Aaloet

Kotipuutarhan kuukauden kasvi 2/2016

Kuvan lääkeaaloe (Aloe vera) on aaloeiden suvusta lienee tunnetuin. Aaloet kasvavat luonnonvaraisina Afrikassa. Sukuun kuuluu satoja lajikkeita. Aaloen kukat ovat pienet, yleensä keltaiset tai punaiset.

Kasvutavaltaan aaloet ovat usein pensasmaisia. Aaloen lehtiruusuke muistuttaa ulkonäöltään ananaskasveja, mutta lehtien reunat ovat terävän piikikkäät. Mehevät lehdet ovat vahapeitteisiä.

Aaloe on helppohoitoinen huonekasvi. Se viihtyy valoisalla ikkunalla ympäri vuoden ja kestää myös suoraa auringonpaahdetta. Kastele aaloeta runsaasti kesällä, mutta anna mullan kuivahtaa kastelujen välillä. Lehdet varastoivat vettä, joten kasvi pärjää hyvin parisenkin viikkoa ilman kastelua. Vähennä kastelua talvella, kun valoakin on niukemmin. Muista pitää taukoa kastelussa. Anna mietoa kastelulannoitetta keväästä syksyyn. Aaloeta voi pitää kesällä ulkona, kunhan se on sellaisessa paikassa, että multa pääsee kuivahtamaan välillä. 

Istuta aaloe riittävän painavaan ruukkuun. Juuristo on pieni ja kasvusto roteva, joten kasvi kaatuu helposti. Vaihda multa joka toinen kevät. Salaojita kasvualustan hiekalla tai kevytsoralla.

Aaloe on tunnettu lääkekasvi. Lääkeaaloen (Aloe vera) lehdistä (leikkauspinnasta) erittyvä neste sopii sellaisenaan pienten palovammojen ja ihovaurioiden hoitoon. Neste myös ehkäisee bakterien ja sienten kasvua. Irrotetun lehden tilalle kasvaa uusi lehti, kunhan lehtiä otetaan “ulkoreunoilta” eikä aivan kasvin “keskustasta”.


Lue lisää viherkasveista! Kestotilaajana löydät jutut helpoiten digiarkistostamme.

  • Auta huonekasvit talven yli / Kotipuutarha 10-2015
  • 30 vinkkiä: Huonekasvit kukoistamaan / Kotipuutarha 2-2015
  • Huonekasvien 10 ongelmaa / Kotipuutarha 1-2014
  • Huonekasvit kuntoon / Kotipuutarha 2-2012

Vastaa:

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.