kukan terälehtiä voi käyttää monipuolisesti keittiössä. Ne sopivat mm. leivonnaisten ja jälkiruokien maustamiseen, wokkeihin ja salaatteihin. Perinteisesti kukilla on värjätty lankoja, mutta väri tarttuu myös esimerkiksi riisiin.

Samettikukkia kannattaa istuttaa kasvimaalle, sillä ne torjuvat muun muassa ankeroisia (pieniä matoja, jotka imevät kasvinesteitä). Vaaravyöhykkeessä ovat etenkin peruna ja mansikka, mutta myös porkkanat ja persiljat. Toimintamekanismi on hämmästyttävä. Samettikukkien juuriston tuoksuaineet houkuttelevat ankeroiset luokseen. Kun ankeroiset tunkeutuvat juuriin, kasvi alkaa erittää tappavaa ainetta.

Samettikukkien kasvattaminen siemenestä

Kylvä siemenet maalis-huhtikuussa sisälle esikasvatukseen ja kouli taimet kertaalleen. Taimet voi myös latvoa, mutta kääpiösamettikukka haaroittuu hyvin myös ilman latvontaa. Istuta taimet ulos, kun hallanvaara väistyy. Samettikukat kukkivat parhaiten täysin aurinkoisessa paikassa. Jos istutut maahan, valitse kasvupaikaksi kuiva tai tuore, vettä läpäisevä ja keskiravinteinen puutarhamulta. Ruukussa kannattaa käyttää kesäkukkamultaa. Lannoita kukinnan alettua nestemäisellä lannoitteella joka toinen viikko.
 
Hyvällä tuurilla kääpiösamettikukan taimia voi löytää myös toreilta ja puutarhamyymälöistä, mutta yleensä myynnissä on vain tavallisia (ryhmä)samettikukkia (Tagetes patula).
 

Lue lisää aiheesta! Kestotilaajana löydät jutut helpoiten digiarkistostamme.
  • Kasvimaan aurinko / Kotipuutarha 4-2013 s. 30
 
 

Vastaa:

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.