Tomaatinkasvattajan kolme suosikkia

Tomaatit ovat kuin karkkeja - makujen, värien ja muotojen kirjo on loputon.

”Minun suosikkitomaattilajikkeeni ovat voimakkaan makuisia‚ niissä on makeutta, happoisuutta ja aromeja! Parhaimman makuiset tomaatit kasvavat elävässä maaperässä luonnonlannoituksen voimin, hieman kuivassa kasvualustassa ja runsaassa auringonvalossa”, sanoo Elina Vuori.

Elinan kärkikolmikko:

’Apelsin’
Kuvaus: Hedelmä on nimensä mukaisesti kuin appelsiini: oranssi, iso, pyöreä, terve, pienikantainen, eikä se halkeile. Maku on hienon hedelmäinen, pehmeä, makea ja maukas, siemenet ja malto tasapainossa.
Sato: Myöhäisempi lajike, ei kovin satoisa.
Käyttö: Parhaimmillaan lohkoina syötynä, päällä ripaus yrttisuolaa tai paksuna viipaleena leivän päällä.
Erityistä: Vaatii reippaan lannoituksen ja muutkin kasvuolot kohdalleen. Itse nimetty, maailmalla liikkuu myös muita samannimisiä lajikkeita.

Kirsikkatomaatti ’Sungold’
Kuvaus:
Ihanan oranssi, kirpeänmakea herkkupala. Täydentää kirsikkatomaattien mahtavaa värikirjoa.
Sato: Sille päälle sattuessaan satoisa ja suhteellisen aikainen lajike. On mainittava, että lajikkeessa esiintyy välillä vaihtelua, eivätkä kaikkien yksilöiden maku yllä ihan kymppiin.
Käyttö: Parhaimmillaan suoraan syötynä
Erityistä: Useiden makutestien voittaja, klassikkolajike.

Kirsikkatomaatti ’Green Grape’
”Kun tätä lajiketta maistaa silmät kiinni, ei välttämättä tiedä tomaattia syövänsäkään!”

Kuvaus: Keltaisenvihreä kirsikkatomaatti, maultaan syvä ja vivahteikas, makean hapokas ja aromikas. Oikean kypsyysasteen oppiminen vaatii aikaa ja sormeilua.
Sato: Myöhäisempi lajike, satoisa loppukesällä ja syksyllä.
Käyttö: Parhaimmillaan, kun hedelmät hiukan pehmenneitä.
Erityistä: Lajiketta voi kasvattaa joko pensasmaisena, jolloin hedelmän koko on kirsikkatomaattien luokkaa, tai runkotomaattina, jolloin hedelmät ovat cocktail-kokoisia.

”Parhaalta maistuva tomaatti on suoraan kasvista otettu, juuri ja juuri kypsä hedelmä, jossa maistuu tuoreen hedelmän kirpeys. Tomaatti on parhaimmillaan, kun sen rakenne ei ole ihan pehmeä, mutta ei kovakaan. Tällaisia kovarakenteisia löytää talvella kaupoista.”

Elinan vinkki! Kasvin lehtiä ei kannata karsia kovin ankaralla kädellä, sillä lehdet keräävät sokerit hedelmään.

 

Elina Vuori on hortonomi, joka rakastaa erilaisia tomaatteja. Hän kasvattaa kymmeniä lajikkeita omaksi ja perheensä iloksi sekä taimia myytäväksi.

 

Kuvat: Hanna Marttinen, Elina Vuori


Kestotilaaja, lue lisää Elinan tomaatinkasvatuksesta digiarkistosta: Kotipuutarha 9/2016

Vastaa:

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.