Viisi pottua pöytään

Peruna on kasvimaan kestosuosikki. Nyt innostutaan erikoislajikkeista, kuten kuvan 'Aspargesista'.

Perunaa on syöty Suomessa jo satoja vuosia, ja vaikka suosio välillä hiipuikin, on se taas trendikäs. Monikäyttöinen pottu taipuu vaikka mihin muotoon, mutta on terveellisimmillään keitettynä. Peruna on hyvä kivennäisaineiden ja C-vitamiinin lähde. Ja mikä parasta, sitä voi kasvattaa kaikkialla Suomessa – eikä sen viljely ole edes konstikasta.

Potulla ja potulla on kuitenkin eroa. Valitse suosikkisi! 

 

Lapin puikula

  • hyvin jauhoinen peruna – täydellinen muusipottu
  • parhaimmillaan Pohjois-Suomen pitkässä päivässä kasvatettuna
  • melko myöhäinen lajike

 

Hankkijan Timo

  • Suomen suosituin varhaisperuna
  • voi istuttaa myös kylmään maahan
  • mukulat pyöreitä, kookkaita ja kiinteitä
  • parhaimmillaan heti nostettuna

 

Parsaperuna

  • kiinteämaltoinen gourmetperuna
  • mukulat pitkänsoikeita ja hiukan käyriä
  • hieno, hieman pähkinäinen maku
  • erinomainen salaattiperunana
  • tunnetaan myös nimellä Asparges

 

Violet queen

  • tummakuorinen ja -maltoinen, erittäin hienon värinen
  • sisältää terveyttä edistäviä antioksidantteja
  • runsasmukulainen
  • herkullinen yleisperuna, sopii kaikkeen ruuanlaittoon

 

Jussi

  • satoisa ja aikainen varhaisperuna
  • erittäin hyvän makuinen
  • ’Timon’ ja ’Glorian’ risteytys, hiukan Timoa jauhoisempi
  • soikea, tasakokoinen, kauniin keltainen
  • mahdollisesti viimeinen Suomessa jalostettu perunalajike

Kuvat: Teija Tuisku, HZPC Kantaperuna sekä Suomen siemenperunakeskus


Kestotilaaja, haluatko lukea lisää perunasta? Nämä artikkelit löydät digiarkistostamme:

Perunaa omasta maasta – Kotipuutarha 3/2016

Rakkaudesta perunaan: ”Rupisuus on vain hyvä merkki” – Kotipuutarha 4/2017

Vastaa:

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.